четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    21376 прочитания

    Българи създадоха първото в света 3D автомобилно табло

    Революционната технология, която улеснява шофьорите, е дело на българското подразделение на Visteon Electronics за Peugeot 208
    03 декември 2019, 15:16 a+ a- a

    "Днес се показа един продукт, който вероятно ще е съществена част от новия автомобил на годината в Европа". Така арх. Любомир Станиславов, изъплнителен директор на Аутомотив Клъстер България, представи революционна иновация, създадена от българското подразделение на Visteon Electronics за новия Peugeot 208.

    3D автомобилното табло е първия по рода си изцяло дигитален панел, изобразяващ холограмни обекти в автомобил в масово производство. 3D i-Cockpit позволява усещане за дълбочина без разсейване на водача. Използването на холограма ускорява реакцията с половин секунда, което е от съществено значение в много от ситуациите на пътя.

    Вижте повече за 3D автомобилното табло, разработено в България от Visteon Electronics

    3D ефектът се постига благодарение на два TFT екрана - 10,25-инчов „фонов“ и разположен пред него 7-инчов екран, чиито изображения се проектират на полу-прозрачно огледало. Инструменталният панел създава 3D проекция с 15мм приблизително разстояние между предното и задното изображение. Различните по важност данни като скорост и предупреждения се разпределят по приоритет в дълбочина на изображението и с ефектни сенки.

    "Когато автомобилът е в движение и се движи по осевата линия, в момента, в който тръгне да я нарушава, светват сигнали в различни цветове, за да индикират на шофьора, че има проблем. Системата засича автоматично, когато например инцидентно на пътя излезе пешеходец. Тогава изкачат големи червени съобщения и автомобилът автоматично спира", обяснява ползите от новата технология Любомира Милошевска от екипа на Visteon Electronics Bulgaria.

    Предизвикателство пред софтуерния екип в София според Георги Попов от компанията е било напасването на изображенията на двата дисплея.

    "Ние проправихме пътя на българската автомобилна електроника. Работили сме за всички европейски и японски клиенти. Mazda има български продукт, Daimler почти цялата гама имат наши разработки", коментира Иван Михайлов, директор на Visteon Electronics Bulgaria.

    Visteon Electronics Bulgaria е завършила работата и по още два много интересни продукта - единият е целият интериор и електроника на новия Mercedes S-Class, а другият е за Mercedes камиони, който вече дебютира.

    Репортаж:Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 12 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 13 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
    преди 14 часа
    Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
    Двама висши мениджъри също се оттеглят
    преди 15 часа
    Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
    Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.