петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1840 прочитания

    Роувърът Perseverance на НАСА се приземи на Марс

    Той ще изследва астробиологията на Червената планета и ще търси следи от древен живот
    19 февруари 2021, 08:41 a+ a- a

    Най-големият и най-усъвършенстван роувър, изпратен от НАСА до друг свят, се приземи на Марс в четвъртък, след 203-дневно пътуване, пресичащо 473 милиона километра. Потвърждение за успешното приземяване беше обявено в контрола на мисията в лабораторията за реактивно задвижване на НАСА в Южна Калифорния в 15:55 ч. EST (12:55 ч. PST).

    Оборудван с новаторска технология, мисията Mars 2020 стартира на 30 юли 2020 г. от станцията за космически мисии Cape Canaveral във Флорида. Мисията на марсохода Perseverance бележи амбициозна първа стъпка в усилията за събиране на проби от Марс и връщането им на Земята.

    Приблизително с размерите на автомобил, 1026-килограмовият роботизиран геолог и астробиолог ще бъде подложен на няколкоседмични тестове, преди да започне двугодишното си научно изследване на кратера на Jezero на Марс. Докато марсоходът ще изследва скалите и утайките на древното езеро и делтата на река Jezero, за да характеризира геологията на региона и миналия климат, основна част от неговата мисия е астробиологията, включително търсенето на признаци на древен микробен живот. За тази цел кампанията за връщане на проби на Марс, планирана от НАСА и ESA (Европейската космическа агенция), ще позволи на учените на Земята да изучават проби, събрани от Perseverance, за да търсят окончателни признаци на минал живот с помощта на инструменти, твърде големи и сложни, за да бъдат изпратени до Червената планета.

    Широк около 45 километра, кратерът Jezero се намира на западния край на Isidis Planitia, гигантски басейн на север от марсианския екватор. Учените са установили, че преди 3,5 милиарда години кратерът е имал собствена делта на реката и е бил пълен с вода.

    Енергийната система, която осигурява електричество и топлина за марсохода, за да изследва кратера Jezero, е многоемисионен радиоизотопен термоелектрически генератор или MMRTG. Министерството на енергетиката на САЩ (DOE) го предостави на НАСА чрез непрекъснато партньорство за разработване на енергийни системи за граждански космически приложения.

    Оборудван със седем основни научни инструмента, най-много камери, изпращани някога до Марс, и неговата изискано сложна система за кеширане на проби, първата по рода си изпратена в космоса, Preservance ще търси в района на Jezero за вкаменени останки от древен микроскопичен марсиански живот, вземайки проби начинът.

    Снимка: НАСА

    Прокарване на пътя за човешките мисии
    Сензорният пакет Mars Entry, Descent, and Landing Instrumentation 2 (MEDLI2) събира данни за атмосферата на Марс по време на влизането, а системата за относителна навигация на терена автоматично управлява космическия кораб по време на окончателното спускане. Данните и от двете се очаква да помогнат на бъдещите човешки мисии да кацнат в други светове по-безопасно и с по-голям полезен товар.

    На повърхността на Марс научните инструменти на Preservance ще имат възможност да блестят научно. Mastcam-Z е двойка мащабируеми научни камери на мачтата или главата на Perseverance за дистанционно наблюдение, която създава цветни 3D панорами с висока резолюция на марсианския пейзаж. Разположен също на мачтата, SuperCam използва импулсен лазер за изследване на химията на скалите и утайките и разполага със собствен микрофон, за да помогне на учените да разберат по-добре свойствата на скалите, включително тяхната твърдост.

    Разположен в края на роботизираното рамо на роувъра, Планетарният инструмент за рентгенова литохимия (PIXL) и Сканиращите обитаеми среди с прибори Raman & Luminescence for Organics & Chemicals (SHERLOC) ще работят заедно за събиране на данни за геологията на Марс отблизо. PIXL ще използва рентгенов лъч и набор от сензори, за да се задълбочи в елементарната химия на скалата. Ултравиолетовият лазер и спектрометърът на SHERLOC, заедно със своя широкоъгълен топографски сензор за операции и инженерство (WATSON), ще изучават скални повърхности, картографирайки присъствието на някои минерали и органични молекули, които са градивни елементи на живота на Земята на основата на въглерод .

    Шасито на роувъра е дом и на три научни инструмента. Радарният Imager for Mars ’Underurface Experiment (RIMFAX) е първият проникващ в земята радар на повърхността на Марс и ще бъде използван за определяне на начина, по който различни слоеве на марсианската повърхност са се формирали във времето. Данните могат да помогнат да се проправи път за бъдещи сензори, които търсят налепи от подпочвените води.

    Също така с оглед на бъдещите проучвания на Червената планета, технология за използване на ресурс на кислород на място (MOXIE) ще се опита да произведе кислород от нищото - атмосферата на Червената планета е слаба и предимно въглероден двуокис. Инструментът за екологична динамика на околната среда (MEDA) на марсохода, който има сензори на мачтата и шасито, ще предостави ключова информация за днешното време, климат и прах на Марс.

    Това е първото изображение, което марсохода на НАСА Perseverance, изпрати след приземяването си на Марс на 18 февруари 2021 г. Гледката от една от камерите е частично затъмнена от прахово покритие. Снимка: NASA/JPL-Caltech

    В момента прикрепен към корема на Preservance, Ingenuity Mars Helicopter е демонстрационна технология, която ще направи първия задвижван, контролиран полет на друга планета.

    Сега инженерите на проекти и учените ще тестват всеки инструмент, подсистема и подпрограма през следващите месец или два. Едва тогава те ще разположат хеликоптера на повърхността за фазата на полетните тестове. Ако успее, може да добави въздушно измерение към изследването на Червената планета. Освен това такива хеликоптери могат да служат като разузнавачи или извършват доставки за бъдещите астронавти далеч от тяхната база.

    След като тестовите полети на Ingenuity приключат, търсенето на марсохода за доказателства за древен микробен живот ще започне сериозно.

    „ Preservance е повече от роувър и повече от тази невероятна колекция от мъже и жени, която го е построила и ни е довела тук“, каза Джон МакНами, ръководител на проекта на мисията на марсохода „ Preservance Mars 2020“. „Това е дори повече от 10,9 милиона души, които се подписаха, за да бъдат част от нашата мисия. Тази мисия е свързана с това, което хората могат да постигнат, когато упорстват. Стигнахме дотук. А сега, гледайте как тръгваме. ”

    Повече за мисията
    Основната цел на мисията на Preservance на Марс е изследването на астробиологията, включително търсенето на признаци на древен микробен живот. Марсоходът ще характеризира геологията на планетата и миналия климат и ще бъде първата мисия за събиране и кеширане на марсиански скали и реголит, проправяйки пътя за човешкото изследване на Червената планета.

    Последващите мисии на НАСА, в сътрудничество с ESA, ще изпратят космически кораби до Марс, за да съберат тези кеширани проби от повърхността и да ги върнат на Земята за задълбочен анализ.

    Мисията „Устойчивост на Марс 2020“ е част от подхода на НАСА за изследване „Луна до Марс“, който включва мисии на Артемида до Луната, които ще помогнат за подготовката на човешкото изследване на Червената планета.

    JPL, подразделение на Caltech в Пасадена, Калифорния, управлява мисията „ Preservance на Марс 2020“ и Ingenuity Mars Helicopter за НАСА.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 минута
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове