четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2425 прочитания

    Ваксината на Moderna е 94,5% ефективна

    Компанията планира да подаде документи за разрешение за употреба в следващите седмици
    16 ноември 2020, 15:50 a+ a- a

    Moderna Inc. заяви, че нейната ваксина срещу Covid-19 е показала 94,5% ефективност при предварителен анализ на голямо клинично изпитание в късен етап. Това е поредният признак, че скоростната надпревара между учени и фармацевтични компании се отплаща с мощни нови инструменти, които могат да помогнат за контрола на влошаващата се пандемия, отбелязва Bloomberg.

    Данните идват само седмица, след като подобен препарат, разработен от Pfizer Inc. и BioNTech SE, се установи като над 90% ефективен при междинен анализ. И двата медикамента разчитат на технология, наречена messenger RNA (мРНК), която никога не е била използвана за създаване на одобрена ваксина. 

    Предварителен анализ на данни от над 30 000 доброволци показва, че ваксината на Moderna е предотвратила практически всички симптоматични случаи на Covid-19, болестта, причинена от коронавируса, се казва в изявление на компанията.

    Само петима участници, получили две дози от ваксината, се разболяват, в сравнение с 90 случая на коронавирус при участници, получили плацебо, според преглед от независим съвет за наблюдение на безопасността на данните, назначен от Националния институт по здравеопазване на САЩ.

    Ваксината също се оказва ефективна за предотвратяване на най-сериозните инфекции с Covid-19. Не е имало тежки случаи сред хората, получили ваксината, в сравнение с 11 при доброволци, получили плацебо, според изявлението на Moderna.

    „Нещото, което ме развълнува най-много днес, бяха тежките заболявания“, заяви главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел в интервю. „Това за мен е коренна промяна.“

    Въпреки че резултатите са предварителни, както Moderna, така и Pfizer се очаква да поискат разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), ако допълнително проучване покаже, че ваксините им са безопасни. От Moderna заявиха, че може да търсят зелена светлина от регулаторите през следващите седмици.

    Компанията уточни, че очаква спешното разрешение да се основава на окончателен анализ, съдържащ 151 случая, заедно с двумесечни данни за проследяване на безопасността, които американските регулатори изискват. Тези окончателни данни се очакват по-късно този месец.

    Базираната в Кеймбридж и Масачузетс Moderna получи $955 милиона от американската програма Warp Speed за разработване на ваксината си, а САЩ се съгласи да плати до $1,53 милиарда за закупуване на определени количества от нея. Pfizer заяви, че не е получила федерално финансиране за разработване на ваксината си, въпреки че има споразумение за доставка със САЩ на стойност близо $2 милиарда.

    От Moderna заявиха, че новите данни за стабилност показват, че ваксината е стабилна при температури в обикновен хладилник в продължение на 30 дни, много по-дълго от предишните седем дни. За по-дълго съхранение може да се използват фризери, въпреки че не се нуждае от специални съоръжения, необходими за ваксината на Pfizer, която, за да е стабилна, трябва да се съхранява при т.нар. ултра-студена температура (минус 80/90 градуса по Целзий).

    Както ваксината Moderna, така и тази на Pfizer се основават на mRNA технология, предназначена да трансформира собствените клетки на тялото във фабрики за производство на ваксина. Веднъж инжектирани, ваксините инструктират клетките да правят копия на протеина на коронавирусния шип, стимулирайки създаването на защитни антитела.

    Анализът на данните на Moderna не установи значителни опасения за безопасността, казаха от компанията. Някои участници са имали тежка умора, мускулни болки, болки в ставите и главоболие след получаване на ваксината, въпреки че страничните ефекти обикновено са били краткотрайни.

    Резултатът „е голям крайъгълен камък“ за технологията messenger RNA, каза Бансел. „Това показва, че мРНК може да бъде лекарство.“

    Той обясни, че при броя нови случаи в САЩ Moderna би трябвало да получи последните 151 случая до края на месеца, което ѝ позволява да завърши окончателния анализ и да подаде документи за разрешение за спешна употреба.

    Последният етап от клиничното проучване на Moderna започна в същия ден като това на Pfizer в края на юли. Компанията беше малко зад Pfizer, до голяма степен поради структурни разлики в проучванията. Двете дози от ваксината на Moderna се дават с интервал от четири седмици. Двете дози на Pfizer се дават в период от три седмици.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 минути
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 20 минути
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 42 минути
    Сирма Академия открива своето четвърто издание
    То ще включва нови лектори, нова програма и методологии, с още повече добавена стойност за курсистите
    преди 1 час
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 8 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 8 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава