петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2061 прочитания

    Стартира националната информационна система за борба с COVID-19

    До дни ще бъде достъпно ново мобилно приложение, в което доброволно да споделяме своя здравен статус
    04 април 2020, 12:05 a+ a- a

    В България стартира нова национална информационна система за борба с COVID-19. Системата беше представена на извънреден брифинг в МС днес, 4 април.

    Новата система е разработена от „Информационно обслужване“ в партньорство с още пет български компании. Създаването ѝ е отнело около 10 дни. Всички компании са участвали в разработката срещу символичната цена от 1 лев.

    Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“, която координира процеса по изготвянето на системата, обясни, че е създадена мобилна апликация, която може да ползва всеки един гражданин. С нея хората могат да се информират за текущото си здравно състояние, както и да има проактивно действие от държавата, в случай че се налага. 

    Изграден е централен регистър, който ще събира информацията и ще я изпраща на всички държавни органи. „В първите 48 часа регистрирахме всички карантинирани лица и всички заболели. И тази информация по синтезиран път стига до органите на МВР, които осъществяват функциите по контрола“, обясни Филипов. 

    В системата се предвидени множество интеграциии с личните лекари, общините, РЗИ-тата, службите на МВР, включително гранична полиция и пожарна, както и с доброволците, така че информация въведена веднъж, да може да бъде използвана от всяка една структура. „Това е важно, за да не се губи време и да могат да се предприемат адекватни мерки“, каза още Филипов.

    Той уточни, е така заредената информация се анализира със специализиран софтуер, какъвто използват страни като Италия, Южна Кория, Китай, Сингапур, Тайван. Информацията се визуализира през географски карти, така че да е публична и гражданите да виждат собствения си принос. Обновява се на ежедневна база.

    Очаква се мобилната апликация да бъде достъпна в Google Play Store и Apple App Store в неделя или понеделник, информира Пламен Цеков от ScaleFocus – компанията, разработила приложението.

    „Всеки гражданин може да свали мобилното приложение доброволно и да споделя своя здравен статус с Националния оперативен щаб и здравните власти, така че те да могат превантивно да знаят какво се случва при всеки един потребител. И ако се наложи, да вземат отношение. Идеята е всички да подпомогнем с повече информация какво се случва, така че да реагираме на болестта по по-добър начин“, каза той. 

    Приложението е собственост на Министерство на здравеопазването и данните ще постъпват там.
     
    „За нас изграждането на подобно цялостно информационно решение, което осигурява връзка между отделните институции, е от изключителна полза“, каза здравният министър Кирил Ананиев. „На базата на тази информация ние можем да правим сериозни анализи и изводи и оттам да предприемаме съответните мерки срещу коронавируса.“ Той благодари на всички, които са участвали в изграждането на системата. 
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 56 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 1 час
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове