сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1221 прочитания

    Как пандемията промени начина, по който плащаме?

    Лоренцо Пелегрино, изпълнителен директор на Skrill, NETELLER и Income Access разказва как дигиталните портфейли могат да бъдат в помощ за хората
    10 април 2020, 12:06 a+ a- a

    Лоренцо Пелегрино, изпълнителен директор на Skrill, NETELLER и Income Access

    Докато битката за овладяване на разпространението на COVID-19 продължава, много хора по цял свят са принудени да останат вкъщи, с което се дистанцират от близките и приятелите си за седмици или дори месеци.

    Кризата в резултат на коронавируса обединява хората, които дори в състояние на социална дистанция, търсят начини да помагат на уязвимите групи и нуждаещите се чрез закупуване на провизии от магазини за хранителни стоки и аптеки. В тази връзка, важна тема са разплащанията и как те могат да бъдат максимално улеснени в „новата реалност“, в която се намираме. Хората в изолация са готови да заплатят на тези, които купуват хранителни стоки вместо тях, но как да го направят безопасно и за двете страни?

    Повишената надеждност на дигиталните разплащания между потребители (person to person, P2P) е ключов фактор, който може да окаже сериозно влияние върху паричните трансфери в следващите месеци, предвид факта, че традиционните методи на разплащане (в брой), биха изглеждали невъзможни, смята Лоренцо Пелегрино, изпълнителен директор на Skrill, NETELLER и Income Access. 

    Пелегрино разказва как се промениха начините на разплащане в условията на пандемия и по какъв начин дигиталните портфейли могат да бъдат в помощ за хората, които изпращат пари на приятелите и семейството си.

    Плащанията в брой са ограничени в момента

    Плащането в брой изглежда най-доброто решение, когато се налага да върнем пари на приятел или да заплатим за стока, която някой е закупил за нас. 

    Така например, в рамките на проучването "Изгубени в трансакциите: Краят на риска?", което Paysafe инициира през 2019 г., стана ясно, че жителите на Великобритания биха предпочели да върнат пари на приятел в брой, ако сумата е по-малка – 78%, и съответно 66%, ако сумата е по-голяма. Ситуацията в България изглежда сходна. Тук 86% от запитаните биха предпочели да върнат пари в брой, ако някой им купи билет за кино например (за около 20 лв.) 

    Въпреки това плащанията в брой са ограничени в момента. В много държави в световен мащаб мерките на правителствата за борба с COVID-19 включват ограничаване на движението на хора, а това оказва влияние и върху паричните потоци. Много страни съобщават, че гражданите им теглят големи суми пари, защото се притесняват, че достъпът им до банковите сметки ще бъде ограничен за значителен период от време.

    Други, които не процедират така, но все пак предпочитат да плащат в брой, въпреки физическите ограничения, са в риск и могат да станат обект на измами. Данни сочат, че недоброжелателите убеждават уязвими хора или такива в изолация, но с отчайваща нужда от пари в брой, да им предоставят банковите си карти и ПИН кодове, за да изтеглят пари от банкомат вместо тях.

    Дори, когато потребителите разполагат с пари в брой, не ги използват заради опасения, че могат да бъдат преносител на вируса. В много магазини по цял свят нараства нежеланието да се приемат плащания в брой в краткосрочен план, а някои от тях са забранили изцяло кешовите разплащания.

    Световната здравна организация (СЗО) опроверга твърдението, че е издадено официално предупреждение срещу използването на пари в брой, като вместо това съветва потребителите да мият добре ръцете си след боравене с банкноти и монети. Все пак може да се окаже, че генерално парите в брой започват да стават непредпочитан начин за разплащане поради опасения за здравето.

    Сигурността на банковите данни

    Друга опция за плащане са банковите трансакции. Този метод се явява алтернатива на плащането в брой – цифров метод, универсално достъпен за всеки с интернет връзка и електронно банкиране, съобразен с правилата за социално дистанциране.

    Банковият трансфер обаче изисква споделяне на финансови данни между подател и получател. И въпреки че за някои може да не е проблем да споделят такива със семейството и приятелите си, малко вероятно е да го направят с по-широка група хора. 

    И отново, заплахата от измами в това несигурно време означава, че най-сигурният начин да се предпазим от тях е, като не споделяме финансовите си данни с трети лица.

    Златната среда

    Решение, което съчетава сигурност и неприкосновеност на парите с достъпност и безконтактност на банковите преводи, са дигиталните портфейли. Използвайки дигитален портфейл, потребителите могат да изпращат пари един на друг, независимо от повода и нуждата. Дигиталните портфейли не изискват споделяне на финансови данни; в много случаи, например когато използвате Skrill, за извършване на превод е необходим само имейл адрес на получателя.

    Традиционно дигиталните портфейли се използват от онлайн бизнеси във Великобритания за закупуване на продукти и услуги сигурно и ефективно, а в други държави възприемането на дигиталните портфейли като метод на онлайн плащане между потребители (P2P) е много по-застъпено.

    С изключение на Китай, в САЩ дигиталните разплащания са най-широко разпространени. В рамките на миналогодишното проучване Изгубени в трансакциите: Краят на риска?, 14% от американските потребители споделят, че биха използвали дигитален портфейл, за да върнат пари на приятел, докато този процент в Европа е по-нисък – Германия (7%) и Великобритания (5%). 

    В новия глобален ред, наложен от разпространението на COVID-19, се очаква да настъпят промени в навиците, свързани с методите на плащане. За много потребители, които търсят сигурно и достъпно решение за трансфер на пари, дигиталните портфейли са една много добра алтернатива.  

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    преди 4 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 6 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 21 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 22 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 23 часа