четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1101 прочитания

    Нов кодек позволява излъчването на 4K видео, заемайки по-малко място

    H.266 има нужда от 5GB за 90-минутен клип
    08 юли 2020, 14:25 a+ a- a

    Германската компания Fraunhofer, която помогна за разработката на форматите за кодиране H.264, H.265 и MP3, пусна нов видео стандарт. Той позволява излъчването на 4K видео съдържание, което консумира два пъти полмалко данни и заема едва половината от дисковото пространство нужно за H.265 HEVC. Наречен H.266/Versatile Video Coding (VVC) е специално разработен за 4K и 8K излъчване. Подобрената компресия на информацията не се отразява на качесвото на видео материала.

    Fraunhofer създаде кодека с помощта на Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm и Sony. Лицензирането му ще стане от Media Coding Industry Forum (MC-IF) – група от 34 водещи компании. Основната цел е да бъдат превъзмогнати пречки с лицензите, които затрудниха развитието на H.264.

    По данни на Fraunhofer 90-минутен видео клип в H.265/HEVC има нуждата от 10GB пространство, докато съдържание със същата продължителност, но кодирано в H.266/VVC ще заема едва 5GB.

    Въпреки че стандартът е разработен за 4K и 8K видео материал, той ще може да бъде използван за видео с резолюция дори 480p.

    Очаква се VVC да намали консумацията на данни при използването на услуги като Amazon Prime Video, Hulu и Netflix.

    Все още няма софтуврен стандарт за кодиране и декодиране на VCC. По данни на Fraunhofer той ще се появи най-рано тази есен. Компанията разкри още, че чипове нужни за декодирането на формата, като тези използвани в мобилни устройства, вече са в процес на разработка.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 47 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 1 час
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 2 часа
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните