петък, 20 септември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  660 прочитания

  НАСА вкара в експлоатация новия си атомен часовник

  Той ще бъде изстрелян в Космоса с цел да изучи далечната Вселена
  29 август 2019, 17:21 a+ a- a

  Снимка: Пресцентърът на NASA

  НАСА включи новия си атомен часовник, който един ден може да промени начина, по който изследваме далечната Вселена. Deep Space Atomic Clock ще остане на Земята в продължение на година, за да бъде установено дали захранването му работи изправно. Ако тестовете бъдат успешни, часовникът ще бъде качен на космически кораб и ще бъде изстрелян в орбита. Щом заработи, той ще позволи на космическите кораби да се ориентират във Вселената, без да се налага да разчитат на съобщения, изпратени от Земята.

  Технологията ще позволи на космическите апарати да пропътуват до дестинации на голямо разстояние от планетата ни. Освен това атомният часовник ще позволи изпращането на други подобни сателити в отдалечения Космос, позволяващи задълбоченото изследване на Вселената.

  Атомните часовници могат да бъдат използвани за измерване на разстоянието между обекти, използвайки времето, което би отнело за пропътуването на дистанцията между тях. Те могат да позволят на космическите апарати да установят къде точно се намират по време на космическите им пътувания. За целта те трябва да са изключително прецизни. Само една секунда разлика може да отклони космически кораб със стотици хиляди километри от крайната му дестинация.

  На Земята атомните часовници изостават с една секунда на всеки 10 млн. години. Сега учените ще изпробват поведението им в Космоса, където работата им ще бъде отмервана до последната милисекунда.

  В момента определянето на местоположението на космически кораби става чрез атомни часовници на Земята. За целта до апарата се изпраща сигнал, който трябва да се завърне на Земята, за да бъдат направени изчисленията. Впоследствие екипът, отговарящ за мисията, може да изпрати нова команда за регулиране на курса. Понякога процесът отнема часове, тъй като преносът на съобщенията до обекти на голямо разстояние става изключително бавно.

  Новият атомен часовник ще забърза процеса, елиминирайки нуждата съобщенията да пътуват до Земята и позволявайки на космически апарати да се отдалечат още повече от Земята.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Стартира програмата "ИТ бизнесът преподава"
  До момента желание за участие са заявили 51 училища и 23 фирми, училищата могат да подават проекти до 21 октомври 2019
  преди 8 часа
  Бизнесът предлага при изплащане на болничните да се въведе период на изчакване
  Злоупотребите с болнични листове се оценяват на 200 млн. лв. годишно
  преди 8 часа
  Великобритания сподели с ЕС документи с предложенията си за Брекзит
  Страната ще направи официално предложение веднага, щом финализира плановете си
  преди 13 часа
  В София стартира изграждането на нов мащабен офис проект
  Очаква се Park Lanе Office Center да бъде завършен в средата на 2021