петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1054 прочитания

    Инженери вградиха прости умения за съпричастност в робот

    18 януари 2021, 16:30 a+ a- a

    Лабораторията Creative Machines Lab на Columbia Engineering успя да вгради прости умения за съпричастност в робот. Учените създадоха машина, способна да предвиди намеренията на друг робот и да се постави на негово място.

    Експериментът протече чрез полагането на един робот в малко помещение и програмирането му да се насочва към зелени кръгове по пода. Голяма червена кутия препречи зрението на робота, ограничавайки достъпа му до някои зелени кръгове, дори те да са на по-близко разстояние от останалите видими цели. Друг робот наблюдава движенията на първия робот в рамките на два часа. Впоследствие вторият робот започна да предвижда движенията на първия. В 98 от 100 случая втрият робот успешно предвиди намеренията на първия, без да получава допълнителна информация за червената кутия, препречваща видимостта.

    „Откритията ни показват как роботи могат да виждат света от друга гледна точка. Възможността на наблюдаващия робот да се постави на мястото на този, извършващ задачата и да разбере какво прави без допълнителни насоки и разбиране за това, че част от целите са скрити е примитивна форма на съпричастност“, споделя водещият автор на проучването Боюан Чен.

    Експериментът е един от многото опити за създаване на машини с човешко поведение, или още наречено „Теория на ума“. „Теория на ума“ е разбиране за това, че други индивиди могат да имат различни цели и перспективи, което се проявява при хората на възраст от 3 години. Това е критичен фактор за развитие на умения за сътрудничество, съревнование и съпричастност и полага основите на намерения за заблуда.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 31 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март