неделя, 12 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  523 прочитания

  България отново предпоследна по иновации в ЕС

  Лидер по иновации в ЕС остава Швеция
  25 юни 2020, 09:25 a+ a- a

  България отново е сред държавите със скромни постижения в областта на иновациите в ЕС. Това показва доклад на Европейската комисия.

  Страните са разделени в четири основни групи – иновационни лидери, силни иноватори, умерени иноватори и скромни иноватори. Швеция отново е на първо място в областта на иновациите в ЕС. След нея се нареждат Финландия, Дания, Нидерландия, Люксембург

  България и Румъния са на дъното на класацията – в групата на скромните иноватори.

  Най-добри резултати България постига при човешките ресурси и заетостта, както и при интелектуалните активи, сочат данните.

  Ниски оценки страната ни получава по отношение на разходите за научноизследователска и развойна дейност, разходите за рисков капитал, ученето през целия живот, средата за бизнес, подкрепяща иновациите, което води до обобщен индекс на иновациите, представляващ 49% от средната стойност за ЕС.

  Въпреки това постиженията на България в областта на иновациите продължават да се увеличават (увеличение от 6,9% през 2019 спрямо 2012). Ако растежът продължава през следващите дванадесет месеца, България ще се присъедини към групата на умерени новатори следващата година, посочва еврокомисар Мария Габриел.

  На база данните в проучването е налице потенциал България да продължи подобрението в областта на иновациите през следващите години. Необходимо е да се увеличат разходите за научни изследвания и иновации, да продължи работата за засилване на връзките между предприятията в рамките на интегрирана иновационна екосистема. Страната може да се възползва от редица инициативи, които с екипа ми подготвяме в областта на образованието, научните изследвания и иновациите.

  "С Програма „Хоризонт Европа“ ще предоставим възможности за разширяване на участието на държавите членки с по-слаби показатели по отношение на иновациите (ЕС-13). Важна е ролята на Европейския съвет за иновации (ЕСИ) и Европейския институт за иновации и технологии (EIT). Бъдещата програма „Еразъм+“ и инициативата за Европейските университети ще подпомогнат придобиването на умения за професиите на бъдещето", допълва Габриел.

  Сравнителното проучване на иновациите за 2020 показва, че в глобален план резултатите на ЕС в областта на иновациите се увеличават със стабилни темпове. В близко бъдеще се очаква по-нататъшно подобрение (увеличение с 3.2 процентни пункта в рамките на година), но напредъкът остава неравномерен в рамките на ЕС.

  ЕС изпреварва САЩ и води пред Китай, Бразилия, Русия, Южна Африка и Индия в сферата на иновациите, но губи позиции по отношение на Австралия, Япония и Южна Корея.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  10 юли 2020, 20:46
  България бе приета във валутния механизъм ERM 2
  Централният курс на българския лев е фиксиран на 1 евро = 1,95583 лева
  10 юли 2020, 20:53
  От 14 юли Гърция ще изисква отрицателен PCR тест за влизане през ГКПП „Кулата-Промахон“
  Тестът трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди пристигането на границата
  10 юли 2020, 15:38
  Министерството на туризма ще дава специален знак на спазващите мерките за безопасност
  Местата за хранене и настаняване ще получават специален печат
  10 юли 2020, 15:31
  София ще тества иновативна практика за „зелен обществен транспорт при поискване“
  Проектът ще се изпълнява в рамките на 3 години и се очаква да започне през тази есен
  10 юли 2020, 14:51
  Европейският съвет предложи по-малък бюджет на ЕС в сравнение с искането на ЕК
  Председателят на Съвета Шарл Мишел предложи отпускането на средства да бъде обвързано със върховенството на закона
  10 юли 2020, 13:46
  Анализ на българския телекомуникационен пазар показва влошено ниво на конкуренция
  Страната ни е изпаднала от върха до дъното в класациите за интернет, показва анализ на ecta