сряда, 02 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1432 прочитания

  FDA одобри първият тест за Covid-19, който може да се направи у дома

  Комплектът на Lucira Health дава резултат в рамките на 30 минути
  19 ноември 2020, 09:36 a+ a- a

  Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) издаде разрешение за спешна употреба (EUA) за първия диагностичен тест за Covid-19 за тестване в домашни условия, който осигурява бързи резултати. Тестовият комплект Lucira COVID-19 All-In-One е молекулярен тест (реакция на усилване, опосредствана от цикъл в реално време) за еднократна употреба, който е предназначен да открие новия коронавирус SARS-CoV-2, който причинява Covid-19.

  „FDA продължава да демонстрира безпрецедентната си скорост в отговор на пандемията. Докато при диагностичните тестове за Covid-19 е разрешено съборане на пробите от дома, този е първият, който може да бъде напълно самостоятелно приложен и да осигури резултати у дома. Тази нова опция за тестване е важен напредък в диагностиката за справяне с пандемията и намаляване на обществената тежест при предаване на болестта“, заяви комисарят на FDA д-р Стивън М. Хан. „Днешните действия подчертават постоянния ангажимент на FDA за разширяване на достъпа до тестване за Covid-19 “.

  Тестът Lucira COVID-19 All-In-One Test Kit е разрешен за домашна употреба със самостоятелно събрани проби от назален тампон при лица на възраст над 14 години, при които има съмнение за Covid-19. Също така е разрешен за използване в местата за обслужване (напр. в лекарски кабинети, болници, центрове за спешна помощ и спешни кабинети) за всички възрасти, но пробите трябва да бъдат взети от здравен работник за тестване на лица на възраст под 14 години. Понастоящем тестът е разрешен само за употреба по лекарско предписание.

  Той работи чрез завъртане на тампона с пробата, която пациентът сам е взел от носа си, във флакон, който след това се поставя в тестовата единица. След 30 минути или по-малко резултатите могат да бъдат прочетени директно от светещия дисплей на тестовия блок, който показва дали човек е положителен или отрицателен за вируса SARS-CoV-2. По данни на компанията положителният резултат излиза за около 11 минути, а за отрицателния трябва малко повече време – 30 минути.

  Тестът на Lucira е много подходящ за извършване у дома, тъй като не е необходимо пробата, която трябва да се вземе от носа, да се взима дълбоко от носоглътката. Достатъчно е тампонът да се завърти по 5 пъти в предната част на всяка ноздра. Оптималното време, в което е най-добре да се направи теста е около 2 дни след развиването на симптоми, уточнява производителят. 

  Тестването, проведено от FDA установява 94,1% точност при позитивните резултати и 98% при негативните. Цената на теста е около $50. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 минути
  преди 21 минути
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия
  преди 29 минути
  Paynetics разширява присъствието си в Европа
  Това става в рамките на програмата Mastercard Accelerate
  преди 2 часа
  Великобритания одобри ваксината на Pfizer
  Ваксинацията ще започне в началото на следващата седмица
  преди 3 часа
  ОИСР: За възстановяване са необходими продължителна фискална подкрепа и действия в сферата на здравеопазването
  Възстановяването ще бъде неравномерно между страните и секторите и може да доведе до трайни промени в световната икономика
  преди 3 часа
  Приет е Националният план за готовност при пандемия
  До края на седмицата ще бъдат осигурени фризери и хладилници за обезпечаване на първата доставка на ваксина срещу Covid-19