петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2638 прочитания

    Съживиха мозък 4 часа след настъпила смърт

    Откритието може да създаде методи за съхраняване на мозъка след инсулт или при липса на кислород след раждане
    18 април 2019, 10:37 a+ a- a

    Американски учени частично съживиха мозъка на прасета четири часа след смъртта на животните. Откритията отвориха нови врати за дискусии на бариерата между живота и смъртта и проправиха път за нови изследвания, свързани със заболявания като Алцхаймер.

    Според проучването замирането на мозъчните клетки може да бъде забавено, а някои от връзките в мозъка могат да бъдат възстановени. Въпреки това сигналите, подадени от мозъка, не подсказваха за наличието на осведоменост или съзнание поради използваните опиати.

    Неочакваните открития се противопоставят на твърденията, че мозъкът изпада в състояние на необратимо погиване минути след спирането на притока на кръв. 

    За изследването са били набавени 33 мозъка на прасета от кланица. Четири часа след смъртта органите са били свързани към система, разработена от учени от университета „Йейл“. Тя ритмично изпомпва специална смес, подобно на пулса на сърцето. Течността представлява синтетична кръв, пренасяща кислород и медикаменти, забавящи измирането на клетките или обръщайки процеса. Мозъкът на прасетата бе подложен на лечението в рамките на 6 часа.

    Изследването, публикувано в списание Nature, разкрива намаляване на интензитета на измиране на мозъчните клетки, възстановяването на кръвоносните съдове и частичната мозъчна активност.

    Учените са открили работещи синапси – връзките между мозъчните клетки, които им позволяват да комуникират помежду си. Освен това мозъкът на прасетата е показал нормален отговор на медикаменти и използваше същото количество кислород като нормален здрав и функциониращ мозък. Резултатите бяха отчетени общо 10 часа след смъртта.

    От голямо значение е липсата на активност в целия мозък, която би била отчетена при електроенцефалограма. Учените изкуствено са ограничили тези функции с опиати, за да предотвратят наличието на съзнание или възприятие.

    Проучването променя разбиранията за това как мозъкът умира. До момента се смяташе, че това става бързо и е необратимо, ако няма поток от кислород. „Клетъчното измиране в мозъка се случва много по-бавно от предполагаемото допреди. Показахме, че клетките умират постепенно. Някои от процесите могат да бъдат забавени, спрени или обърнати“, разказа професор Ненад Сестан от университета „Йейл“.

    Непосредственото преимущество от проекта е изследването на поведението на мозъка при заболявания като Алцхаймер. Органът е най-сложната структура в познатата ни вселена. До момента техники като замразяване на фрагменти от мозъка или изкуственото отглеждане на колонии от мозъчни клетки в лабораторни условия не позволяваха изследването на триизмерните връзки.

    В дългосрочен план учените се надяват да открият по-добри методи за предпазване на мозъка след травми като инсулт или липса на кислород след раждане.

    На този етап откритието не променя начина, по който учените виждат смъртта на тялото. Според изследователи на етичните норми, проучването създава нуждата за разглеждане на начините, по които лекари се отнасят към пациенти в мозъчна смърт, които могат да бъдат донори.

    „В момента след поставянето на диагноза за мозъчна смърт няма начин за индивида да се възстанови. Ако в бъдеще е възможно да бъде възстановена мозъчната активност след смъртта и да бъде възстановена паметта и личността, то откритията биха създали усложнения за начина, по който дефинираме смъртта“, разказа професор Доминик Уилкинсън от „Оксфорд“.

    Учените ще трябва да разгледат възможностите за възстановяване на мозъчната активност в срокове по-кратки от 4 часа и да съпоставят резултатите. Освен това в проучването бяха използвани медикаменти, които потискат мозъчната активност. Учените ще изследват дали мозъкът би бил в съзнание, ако този тип медикаменти не се използва при експеримента.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 19 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 1 час
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България