петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1552 прочитания

    Безконтактните плащания с Google Pay вече са достъпни и у нас

    Българският финтех издател Paynetics е сред първите в Европа и предлага Google Pay на картодържателите в своите мобилни портфейли
    17 ноември 2020, 10:17 a+ a- a

    От днес технологията Google Pay е достъпна за всички ползватели на Mastercard в България, които имат издадени физически или дигитални карти от онлайн портфейлите Revolut, Curve и Transferwise. Наравно с тях, у нас новата услуга е достъпна и за потребителите на мобилен портфейл phyre на българската технологична компания Paynetics.

    Услугата стъпва у нас успоредно с още 9 държави: Австрия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Холандия, Португалия и Румъния и на практика променя пазара на ежедневни разплащания за всички притежатели на съвместими Android устройства.

    С Google Pay потребителите на Android ще могат да добавят карти към дигиталния портфейл Google и така да правят безконтактни покупки в магазини и онлайн. Промяната е съществена за българския пазар, тъй като над 85% от устройствата в България използват операционната система Android.

    Mastercard предоставя тази услуга в сътрудничество с различни картоиздатели и финтех компании. Към момента в България това са дигиталните портфейли на Curve, Revolut и TransferWise.

    Услугата идва в България в момент, когато безконтактните трансакции в цяла Европа скочиха с до 80% в контекста на вирусната пандемия. Потребителите започнаха да използват все по-малко пари в брой, мнозина приеха безконтактното разплащане като безопасна, удобна и бърза възможност - промяна, която се очаква да устои на времето.

    „Предоставянето на избор и иновации в плащанията е важна част от начина, по който подобряваме ежедневието на хората. Избягването на контактни повърхности през последните месеци се превръща в приоритет за много ред нас и ние искаме да сме сигурни, че продължаваме да предлагаме технологични решения за нарастващите обществени нужди. Интеграцията Google Pay дава възможност на потребителите да изберат най-удобния и сигурен начин на плащане във всеки момент. Радваме се, че обединяваме усилия с Google, за да осигурим на потребители лекота, бързина и спокойствие ", каза Милан Гаудер, изпълнителен вицепрезидент в Mastercard за продукти и иновации в Европа.

    „Повече от всякога хората искат да използват лесни и сигурни решения за плащане безконтактно в магазините и онлайн. Благодарение на тясното сътрудничество с Mastercard, притежателите на карти на участващите партньори в 10 нови европейски държави ще могат да използват Google Pay чрез съответните си приложения за мобилно банкиране. Надяваме се, че всички ще се радват на предимствата, свързани с използването на Android устройства, за да плащат на милиони места по света ", добави Флорънс Дис, ръководител на Payments Partnerships в Google.

    За да могат да използват Google Pay в България, потребителите на Android могат просто да изберат бутона „Добави към Google Pay“ в приложенията за мобилно банкиране, откъдето да добавят своята Mastercard карта към Google Pay. След като направят това, те ще могат да получат достъп до всички предимства на Google Pay чрез съответното приложение за банкиране.

    Потребителите могат да използват телефона си, за да плащат на всеки POS терминал безконтактно. За тази цел не е нужно да влезете нито в Google Pay, нито в приложението или пък да имате интернет връзка: нужно е единствено да докоснете с телефона си, за да платите. Това предотвртява нуждата от носене на портфейл или ползване на физическа карта.

    Google Pay предоставя и възможност за предварително поставени лимити на харчене. В случай че надхвърлите лимита за безконтактни разплащания, единствено е нужно да отключите телефона си, за да потвърдите трансакцията.

    Когато свържете своята Mastercard с Google Pay, данните на потребителя са защитени чрез т.н. “токенизация”. Това внася допълнително ниво на сигурност, тъй като Mastercard технологията защитава данните чрез заместване на номерата на сметки с уникален алтернативен номер на карта, или “токен”. Токенизацията намалява измамите, свързани с дигилтани плащания, като прави транзакциите по-сигурни, включвайки динамичен компонент към всяко отделно плащане. Когато потребителят използва мобилното си устройство при трансакция, на търговеца се предоставя токенът, а не реалният номер на картата.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 8 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство