вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2558 прочитания

    Колко вида реалност има?

    Вероника Колесникова, обяснява какво е VR, AR и MR по време на конференцията DevReach на Progress
    29 октомври 2020, 08:58 a+ a- a

    Вероника Колесникова е старши софтуерен инженер в Liberty Mutual и 2 пъти Microsoft MVP за AI. Тя участва в модула за Hamarin и MAUI в тазгодишната конференция на Progress DevReach 2020

    Вероника Колесникова
    В момента се намирам в мрачния Бостън. Но нося своята MAUI тениска и се чувствам, сякаш съм на Хаваите или поне пътувам натам. Аз съм старши софтуерен инженер в Liberty Mutual, Бостън. В момента всички работим от вкъщи, но все някога ще се върнем в офиса. Освен това съм два пъти Microsoft MVP(1) за AI. Супер заинтересована съм от AI. Работя с Microsoft Technologies от известно време. Харесвам C#, .NET и всички тези решения за работа между платформите. Опитвам се да интегрирам някои готини технологии и опитвам нови неща постоянно.

    Сам Басу, модерадор на панела
    Ти виждаш разни неща. Виждаш неща отвъд това, което реалността предлага и се опитваш да промениш какво виждаме ние с помощта на приложения на телефона. Та каква е историята ти с AR(2) в Xamarin?

    Колко вида реалност има?

    Вероника Колесникова
    В това отношение съм „старата школа“ - слайдове. Но мисля, че е важно да знаете и да разберете как всичко работи и да знаете малко теория, преди да преминем към кода. Има толкова много реалности и понякога е наистина объркващо. Добавена реалност, виртуална реалност (3) и смесена реалност(4). Какво означава всичко това? Много е объркващо.

    Започвам с виртуалната реалност. За нея обикновено имате нужда от хедсет(5) и вие се потапяте в този виртуален свят. Не можете да видите какво се случва около вас в реалния свят. Виждате само виртуалните обекти и можете да се интегрирате в тази среда, да използвате обектите, използвайки специален хардуер, както е тук на тази снимка, където има джойстикове. Можете да влачите и пускате обектите. Ако е игра, може да хвърляте разни неща. Има толкова много възможности във виртуалната реалност. Тя се развива. Спомням си преди, за да се защитите от скрити реални обекти, докато сте във виртуалния свят, трябваше да преподредите всичко около себе си и беше сложно. Сега с най-новите хедсетове можете да сканирате реалния свят, преди да се преместите във виртуалния, за да не удряте истински предмети. Следващото е AR. Това е смесица от виртуален и реален свят, където на практика поставяме виртуални обекти в реалния свят. Можем да използваме различни инструменти, за да общуваме с този виртуален свят, като в същото време виждаме какво се случва наоколо. Тук за пример е дадено приложение, което вероятно много хора познават – Pockemon Go. Много хора играят на него и все още е супер популярно и това е най-добрият пример за AR, в която могат да се видят реалният и виртуарлният свят заедно и да се взаимодейства с виртуалния. Обикновено взаимодействието се случва чрез екран. Тук имате мобилно приложение и може да използвате екрана, за да общувате с обектите, като да хвърляте топките и др. 

    Има няколко вида AR. Има Marker Based AR, при която поставяте маркер някъде в реалния свят – реален маркер в реалния свят. Може да е QR код, може да е изображение на нещо. Може да е нещо очевидно или да е скрито между други неща. Но когато използвате телефона си например и сканирате околната среда и видите обекта, тогава върху този обект ще има виртуален 3D обект. След това можете да си взаимодействате с този обект.

    За различните видове добавена реалност (AR)

    Следва Markerless AR. Вероятно сте се досетили. Тук имате нужда от маркер. Може да се открие чрез GPS, така че да поставите виртуалните обекти на специфична локация или, ще го покажа в моето демо, сканирате околната среда и пазите информацията до следващия път, когато отворите приложението. Сканирате околната среда, то ще я разпознае и ще постави 3D обект в нея. След това можете да взаимодействате с него, имате много опции.

    Следващото в списъка е Projection Based AR. Не мисля, че е много известна, но може и да бъркам, така че не ме съдете много. Когато аз мисля за Projection Based AR, мисля за всички онези игри в мола, където има проекции от тавана и има някакъв вид риба на пода. Виждала съм много деца да играят с тези риби. Беше забавно. Не съм сигурна дали все още правят такива неща. Не съм сигурна дали има други известни приложения на този вид AR. И последната тук е Superimposition Based AR. На практика това е подобно на Marker Based AR, но подменяме реални обекти с виртуални такива. Мисля, че добър пример за това е приложението на IKEA, в което може да се сложат мебелите им. Страхотен инструмент. Наистина харесвам тяхното приложение. Може да сложиш техните мебели в своята стая и да видиш как ще изглежда. Може да сканирате реални мебели и да ги сложите във виртуално състояние. Наистина е полезно.

    Следващата реалност е смесената реалност. Тя има много различни дефиниции. Може да е цялостна комбинация от всички видове реалности между реална среда и виртуална реалност. Можете да видите това на графиката в дъното на екрана. Може да включва AR, изменена виртуалност(6) и изцяло виртуална реалност. Но като цяло за нея също ви трябва хедсет, за да имате достъп до нея, но не са ви необходими джойстикове, за да взаимодействате с виртуалните обекти. Може да използвате ръцете си, жестове и в същото време, въпреки че използвате хедсет, е различна от VR. Виждате какво се случва в реалния свят около вас и също така добавените виртуални обекти. На снимката съм аз преди няколко години с HoloLens 1. Сега има HoloLens2. Пробвала съм ги, но нямам снимка. Причината, поради която Pockemon и подобни са толкова популярни, е, че винаги си с телефона си и е лесно да промениш гледката.

    - Да. Определено е много готино да използваш телефона си. Особено сега, когато телефоните са все по-мощни. Могат да обработят AR по-бързо. Могат да се създават по-добри приложения за мобилни устройства. AR може да е навсякъде. Много е готино. 

    (1) Most Valuable Professional – Най-ценен професионалист
    (2) AR – Augmented Reality – Добавена реалност
    (3)VR – Virtual Reality – Виртуална реалност
    (4)MR – Mixed reality – Смесена реалност
    (5) от англ. headset - устройство, което се поставя на главата и закрива очите, понякога и ушите в зависимост от конкретния модел
    (6)Augmented Virtuality (AV) – изменена виртуалност

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 4 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 5 часа
    преди 5 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 8 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 8 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд