петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3362 прочитания

    Какъв е светът, в който ще живеем утре?

    Представете си, че хората живеят 200 години, в свят без шофьори, с безплатна възобновяема енергия, пътуват до Марс, роботите са част от живота им, принтират се органи и храна…
    24 април 2019, 16:44 a+ a- a

    Технологиите променят живота ни по-бързо, отколкото когато и да било досега. Всекидневно ставаме свидетели на впечатляващo прилагане в различни области на новите технологии, които променят начина, по който живеем и работим.

    В книгата си „Светът утре“, която излиза на 25 април с логото на ИК „Кръгозор“, популярният нидерландски футуролог Ричард ван Хойдонк дава множество прогнози и примери, които обрисуват широка картина на удивителния ни утрешен свят, който започва от днес!

    Със своя международен изследователски екип той проследява технологичните тенденции в роботиката, безпилотните технологии, биотехнологиите, нанотехнологиите, медицината, 3D и 4D принтерите и въздействието им върху различни индустрии. 

    Чипове в тялото ни сигнализират, ако ни грози разболяване, и така можем да предотвратяваме много болести, дори инфаркт и рак, и да сме по-здрави. 

    Заменяме нефункциониращи органи с такива, излезли от принтер, и животът ни продължава поне 200 години.

    Живеем в умни домове, които с помощта на сензори изцяло се нагаждат към предпочитанията ни, сами ни предупреждават за възникнали проблеми и следят здравето ни. Предотвратяват обири и боравят умно с енергията и водата.

    Добиваме питейна вода чрез преработка на морска, а яденето ни идва от принтер за храна. 

    Роботи навлизат в офиса, в промишлеността, вкъщи; в операционната, в съда, в армията; гледат  деца, грижат се за възрастни хора

    Във всички сектори изчезват много професии. Интелигентните машини поемат голяма част от работата. Адвокати, хирурзи, преподаватели и хора на изкуството са сред тези, които ще са принудени в бъдеще да се конкурират с роботите. Но ще се появят и много нови професии.

    Самоуправляеми автомобили, автобуси, подземен, въздушен и морски транспорт ни осигуряват придвижване без катастрофи и жертви. 

    Добиваме полезни изкопаеми от метеорити и други планети, произвеждаме възобновяема енергия от Слънцето, Космоса, дори от ураганите.

    Някои от посочените иновации са вече факт – роботи оперират, живо сърце излиза от 3D принтер, произвеждат се автономни коли, добиват се диаманти от смог. Масовото навлизане на други технологии в ежедневието предстои в близките години. Затова отсега трябва да сме готови за големи промени, но също така и за предизвикателствата, които те поставят пред нас в сферата на етиката, морала, киберсигурността.

    „Написах книгата „Светът утре” за всички, независимо от възраст, пол и професия, споделя Ван Хойдонк – за бащи и майки, работници и мениджъри, преподаватели и студенти, изпълнителни директори, министри, спортисти, съдии, чиновници и анализатори. Защото този бъдещ свят ще го създаваме заедно. Затова отсега трябва да се настроим за големи промени и да сме готови да ги приемем“, казва Ричард ван Хойдонк.

    Вижте интервю с автора ТУК.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 14 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 15 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 19 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк