петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5763 прочитания

    Кога ще е готова ваксината срещу Covid-19 и кои са най-обещаващите разработки?

    Отговорите от д-р Линда Стюарт, зам.- дир. на звеното за ваксини във Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“
    30 април 2020, 11:33 a+ a- a

    Кога ще имаме ваксина срещу новия коронавирус, кои са най-обещаващите проекти, каква ще е цената на ваксината, ще трябва ли да се реваксинираме постоянно при мутация на Covid-19 - отговор на тези и други въпроси даде д-р Линда Стюарт, зам.- дир. на звеното за ваксини във Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“. Тя участва в уебинар с журналисти от цял свят, организиран от Международния център за журналисти (ICFJ). Economy.bg също участва с въпроси във форума.

    Колко лаборатории по света работят по ваксина срещу Covid-19?
    Между 80 и 100 лаборатории по света правят опити да разработят ваксина срещу Covid-19. По-напредналите проекти обаче вероятно са около 30. Първа работа по ваксина започна американската компания Moderna. Те вече стартираха тестове върху хора, за да преценят колко е безопасна тя. Има проекти за ваксина в Германия, Великобритания, Китай.

    Има ли координация между лабораториите?
    В началото опитите бяха малко хаотични, сега има по-голям фокус. За щастие, има организация, наречена Коалиция за иновации за подготовка за епидемии (CEPI). Тя се опитва да координира проектите.

    Кои проекти за ваксина са най-обещаващи? В кои проекти инвестира Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“?
    На този въпрос на Economy.bg д-р Стюарт отговори така: „Има два проблема. Първият е, че всички ние искаме да има ваксина възможно най-бързо. Така че тук стои въпросът със скоростта. Вторият е проблемът с обема. Някои подходи по отношение на разработването на ваксина постигат бързината, а други могат да достигнат до обем от 1 млрд. дози. За нас е важно да заложим и на двата типа ваксини и да гарантираме напредъка им. Защото в крайна сметка, ако разработим бързо ваксина, но можем да я дадем само на 10 души, това няма да ни помогне. По същия начин, ако имаме ваксина, която можем да предоставим на милиони хора, но разработването й отнеме 10 години, това също не е правилното решение“.

    Има различни типове ваксини. Има ли такива, които са по-безопасни от другите?
    Различните подходи трябва да се базират на много добро разбиране за вируса. Най-сложните разработки на ваксина са тези, които се основават на геннобазиран метод с РНК, предизвикващ реакция на имунната система, която стимулира производството на антитела.
    По отношение на безопасността първите проучвания на дадена ваксина винаги са свързани с установяването на това колко безвредна е тя. Няма как даден проект да премине на следващ етап, ако не сме убедени, че той е безопасен поне при малка група от хора. Никога не знаеш какво ще се случи, ако я дадеш на хиляди, милиони хора.

    Кой проект е най-обещаващ според д-р Стюарт?
    Като цяло аз подкрепям по-фокусираните подходи за борба с Covid-19, които се опитват да блокират най-важните аспекти на вируса. Има различни начини за постигане на това.

    В кои страни са лабораториите, разчитащи на по-фокусиран подход за ваксина?
    Има подобни лаборатории в САЩ, Европа и Китай.

    Има ли лаборатории в Южното полукълбо, които работят върху ваксина?
    Повечето ваксини, както вече казах, се разработват в Америка, Европа и Китай. Те ще бъдат тествани в Южното полукълбо и в Африка. Има и няколко производители на ваксини в развиващи се страни като Индия, които могат да създадат милиарди дози. Така че тяхната роля е много важна.

    Под формата на инжекция ли ще бъде новата ваксина?
    Смятам, че ще бъде под формата на инжекция.

    Колко време ще отнеме да имаме готова ваксина?
    Има разлика между кога ще е готова първата ваксина и кога тя ще достигне до всички 7 млрд. души по света. Целият процес по разработване и тестване нормално отнема от година и половина до 2 години. Паралелно работим по тестване и изграждане на капацитет за масово производство.

    Тестването вече започна през март и април. Кога ще започне и производството?
    В момента работим по идентифициране на най-обещаващите проекти за ваксини, за които да започне производство.

    Производството глобално ли ще бъде?
    Някои ваксини се произвеждат много лесно, така че това може да се направи на различни места. Но други са доста специфични и могат да се създават само в определени производствени условия. При тях е трудно да се постигне масовост. Според мен ще имаме микс от двата подхода.

    Ще се справим с пандемията с помощта на няколко типа ваксини или само с една?
    Ако искаме да защитим максимален брой хора, няма една-единствена ваксина, която може да постигне това. Според мен ще има няколко ваксини от няколко компании, за да имаме напредък. Вероятно ще са нужни от 2 до 5 различни ваксини, за да достигнем до достатъчно хора.

    Кога все пак е най-вероятно да имаме готова ваксина?
    Най-оптимистичният вариант е да имаме ваксина до средата на следващата година. В идеалния случай тя ще отиде при най-нуждаещите се – здравните работници, възрастните и най-уязвимите. Допълнителните ваксини ще ни дадат нужния обем, за да спрем разпространението на вируса. Това може да отнеме още една година.

    Каква ще бъде цената на ваксината? Всеки ли ще може да си я позволи?
    Цената трябва да е защитена поне в развиващите се страни, за да се постигне масова ваксинация. На този етап мисля, че ваксината трябва да струва между 1 до 10-15 долара за доза. Само така тя може да достигне до всеки.

    В миналото фармацевтичните компании не инвестираха много във ваксини. Ще се промени ли сега това?
    Да създадеш ваксина е технически много трудно. Изключително комплексен процес. Големите фармацевтични компании трябва да са част от решението. Повечето от тях работят в момента или по ваксина, или върху други решения, така че да можем да се справим по-бързо с пандемията.

    Ваксината единственият начин ли е да се измъкнем от тази пандемия?
    Има и други начини, но при тях се жертват човешки животи. Социалната дистанция работи на някои места, но в големите градове, напр. в Делхи, това е доста трудно. Това не е глобално решение. Може би в някои страни в Северното полукълбо може да се мине без ваксина, но за да може светът да се справи, ваксината е ключова. Ние сме толкова взаимосвързани, че дори да има епидемия само на някое място, тя отново ще се разпространи навсякъде.

    Ще мутира ли Covid-19 по начин, който ще наложи ваксината да се променя често? Ще трябва ли да се реваксинираме регулярно?
    Някои вируси мутират по-бързо от други. Коронавирусите не мутират бързо, но все пак мутират. Така че има мутации, но не мисля, че те ще се случват бързо. Въпреки това трябва да сме подготвени. Трябва да имаме пан-коронавирус ваксина.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 27 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 1 час
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS