четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2887 прочитания

    Когато изкуството срещне технологиите – Музикалният театър с 3D принтирани декори

    Такъв тип декори се използват за първи път у нас в постановката „Прилепът“
    05 декември 2019, 11:20 a+ a- a

    Когато изкуството срещне иновациите и технологията... Музикалният театър в София се оказва с 3D принтиран декор. Такъв тип декор се използва за първи път в България, уточняват от театъра. 

    Повод за иновацията е новата постановка на класическата оперета „Прилепът“. Тя излиза на сцената на Музикалния театър 100 години след първата ѝ премиера в България, която се е състояла в далечната 1919 година в тогавашния „Свободен театър“.

    Идеята за иновацията идва на сценографа Иван Славов. Той решава да създаде декор, който да бъде съвременен, но и да се използва дълго време. Така се стига до идеята за 3D принтиране и театърът се обръща към специалистите в лицето на 3DBGPrint. Следва кратка консултация дали може 3D принтирането да се приложи върху декорите. 

    В крайна сметка проектът стартира в началото на месец август. Първо 3D артистът моделира декорите, след което те се дават в 3D работилницата за основната работа – изработката на елементите. 

    10 идентични принтера работят на пълен капаците и така над 200 части от декора са принтирани в срок. Материалът за 3D принтирането също е от голямо значение и е специално подбран, уточняват от Музикалния театър. 

    Творбата на знаменития австрийски композитор Йохан Щраус-син, провъзгласен за Краля на валса, не слиза от световните оперетни сцени от премиерата си на 5 април 1874 година във виенския театър „Ан дер Вин” до наши дни. Тя си е заслужила статута на класическа оперета и затова често се играе в оперните театри редом с творбите на Моцарт, Вагнер и Верди. „Прилепът” е класическа танцувална оперета, в която любовните страсти и семейни перипетии са разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката и кадрила. Сюжетът заплита комични ситуации, породени от любов и ревност, които подлагат на изпитание съпружеската вярност. Мелодраматичният и комедиен стил, съчетани с красивата музика на Щраус, която блика като шампанско, създават усещането за празничност и лекота.

    Проектът по декорите за „Прилепът“ има успешен край в края на месец септември и вече всички зрители могат да се насладят както на постановката, така и на невероятните иновативни декори.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 9 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 14 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 14 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 15 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам