сряда, 02 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  362 прочитания

  Двойно повече българи биха преминали към изцяло дигитална банка спрямо 2019 г.

  Според проучване на Mastercard България е на първо място в Европа по интерес на потребителите към дигитални банкови решения
  20 ноември 2020, 14:30 a+ a- a

  Най-новото проучване на Mastercard за дигиталните платежни услуги* показва нагласите към дигиталните иновации и решения, влиянието на Covid-19 към честотата и начина на дигитални разплащания и виждането на гражданите за развитието на приложенията и услугите за мобилно банкиране. Изследването разкрива цялостна положителна нагласа към нарастващата роля на дигитализацията, особено по отношение на банкиране и лични финанси – 43% от европейците изразяват положителното си отношение, особено след цялостния ръст на дигитализацията във всички сфери на живот под влиянието на Covid-19 – дигитално общуване с близките, онлайн пазаруване и безконтактни плащания. 

  През 2020 г. се наблюдава цялостен по-голям фокус върху достъпността и гъвкавостта на решенията за онлайн банкиране и мобилни плащания, в сравнение с миналата година, когато на преден план са били спестяването на време и простотата на същите решения. Това може да се дължи на променящите се приоритети вследствие на пандемията – сега европейците възлагат по-голяма тежест на достъпността, особеностите на начина на живот и ефективността на разходите, спрямо 2019 г.

  „Ситуацията около Covid-19 ускори процесите – много неща, които биха отнели години, се случиха в рамките на месеци. За кратък период от време много дейности преминаха в електронна среда, просто защото нямаше друг начин – говорим и за бизнеси, и за нашия личен живот. Радвам се, че и това проучване отличава страната ни, като фактор в развитието на финтех сектора в Европа. Вярвам, че това се дължи на бързо напредващите технологични компании, желанието на банките да предоставят най-добрата услуга на своите клиенти и доброто партньорството между всички в тази екосистема.“, сподели Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово. 

  Паралелно с всепризнато нарастващата роля на дигитализацията, европейците все още се отнасят положително към традиционните банки и финансови институции, като четири от всеки пет от тях вярват, че физическите банки ще съществуват и след 10 години. В България това е особено силно изразено, като страната дава най-висок процент – 91% българи споделят мнението, че традиционните банки ще присъстват в страната ни и след десетилетие.

  Като ключови предимства на решенията за онлайн банкиране и мобилни плащания европейците изтъкват, че: 
  • спестяват време (63%), 
  • лесни са за употреба (57%);
  • подходящи за начина им на живот – мобилни, динамични, забавни и гъвкави (33%). 

  У нас:
  • 98% биха обмислили използване на дигитални банкови решения: 
       *44%, заради сигурността; 
       * 37%, заради удобството; 
       * 34%, заради по-ниски такси и привилегии.

  България изпъква с най-висок процент граждани, които биха обмислили преминаване към дигитална банка в бъдеще (54%) при 39% средно за Европа. Също така, процентът на българите, които биха преминали към дигитална банка в близките 12 месеца, се е увеличил повече от 2 пъти спрямо миналата година – от 10% до 26%, при средно 23% за Европа.

  Българите имат най-силно положително отношение (62%) към новите технологични решения, които са безопасни и улесняват финансовите им операции, като последствие от промените в ежедневието заради Covid-19. За сравнение, най-нисък е интересът към нови решения в Германия и Нидерландия (35%), като при тях е най-висока удовлетвореността от традиционното банкиране и съществуващите решения за плащане и не искат да променят нищо – 17% от германците и 18% от нидерландците посочват този отговор. Като допълнителна функционалност, от която биха се възползвали, половината българи посочват единно приложение, което на едно място да показва информация за сметки и спестявания от всичките им банкови акаунти.

  За сметка на силно положителното отношение към нововъведенията като цяло, европейците показват ниско ниво на запознатост относно решенията около отворено банкиране (open banking), които Европейските регулатори прилагат в последните години. Това ще позволи на трети страни да достъпват информация за банкови сметки и разплащания, след изрично упълномощаване от страна на потребителя, което ще създаде по-добро клиентско изживяване и по-лесно и бързо преминаване от един на друг доставчик на финансови услуги. 40% от европейците не са запознати с тези решения, като при българите този процент е 32%. Като цяло, 68% от българите са чули за промените, 26% от тях се определят като добре запознати с темата, а 43% признават, че въпреки че са осведомени, не са запознати в дълбочина.

   „За гражданите open banking няма голямо значение като терминология или през какъв канал ще бъде доставена информацията, по-скоро фокусът им е върху това как ще им даде добавена стойност в ежедневното банкиране и в множеството услуги на пазара. За момента най-напреднали от гледна точка на open banking са Англия и пазарите в Европа, които се развиват най-бързо – Франция, Италия и Полша. Това, което се очаква в България в тази посока, е че няколко банки разработват продукти, които се планира да стартират през 2021 г. Те ще бъдат фокусирани основно върху account aggregation – крайните клиенти ще получат възможност да добавят на едно място акаунтите от различни банки. Два от проектите в България се фокусират и върху възможността сами да определяме бюджетни рамки на база продуктовите категории, за които харчим през месеца.“, каза Найден Маречков, директор „Развитие на продукти“, Mastercard 

  Относно бъдещето на банките, интересът към „банки без клон“, тоест към изцяло дигиталните банки се увеличава, като склонността на европейците да използват такава банка нараства от 19% на 28% тази година спрямо миналата. Безопасността и сигурността на дигиталните банкови решения вече са с намаляваща тежест за европейците (51% през 2020 г., спрямо 67% през 2019 г.), а същевременно се повишава интересът към отстъпки и ниски разходи (33% през тази година, спрямо 28% през миналата).

  Като основен източник на достоверна информация относно управлението на парите си, повечето хора все още изтъкват банките със 71% доверие от страна на българите и 61% от страна на европейците като цяло, а най-слабо е доверието за такава информация към колегите 11% средно. По темата за доверието, българите и унгарците показват най-ниско доверие към приятелите си, като 77% от тях не биха споделили банковите си детайли с тях, спрямо 63% за Европа.

  В динамичната среда на 2020 г. и като отговор на нарастващата дигитализация и увеличаващото се търсене от страна на потребителите, Mastercard и българската технологична компания Paynetics, чрез phyre, вече осигуряват достъп до Google Pay и на българските картодържатели. Голямата новина бе обявена преди дни, като експерти вярват, че тя ще се окаже решаваща в развитието на сектора в следващата 1 година. 

  *Проучването Evolution of Banking Study 2020 за дигиталното банкиране на Mastercard е проведено в периода 18-27.09.2020 г. сред 9605 граждани над 18 години в 12 държави в Европа: Германия, Нидерландия, Франция, Италия, Унгария, Ирландия, Испания, Обединеното кралство, Швейцария, Полша, България и Русия.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 20 минути
  преди 38 минути
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия
  преди 46 минути
  Paynetics разширява присъствието си в Европа
  Това става в рамките на програмата Mastercard Accelerate
  преди 2 часа
  Великобритания одобри ваксината на Pfizer
  Ваксинацията ще започне в началото на следващата седмица
  преди 3 часа
  ОИСР: За възстановяване са необходими продължителна фискална подкрепа и действия в сферата на здравеопазването
  Възстановяването ще бъде неравномерно между страните и секторите и може да доведе до трайни промени в световната икономика
  преди 4 часа
  Приет е Националният план за готовност при пандемия
  До края на седмицата ще бъдат осигурени фризери и хладилници за обезпечаване на първата доставка на ваксина срещу Covid-19