събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2163 прочитания

    Смартфон на Xiaomi има камера с резолюция 108 мегапиксела

    Сензорът ѝ е разработен от Samsung и скоро ще се появи и в продуктите на южнокорейската марка
    06 ноември 2019, 14:38 a+ a- a

    Китайският производител Xiaomi показа първият смартфон за масовия пазар, който има камера с резолюция 108 мегапиксела. Сензорът ѝ е разработен от Samsung и скоро ще се появи и в продуктите на южнокорейската марка.

    По данни на Xiaomi камерата им прави снимки с много детайли, които могат да бъдат редактирани впоследствие.

    Моделът Mi CC9 Pro Premium ще се появи първо на пазара в Китай и ще струва 2799 юана (приблизително 400 щатски долара). Същата камера ще бъде използвана и в Mi Note 10, който ще дебютира следващата седмица и ще се предлага на повече пазари.

    Побирането на много пиксели в малък компонент за смартфони създава риска от феномен наречен „пресечено общуване“. При него електрическата активност на един пиксел се разпространява в съседните, поради голямата близост. Това води до създаването на дигитален шум. В допълнение всеки пиксел трябва да е по-малък от обикновеното, за да се побере в тясното пространство. Това води до намалени количества светлина, които получава всеки пиксел, и влошава качеството на снимки, направени при по-лоша осветеност.

    Сензорът Isocell Plus на Samsung разрешава част от проблемите с по-големият си размер. Въпреки това основното нововъведение е групирането на пикселите и използването на един и същ цветен филтър за всяка група. Така няколко малки пиксела засичат заедно червена, зелена или синя светлина. Данните се комбинират в един поток от информация с цел имитирането на поведението на един по-голям пиксел, създавайки изображение с резолюция 27 мегапиксела.

    Въпреки това, ако има достатъчно светлина, потребителите могат да заснемат кадри с резолюция 108 мегапиксела. Това става с възможностите на софтуер, който реорганизира информацията, за да възстанови данните и да накара смартфона да заснеме кадър все едно пикселите са били с нормална подредба.

    Дизайнът има някои недостатъци, най-вече при улавянето на детайли в прекалено осветени или сенчести зони. Освен това заснетите изображения заемат много по-голямо пространство от паметта и изискват по-мощни процесори или повече време за обработка.

    Смартфонът е оборудван с няколко други камери с по-малка резолюция, които имат увеличителни или широкоъгълни лещи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 10 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 10 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 11 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 13 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години