петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1298 прочитания

    Британският вариант на Covid-19 не е по-тежък, нито по-смъртоносен

    Две отделни проучвания установяват, че той е само по-заразен от оригиналния китайски щам
    14 април 2021, 10:23 a+ a- a

    Илюстрация: NIH

    Новият щам на коронавирус, идентифициран за първи път в Англия, е по-заразен, но не по-опасен от оригиналния Covid-19, установиха две нови проучвания, проведени в Обединеното кралство. Докладите, публикувани в The Lancet Infectious Diseases и The Lancet Public Health, не откриват доказателства, че това е довело до по-лоши симптоми, повишена смъртност или е направило пациентите по-склонни да страдат от дълъг Covid.

    Вариантът, известен като B.1.1.7, беше идентифициран в Кент в югоизточната част на Англия миналия септември и стана широко разпространен до края на годината. Той е свързан с огромния скок в случаите на Covid-19, регистрирани във Великобритания през януари и сега е открит в повече от 100 други страни по света.

    Констатациите от двете проучвания, които обхващат периода от септември до декември 2020 г., контрастират с поне три други, които обвързват така наречения вариант от Кент с по-високи нива на смъртност. Авторите подчертават необходимостта от текущи изследвания на новите варианти на Covid-19, когато се появят.

    Първият доклад е проучване за секвениране с цял геном, включващо пациенти с Covid-19, приети в лондонската болница UCL London Hospital и North Middlesex University Hospital между 9 ноември и 20 декември 2020 г. Това е критична точка, когато оригиналният и B.1.1.7 варианти циркулират в британската столица и преди програмата за масова ваксинация в Обединеното кралство да започне да набира скорост.

    Авторите сравняват тежестта на заболяването при 143 души с оригиналния вариант и 198 заразени с B.1.1.7 и изчисляват вирусно натоварване: количеството на вируса в кръвта на заразеното лице. Те не откриват доказателства за връзка между варианта от Кент и по-тежките симптоми. Общо 36% от B.1.1.7. пациентите са се разболели тежко или са починали в сравнение с 38% от тези с щам, различен от B.1.1.7.

    Учените установяват, че хората, заразени с варианта, са по-млади, като 55% от заразените са на възраст под 60 години в сравнение с 40% в другата кохорта. Инфекциите с варианта също се срещат по-често в групи от етнически малцинства, като представляват 50% от случаите в сравнение с 29% за щамове, различни от B.1.1.7.

    Но авторите установяват, че щамът B.1.1.7 вероятно е по-заразен. Пробите, събрани чрез PCR тестове от пациенти, заразени с варианта, показват по-големи количества вирус в носа и гърлото им.

    Изследователят д-р Елени Настули от Университетския колеж в Лондон, болници NHS Foundation Trust и UCL Great Ormond Street Institute of Child Health, UK, казва: „Една от силните страни на нашето проучване е, че то е проведено по същото време, когато B.1.1.7 . се зараждаше и разпространяваше из Лондон и южната част на Англия. Анализът на варианта преди пика на прием в болница и свързаните с това щамове в здравната служба ни даде решаващ период от време.“

    Второто проучване използва данни, регистрирани от 36 920 потребители в Обединеното кралство, на приложение за самоотчитане на симптомите на Covid-19, всички от които са имали положителен тест между 28 септември и 27 декември 2020 г.

    Авторите комбинират своите резултати и доклади за симптоми с данни от наблюдение от генетичния консорциум Covid-19 UK и Public Health England.

    За всяка седмица и във всеки регион на Обединеното кралство авторите изчисляват дела на потребителите, които съобщават за някой от 14-те официално признати симптома на Covid-19.

    Този анализ не открива значителни връзки между дела на B.1.1.7 във всеки регион и вида на симптомите, за които хората са заявили, че са имали, или с броя на хората, които са съобщили, че имат дълъг Covid.

    Проучването също така не открива доказателства, че степента на реинфекция - делът на хората, които са имали положителни тестове за коронавирус преди 1 октомври 2020 г. и са положителни отново повече от 90 дни по-късно, е бил повлиян от варианта от Кент

    Това, което установяват е, че новият щам е довел до леко увеличаване на R числото: средният брой нови хора, заразени от пациент с Covid-19 по време на техния инфекциозен период.

    Д-р Марк Греъм от King’s College в Лондон заяви: „Богатството от данни, снети от приложението Covid Symptom Study, предоставя уникална възможност за търсене на потенциални промени в симптомите и продължителността на заболяването, свързани с B.1.1.7. варианта.“

    „Успокоително, нашите констатации показват, че въпреки че се разпространява по-лесно, вариантът не променя вида или продължителността на изпитваните симптоми и ние вярваме, че съществуващите ваксини и мерките за обществено здраве вероятно ще останат ефективни срещу него.“

    Настоящият скок на инфекциите с Covid-19 в цяла Европа се дължи широко на варианта от Кент. Досега той е открит в 27 европейски държави, като Дания, Италия, Ирландия, Германия, Франция, Холандия, Испания и Португалия се смятат за особено тежко засегнати от новия щам, уточнява Euronews.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 4 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 20 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 21 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 21 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство