петък, 21 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1082 прочитания

  Чатбот ще се бори с обездвижването на работното място в България

  Иновативната услуга е разработка на Kai Medical и ще се предлага в партньорство с Viber
  09 октомври 2019, 11:50 a+ a- a

  Български стартъп пусна чатбот, който се бори със заболяванията на опорно-двигателната система, породени от работата пред компютър.

  Чатботът Stretchbit е разработен от Kai Medical и ще се предлага ексклузивно за потребителите в България в партньорство с Rakuten Viber. Основната му цел е да помогне на хората да останат физически активни през работния ден, намалявайки негативните ефекти от погрешната стойка и прекомерното заседяване. Stretchbit подсеща потребителя да направи двуминутна почивка далеч от работното място и изпраща упражнение, подходящо за офис средата и за освобождаване на напрежението в тялото.

  Ползването на Stretchbit започва със свалянето на стикер пакета “Органчетата”. Забвните картинки привличат вниманието на обществото към болестите на модерното време. Стикерите са достъпни безплатно в стикер пазара на Viber за следващите три месеца, а всеки който ги свали, автоматично се абонира за чатбота, където започват и съществените упражнения извън дигиталната среда.

  След като потребителят избере своите настройки, чатботът изпраща съобщение всеки път, когато е време за почивка, придружено с определено упражнение за част от тялото, която да раздвижи. Всички упражнения са подходящи за офис средата и идват под формата на анимация с кратко описание на действията, което ги прави лесни за изпълнение и запомняне.

  "Според Международния журнал за изследване на средата и общественото здраве, дългите заседявания водят до двигателни и когнитивни последствия върху хората, работещи в офиси. Болките във врата и кръста са само част сериозните проблеми, които засягат все повече млади хора. Ние самите опитахме да увеличим дневната доза спорт, но се оказа че цялостният ефект върху тялото е доста малък. Истината е, че трябва да си активен през целия ден и да си създадеш позитивни навици на работното място. Разтяганията и почивките вървят ръка за ръка с повишената продуктивност, подобреното настроение и крепкото здраве.", коментира Ангел Великов, основател и управител на Kai Medical.

  "В резултат на прекалената работа зад бюро, аз лично бях диагностициран с ранна фаза на “Синдром на карпалния тунел” - едно нерядко срещано заболяване, което ми повлия до такава степен, че ръцете ме боляха само при докосване на клавиатурата или вдигане на телефона. Беше ужасно да не можеш да правиш елементарни движения и да си в постоянен болничен. Това, което помогна симптомите да отшумят и да се преборя със заболяването, бяха чести разтягания, постоянство и силна воля. Започнахме проекта именно, за да помогнем на повече хора да предотвратят появата на тези заболявания на новото време. Ключовото е да не забравяш в каква позиция трябва да работиш и да прецениш кога е време за малка почивка", добавя Преслав Хаджицанев, съосновател и технически директор в Kai Medical. 

  "Изключително щастливи сме, че технологиите и медицината си подават ръка в тази иновативна услуга, която благодарение на Viber ще достигне до милиони хора в България. От днес, всеки, който води заседнал начин на живот, ще има своя доверен асистент, който по лесен и забавен начин да помага за възстановяването на баланса на движение в работна среда", посочва Даниела Иванова, директор Бизнес развитие в Rakuten Viber за Централна и Източна Европа.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Пореден рекорд в търговията ни с Германия
  За трета поредна година българският износ изпреварва вноса от Германия
  преди 8 часа
  Борисов: Ще вървим към чакалнята на еврозоната само при абсолютен консенсус
  България ще влиза в чакалнята на еврозоната само по фиксирания курс, заяви премиерът след среща с зам.-пред. на ЕК Валдис Домбровскис
  преди 8 часа
  Директни полети между България и Хърватия от 1 май
  Самолетните полети между София и Загреб ще бъдат три пъти седмично
  преди 8 часа
  преди 9 часа
  Продадоха Victoria's Secret
  Сделката оцени марката за дамско бельо на 1.1 млрд. долара