четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1677 прочитания

    Хелзинки проверява пристигащите със самолет пътници за Covid-19 с помощта на кучета

    Животните разпознават асимптоматичните носители на заболяването, както и такива при които симптоми все още няма, а PCR тестовете са отрицателни
    24 септември 2020, 10:57 a+ a- a

    Няколко кучета за установяване на коронавирус започнаха работа на финландското летище в Хелзинки в сряда (23 септември) като част от пилотна програма, която има за цел да открива инфекции, като използва потта, събрана върху кърпички от пристигащите пътници. Тестът е доброволен и отнема 10 секунди, отбелязва New York Times.

    През последните месеци международните летища въведоха различни методи за откриване на вируса при пътуващите, включително скрининг на слюнка, проверки на температурата и проби от носа. Но изследователите във Финландия казват, че използването на кучета може да се окаже по-евтино, по-бързо и по-ефективно.

    След като пътниците, пристигащи от чужбина, вземат багажа си, те са поканени да избършат вратовете си, за да съберат проби от пот и да оставят кърпичките в кутия. След това в отделно помещение дресьор на кучета поставя кутията до съдове, съдържащи различни аромати, и кучето се захваща за работа. Ако кучето сигнализира за положителен резултат, пътникът се насочва към здравния център на летището за безплатен тест.

    Кучетата имат особено изострено обоняние и отдавна се използват на летищата за надушване на бомби, наркотици и друга контрабанда в багажа. Те също така успяват да открият заболявания като рак и малария. Така че по време на пандемия обучението на кучета за откриване на Covid-19 стана очевиден избор, казва Ана Хиелм-Бьоркман, изследовател от университета в Хелзинки, която наблюдава процеса.

    В първия етап от проучването кучетата са успели да подушат вируса при човек, който е асимптоматичен или преди появата на симптомите. Те са го откриха на по-ранен етап от PCR теста, най-широко използваното диагностично средство за новия коронавирус.

    През юли изследователи от Университета по ветеринарна медицина в Хановер в Германия също установяват, че с едноседмично обучение кучетата са успели да различат проби от слюнка на хора, заразени с коронавирус, от неинфектирани проби с 94% успеваемост.

    Изглежда, че кучетата не се заразяват лесно с коронавирус, въпреки че има няколко такива случая. Други животни като котките например са много по-податливи. Няма доказателства, че кучетата развиват някакви симптоми или че могат да предадат вируса на хора или други животни.

    Wise Nose, финландска организация, специализирана в откриването на специфични аромати, си партнира с факултета за обучение на 16 кучета, четири от които започват работа на летището тази седмица. Шест все още тренират, а останалите не са могли да работят в шумна среда.

    „Всички кучета могат да бъдат обучени да подушват коронавирус, но те са индивиди и не всички могат да работят на летище“, каза Вирпи Перала, представител на Evidensia, мрежа от болници и ветеринарни клиники, финансирала първия етап на проучването.

    Означава ли това, че коронавирусът има аромат? В това вярват изследователите. Но какво точно откриват кучетата, когато подушат вируса, е въпрос за милион долара, казва г-жа Хиелм-Бьоркман. „Знаем как кучетата го откриват - по миризма, но все още нямаме представа какво точно засичат“, казва тя. „Ако разберем, можем да обучим хиляди кучета по целия свят.“

    Учените в САЩ разследват дали инфектираният човек отделя химикал, който кучетата могат да помиришат. А френско проучване, публикувано през юни, откри „много убедителни доказателства“, че миризмата на потта на заразения човек е различна по начин, който кучетата могат да усетят.

    Може ли това да се превърне в практика?
    Пилотната програма във Финландия е първата, която се използва на летище. Сузана Паавилайнен, управляващ директор на Wise Nose, заяви, че целта е да има 10 кучета, които да работят на летището до края на ноември, а г-жа Хиелм-Бьоркман от университета в Хелзинки заяви, че ще събира данни до края на годината

    През последните месеци изпитания, проведени във Великобритания, Франция, Германия и САЩ, оценяват как кучетата могат да открият коронавируса.

    Във Финландия изследователите казват, че ако пилотните програми се окажат ефективни, кучетата могат да бъдат използвани в домове за възрастни за скрининг на обитателите или в болници, за да се избегнат ненужни карантини за здравните специалисти.

    Но мащабирането на такива програми може да бъде сложно: кучетата трябва да бъдат обучени и след това да бъдат подпомагани от техните треньори, след като излязат от лабораториите и започнат „полева“ работа.

    На летището в Хелзинки две кучета работят едновременно в сряда (23 септември), докато други две почиват. Г-жа Хиелм-Бьоркман призна, че ресурсите са скромни - поне засега. Програмата ще се опита да оцени колко дълго кучетата могат да работят на ден и дали едни и същи животни могат да бъдат използвани за откриване и на други вещества като наркотици.

    Г-жа Перала от мрежата на Evidensia заяви, че Финландия ще се нуждае от 700 до 1000 кучета, подушващи коронавирус, за да покрие училища, молове и домове за пенсионери, но че за още по-широк обхват ще са необходими още животни и дресьори. „Бихме могли да държим страната си отворена, ако имаме достатъчно кучета“, каза тя.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 8 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 9 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 9 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 11 часа
    преди 14 часа