четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3593 прочитания

    Български отбор сред финалистите на международен конкурс на Microsoft за иновации в образованието

    Студентите от Софийския университет са разработили базиран на изкуствен интелект модел, който може да увеличи продуктивността на сегашната образователна система
    07 май 2020, 10:49 a+ a- a

    Екип от факултета по математика и информатика към Софийския университет "Св. Климент Охридски" е сред шестте най-добри отбора, класирани на финала на международния образователен конкурс „The next AI Guardians”. Инициативата на Microsoft има за цел да покаже как чрез изкуствен интелект може да се подобри образованието.

    Българите са впечатлили журито с решение, предлагащо персонализиран подход към обучението, който да повиши ефективността на съществуващата система, като същевременно ангажира ученика по забавен и интерактивен начин. Техният проект, който може да се определи като „дърво на знанието“, позволява образователните цели да бъдат организирани в клъстери, наречени „възли“. Всяко листо от дървото представлява онлайн материал (видео, статия и т.н.). Ученикът, с помощта на учителя, трябва да намери с каква информация да го запълни, точно както в ежедневието и бъдещия си професионален живот сам избира източниците си на информация. След изучаването на всеки клъстер, алгоритъм, базиран на изкуствен интелект, ще генерира въпроси по темите в него. С отговорите на този тест ученикът сам може да установи нивото на придобитите знания от конкретния „възел“, а учителят -да даде насоки точно там, където има пропуски в усвояването на материала. Учениците, които са получили висок резултат при „изпита“, могат да помагат в обучението на останалите и така да формират „дърво на знанието“ си.

    „Промяната в модела, която пандемията от COVID-19 наложи, на практика показа, че традиционната образователна система не може просто да бъде директно прехвърлена онлайн. Преподаването с едно темпо за всички ученици не е най-ефективният начин за учене. С нашия проект се опитваме да решим три основни проблема на съществуващата система: добиване на знание – научаване на сурови факти и принципи, взаимопомощ – помощ с обяснение и отговори на всички възникнали въпроси, и най-важното цел – проект, в който ученикът може да приложи на практика наученото“, обясняват младите иноватори.

    Студентите Кристиян Вачев и Калоян Мънев работят под наставничеството на доц. Преслав Наков от Катарския институт по компютърни изследвания и преподавател в Софийския университет. Съветник на отбора е Георги Къдрев, съосновател и управител на Imagga - глобален иноватор в сферата на разпознаване на изображения на база изкуствен интелект.

    За момчетата сега предстои финалният етап на надпреварата, който ще се проведе онлайн. Заедно с останалите участници те ще трябва да представят идеята си пред някои от най-уважаваните имена в бизнеса. Всеки отбор трябва да представи иновацията си по впечатляващ начин и да отговори на трудните въпроси на журито. В начинанието ще им помага индивидуален ментор, който ще им помогне да направят бизнес план за своя проект.

    „Много се радваме, че отбор от България е сред финалистите. Това е ясен знак, че усилията ни за насърчаване на дигиталното образование в региона дават положителни резултати. Още по-удовлетворяващо ще е когато видим проекта реализиран в практиката и използван от академичните институции. Надявам се това да се случи скоро и пожелаваме успех на отбора на финала“, категорична е Албена Спасова, която отговаря за образователните инициативи на Microsoft в 24 държави в Централна и Източна Европа.

    От Microsoft са предвидили за финалистите и двудневен хакатон. Той ще се проведе в Будапеща, както беше планирано първоначално, когато ситуацията се нормализира.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 28 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 1 час
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.
    преди 1 час
    Електронната търговия ще достигне дял от 2% от БВП на България
    48% от потребителите пазаруват регулярно онлайн