петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2198 прочитания

    Радев: България трябва да превърне иновациите в национална политика

    Президентът връчи голямата награда и отличи победителите в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“
    05 декември 2019, 16:01 a+ a- a

    Иновациите са ключов инструмент за устойчивото развитие, отражение на националните амбиции за бъдещето и най-вече на ефективността на взаимодействие между държавните институции, бизнеса, науката и образованието. Това каза държавният глава Румен Радев при откриването на Петнадесетия национален иновационен форум „Иновации и икономически растеж“.

    По думите на президента Европа изостава от световните иновационни лидери - САЩ, Китай, Япония, Корея, където иновациите са национална политика. „Където има такова разбиране, има една много добра симбиоза между бизнес, държава, наука и образование. И това е един модел, който трябва не само да анализираме, но и да се стремим към него“, подчерта Румен Радев.

    „България все още e сред така наречените „плахи иноватори“ в Европа. Но ние сме смели хора, вие сте смелите хора тук в тази зала, и мисля, че имаме достатъчно и основа, и постижения, и амбиции да провеждаме много по-активна политика и да видим много скоро сериозни резултати в тази област“, посочи държавният глава. „Като съвкупност на иновационния продукт ние все още сме далеч от нашите амбиции и възможност. И това разкрива и дълбока институционална недостатъчност при формиране и реализиране на политиките за иновации“, отбеляза още Румен Радев.

    По думите му иноваторите срещат затруднения при достъп до финансиране и реализацията на своите проекти. България е далеч от средния за Европа процент за научно-изследователска и развойна дейност, дори и от собствените си цели за постигане - 1.5% от БВП, отбеляза Румен Радев.

    Най-показателното е, че основният инвеститор в постигането на тази цел са българският бизнес и чужди организации, а не българската държава. За това трябва да се алармира непрекъснато, защото светът върви от количествен към качествен скок и то точно в областта на иновациите, подчерта президентът.

    Държавният глава призова да се търси решение как иновационната дейност да бъде равномерно разпределена в България, а не съсредоточена само в няколко центъра, защото тя е гаранция за хармоничното развитие на регионите като цяло. По думите му неравномерното развитие на отделните държави е проблем за Европа. „Навсякъде където участвам на международни форуми настоявам за равномерно разпределение на образователната и научна инфраструктура и програма, защото това е най-добрият начин за сближаване, за постигане на параметрите на устойчивото развитие“, отбеляза Румен Радев.

    Президентът призова представителите на иновационния сектор да бъдат по-смели в своите искания, в представянето и отстояването на идеите си.

    По думите на Румен Радев иновативността винаги е била присъща на българина, както и смелостта да отстоява своите позиции.

    Президентът Румен Радев връчи наградата за „Зелена иновация“ на Александър Рангелов, изпълнителен директор на IPS

    Държавният глава Румен Радев връчи наградите в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“. С грамота и статуетка в категория „Зелена иновация“ беше отличена „Интернешънъл Пауър Съплай“ за разработването на модулна автономна хибридна токозахранваща система за управление и съхранение на добита електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

    В категория „Пазарно лидерство“ грамота и статуетка получи „Ултрафлекс Корпорейшън“ за разработване на новаторска система за индукционно нагряване.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 43 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 51 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research