събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1771 прочитания

    Биотехнологични компании разрабтоват бързи CRISPR-базирани тестове за Covid-19

    Те се надяват, че технологията за генно редактиране ще позволи по-бърза и точна диагностика
    10 април 2020, 15:10 a+ a- a

     

    Биотехнологични стартъпи работят по създаването на по-бързи и точни начини за тестване за Covid-19, съобщава Financial Times.

    Изданието дава пример с няколко компании, които разработват CRISPR-базирани тестове за коронавирус. Списание Nature също отбелязва, че екипи, ръководени от две от най-големите имена в CRISPR, работят по тестове, които се възползват от популярната техника за генетично редактиране, за да подобрят тестовете.

    Mammoth Biosciences, биотехнологична компания в Сан Франциско, Калифорния, сред чиито основатели е CRISPR пионерът Дженифър Даудна от Калифорнийския университет в Бъркли, работи по валидирането на CRISPR-базиран тест за коронавирус, наречен DETECTR, съобщава сп. Nature.

    "Именно такава е идеята на технологията CRISPR - да помага с намирането на бърз отговор на инфекциоцни заболявания", обяснява пред FT главният изпълнителен директор на компанията Тревър Мартин.

    CRISPR е процес на редактиране на ДНК, който досега се използваше най-вече, за да се намери лечение на редки генетични заболявания. Технологията обаче може да се използва и в диагностиката, за да може тя да стане по-бърза и точна, и рискът от "грешно позитивни" тестове да се намали, обяснява FT. 

    Според Mammoth тестът, който са разработили, отнема 30 минути, като няма нужда от голяма лаборатория за осъществяването му.

    Тестът на компанията използва CRISPR технологията, за да открива генетичен материал на вируса, а размерът на комплекта за тестване може да бъде намален до този на теста за бременност, отбелязва FT. 

    Той се базира на способността на CRISPR технологията да разпознава специфични генетични секвенции и да ги прекъсва, обяснява и списание Nature.

    Mammoth Biosciences e публикувала онлайн документи от проучванията си, така че и други учени да могат да ги изоплзват и надграждат.

    В Бостън компанията Sherlock Biosciences, съоснована от CRISPR пионерът Фън Жан, също е разработила тест за Covid-19, използвайки технологията за генно редактиране, допълва FT. Жан твърди, че е изпратил около 1 600 комплекта на дузина лаборатории по света, пише Nature.

    Главният изпълнителен директор на Sherlock Рахул Дханда подчертава пред FT, че основното предимство на CRISPR-базираната диагностика е, че тя е много "бързо програмируема", така че да остане ефективна, дори и вирусът да мутира.

    Компаниите с фокус Crispr диагностика се надяват тестовете им да бъдат одобрени за употреба тази година, но технологията може би е на твърде ранен етап от развитието си, за да бъде използвана този път, коментира FT.

    "Това няма да е единственият път, когато се сблъскваме с подобна епидемия. Трябва да сме подготвени следващият път, когато нещо такова се случи", посочва пред FT Тревър Мартин от Mammoth.

    „При всяка епидемия сме една стъпка назад, защото нямаме бърза диагностика, която да открива този нов организъм“, заявява пред Nature Чарлз Чиу, лекар по инфекциозни болести от Калифорнийския университет в Сан Франциско, който работи с Mammoth Biosciences.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство