неделя, 18 август 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  657 прочитания

  НАСА обяви победителите от конкурса за разработка на 3D-принтирани жилища на Марс

  Космическата агенция ще награди три от екипите с общо 100 хил. щатски долара
  17 април 2019, 09:02 a+ a- a

  Убежища, подходящи за Марс, Луната или други планети, достигнаха стъпка по-близо до реалността, след като НАСА награди три от участниците в състезанието 3D-Printed Habitat Challenge с обща награда от 100 хил. щатски долара.

  В последния кръг участваха 11 екипа. НАСА изиска от тях да изградят устойчиви убежища. Състезанието започна през 2015 и се проведе на три етапа, третият от които има 5 фази.

  За изграждането на убежищата трябва да се използват триизмерни принтери и материали, които могат да бъдат добити от повърхността на Марс.

  SEArch+ и Apis Cor, завършили на първо място, се фокусираха върху дизайн, който предпазва обитателите от радиация и силните ветрове. Вторият екип Zopherus създаде убежище, което ще бъде изградено от автономен подвижен триизмерен принтер. Team Mars Incubator се позиционира на трето място със своите инженерни и дизайнерски проекти.

  Всеки един от отборите създаде видео клип, който разкрива повече информация за проекта им, както и триизмерни миниатюрни модели, показващи сградите и интериора им.

  Съдиите оценяваха архитектурните характеристики, програмирането, ефективността, запълването на интериорното пространство и възможността процесът за триизмерно принтиране да бъде приложен на практика.

  Всеки един от отборите ще получи между 32 хил. и 34 хил. щатски долара за усилията си. Краят на конкурса ще се състои между 1 и 4 май 2019, когато два екипа ще отпечатат проектите си в реални мащаби в база в САЩ. Крайната награда ще е 800 хил. щатски долара.

  Разработените технологии ще подпомогнат космическото изследване, както и строителството на домове на достъпна цена на Земята.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Прогнозират скок в предлагането на индустриални площи в Божурище, Нови Хан и Равно поле
  Автомобилната индустрия е една от най-активните в изграждането на производствени и складови площи, сочи анализ на Colliers International
  преди 2 дни
  преди 2 дни