четвъртък, 06 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  603 прочитания

  Кръвен тест установява Алцхаймер много преди появата на първи симптоми

  Той може да помогне за ранно лечение на пациентите
  29 юли 2020, 12:24 a+ a- a

  Две нови проучвания, проведени в САЩ и Швеция, установяват, че кръвен тест може да установи заболяването Алцхаймер в най-ранната му фаза, години преди пациентите да проявят симптоми на болестта. Тестът търси малки количества протеин, който е повишен при пациенти с това заболяване. Учените установяват, че измерването на протеина p-tau217 може да предвиди развитието на Алцхаймер с 96% точност, съобщава BBC.

  Американският екип от учени от Училището по медицина към Университета Вашингтон, e установил, че наблюдението на нивата на p-tau217 при пациенти с Алцхаймер дава толкова добра картина на прогреса на заболяването, както и ПЕТ скенер на мозъка. Те са наблюдавали повишени нива на протеина в само 4 милилитра кръв. Екипът вече е доказал, че протеинът може да бъде намерен в мозъка и спиналната течност на пациенти, болни от Алцхаймер, преди те да развият симптоми на заболяването.

  Друг екип от учени в Университета Лунд в Швеция са открили, че хората с Алцхаймер имат около 7 пъти повече  p-tau217 от тези, които нямат заболяването. Освен това екипът е установил, че наличието на повишените нива може да се установи до 20 години преди човек да развие симптоми. Също така този конкретен протеин позволява да се разграничават пациентите с Алцхаймер от тези с други дегенеративни мозъчни заболявания.

  В момента Алцхаймер се диагностицира чрез комбинация от тестове за памет и сканиране на мозъка, след като симптомите са вече налични. Според експерти с още проучвания може да се стигне до момент, в който лекарите ще могат да предложат теста на пациентите си.

  Идеята за за кръвен тест за деменция не е нова, отбелязва BBC. Тези две проучвания обаче дават най-ясния признак, че протеин, който се свързва със заболяването Алцхаймер, може да бъде използван за диагностициране на хора в много ранен етап на болестта.

  Ранната диагностика е много важна, тъй като може да предложи повече възможности на пациентите за лечение. 

  Д-р Роза Санчо, началник на звеното по проучвания в Alzheimer's Research, Великобритания, обяснява, че предишни клинични изпитания на лекарства за третиране на заболяването са се провалили, защото пациентите, участвали в тях, са били в твърде напреднала фаза на болестта и за тях е било „твърде късно“ – в мозъците им вече е имало твърде много увреждащи протеини.

  Алцхаймер уврежда паметта и другите когнитивни способности като разрушава връзките между нервните клетки в мозъка. При тази болест в мозъка се натрупват протеини, които предизвикват унищожаването на клетките. За да се види дали едно лекарство може да задържи заболяването, хората трябва да бъдат установени преди да имат твърде много увреждане в мозъка си, казва д-р Санчо.

  Малко вероятно е кръвният тест да достигне болниците в скоро време, но ще е достъпен за научни цели, казва още тя. Това означава, че хора с фамилна обремененост от Алцхаймер, които нямат симптоми, могат да бъдат установени преди да получат твърде големи увреждания в мозъка. Така те и други пациенти ще могат да се възползват от потенциални лечения в бъдеще, подчертава още д-р Санчо.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Абърдийн в Шотландия също е под локална карантина
  Това е първата местност в Шотландия, в която бяха въведени локални мерки
  преди 6 часа
  Над 55 млн. американци останаха без работа за 20 седмици
  През последната седмица новите безработни са 1,2 млн., което е по-малко от очакваното
  преди 7 часа
  Правителството няма да подава оставка, Борисов остава премиер
  Кабинетът има намерение да изкара пълния си мандат заяви Валери Симеонов
  преди 8 часа
  Bank of England запази лихвите непроменени
  Британската централна банка предупреди за по-бавно икономическо възстановяване
  преди 9 часа
  Uber придобива британската технологична компания Autocab
  Това ще позволи на приложението да оперира в региони, където в момента това не е възможно