четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1306 прочитания

    Walmart доставя тестове за Covid-19 с дронове

    Услугата все още е с ограничен диапазон, но бъдещето на доставките с дронове е все по-близо
    24 септември 2020, 13:00 a+ a- a

    Жителите на северната част на Лас Вегас, в радиус от 1 миля (1,6 км), от магазина на Walmart, вече могат да си поръчват доставка на тест за коронавирус, който ще бъде доставен с дрон.

    Клиентите ще получат текстово съобщение от DroneUp, когато тестът Quest Diagnostics (DGX) е на път. И в зависимост от това къде има коли и дървета, комплектите ще се приземяват на алеите на хората, тротоара или задния двор. Доставката, която може да отнеме само пет минути, ще бъде безплатна.

    След това пробите могат да бъдат изпратени чрез FedEx до лаборатория Quest, която ще изпрати резултатите цифрово. Резултатите от теста обикновено пристигат след два дни.

    Пилотната програма предлага поглед върху начина, по който дроновете могат да се използват в не толкова далечното бъдеще, за да осигурят по-бърза и безконтактна доставка, отбелязва CNN.

    „Надяваме се, че доставянето на безпилотни самоуправляващи комплекти ще оформи в по-голям мащаб възможности за безконтактно тестване и ще продължи да укрепва иновативните начини, които Walmart планира да използва за безпилотни превози в бъдеще“, обяснява Том Уорд, старши вицепрезидент на потребителските продукти на Walmart, в публикация в блог.

    Засега по-голямата част от американците няма да имат достъп до безпилотни доставки на тестове Covid-19. Walmart планира да разшири изпитанието за безпилотни летателни апарати до Чиктъвага, Ню Йорк - точно до Бъфало - в началото на октомври, но няма обявени други локации.

    Програмата има своите ограничения. Доставките на безпилотни летателни апарати са налични само „докато наличностите се изчерпат“ между 8:30 и 15:30 ч. и до еднофамилни домове. А доставките могат да бъдат възпрепятствани от „непредвидени физически бариери, електропроводи, дървета, автомобили или времето“.

    С други думи, ако имате нужда от тест Covid-19 в дъждовен ден, той вероятно няма да дойде чрез дрон. За да сведат до минимум неуспешните доставки, Quest Diagnostics съобщиха, че областите за доставка ще бъдат предварително „изследвани в реално време“.

    Програмата е част от експерименталната програма на Walmart с дронове. По-рано този месец Walmart стартира пилотна програма за безпилотни летателни апарати с Flytrex за доставка на битови и хранителни стоки на клиенти във Файетвил, Северна Каролина. А следващата година планира да започне отделна програма за безпилотни летателни апарати със Zipline, за да доставя здравни и уелнес програми на клиенти близо до централата на търговския гигант в Северозападен Арканзас.

    Конкурентът на Walmart Amazon също отбелязва напредък в доставките с безпилотни летателни апарати, макар и по-бавно, от очакваното. Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос обяви за първи път в края на 2013 г., че планира да използва дронове за извършване на доставки за 30 минути или по-малко.

    И все пак напредъкът е бавен, тъй като технологията и разпоредбите за безпилотни самолети просто не са готови за широко използване - поне не все още, отбелязва CNN. По-конкретно Федералната администрация по авиацията на САЩ (Federal Aviation Administration - FAA) все още работи по начини за дистанционно идентифициране на безпилотни летателни апарати, което е важна стъпка за безопасност.

    В края на 2016 г. Amazon започна опит за доставка с безпилотни летателни апарати във Великобритания. Миналия месец Amazon получи важен сертификат от FAA, който приближава гиганта за електронна търговия стъпка по-близо до превръщането на безпилотни доставки в САЩ в реалност.

    UPS и Wing, подразделение на собственика на Google Alphabet, също получиха сертификати за доставка с безпилотни летателни апарати от FAA през 2019 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 5 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 10 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 11 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 11 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам