вторник, 02 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1324 прочитания

  Смартфон на Xiaomi има камера с резолюция 108 мегапиксела

  Сензорът ѝ е разработен от Samsung и скоро ще се появи и в продуктите на южнокорейската марка
  06 ноември 2019, 14:38 a+ a- a

  Китайският производител Xiaomi показа първият смартфон за масовия пазар, който има камера с резолюция 108 мегапиксела. Сензорът ѝ е разработен от Samsung и скоро ще се появи и в продуктите на южнокорейската марка.

  По данни на Xiaomi камерата им прави снимки с много детайли, които могат да бъдат редактирани впоследствие.

  Моделът Mi CC9 Pro Premium ще се появи първо на пазара в Китай и ще струва 2799 юана (приблизително 400 щатски долара). Същата камера ще бъде използвана и в Mi Note 10, който ще дебютира следващата седмица и ще се предлага на повече пазари.

  Побирането на много пиксели в малък компонент за смартфони създава риска от феномен наречен „пресечено общуване“. При него електрическата активност на един пиксел се разпространява в съседните, поради голямата близост. Това води до създаването на дигитален шум. В допълнение всеки пиксел трябва да е по-малък от обикновеното, за да се побере в тясното пространство. Това води до намалени количества светлина, които получава всеки пиксел, и влошава качеството на снимки, направени при по-лоша осветеност.

  Сензорът Isocell Plus на Samsung разрешава част от проблемите с по-големият си размер. Въпреки това основното нововъведение е групирането на пикселите и използването на един и същ цветен филтър за всяка група. Така няколко малки пиксела засичат заедно червена, зелена или синя светлина. Данните се комбинират в един поток от информация с цел имитирането на поведението на един по-голям пиксел, създавайки изображение с резолюция 27 мегапиксела.

  Въпреки това, ако има достатъчно светлина, потребителите могат да заснемат кадри с резолюция 108 мегапиксела. Това става с възможностите на софтуер, който реорганизира информацията, за да възстанови данните и да накара смартфона да заснеме кадър все едно пикселите са били с нормална подредба.

  Дизайнът има някои недостатъци, най-вече при улавянето на детайли в прекалено осветени или сенчести зони. Освен това заснетите изображения заемат много по-голямо пространство от паметта и изискват по-мощни процесори или повече време за обработка.

  Смартфонът е оборудван с няколко други камери с по-малка резолюция, които имат увеличителни или широкоъгълни лещи.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  преди 4 часа
  Няма нови случаи на Covid-19 в Ухан
  Това показват резултатите от тестването на почти цялото население на 11-милионният град
  преди 4 часа
  36 български общини могат да кандидатстват за европари за безжичен интернет
  Утре стартира последният конкурс от инициативата WiFi4EU
  преди 5 часа
  преди 5 часа
  Варна ще има 31 нови заряди станции за електромобили
  В началото на юли в морската ни столица се въвежда втори етап на „Синя зона“
  преди 6 часа
  Годишната инфлация в ОИСР с рязък спад през април
  Цените на храните обаче се увеличават
  преди 7 часа