петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1448 прочитания

  Какво трябва да знае и умее един софтуерен инженер в post-covid ерата?

  Тенденциите в софтуерното инженерство пред Economy.bg коментира Велимир Полянов, софтуерен архитект с над 20 години опит в ИТ индустрията
  15 април 2021, 11:24 a+ a- a

  Велимир Полянов

  Велимир Полянов има над 20 години опит в ИТ индустрията като софтуерен архитект, ръководител на екип и разработчик на софтуер. Той е е част от екипа на Endava в София от 2018 г., където започва веднага след като се завръща в България след 7 години в Норвегия. Запален е по изграждането на перфектния софтуер и различни подходящи техники като Unit Testing, Clean Code, Code Quality, Quality Gates, Test Driven Development, Continuous Integration, Continuous Delivery, Test Automation и много други. През последните години изследва и техники за софтуерна архитектура и системен дизайн.

  Велимир е сред лекторите на онлайн конференциата Tech Flow Europe - Software Engineering for a Digital Age (15-16 април 2021), организирана от Endava.

  Пред Economy.bg Велимир Полянов коментира промените и тенденциите в софутерното инженерство и какво трябва да знае и умее един софтуерен инженер в post-covid ерата.

  Как софтуерното инженерство се промени през последните 10 години?
  Вече сме в ерата на отворения код (open source software). По света има все повече програмисти и те се сблъскват с еднакви проблеми. Все повече от тях споделят опита си в open source проекти, които могат да се използват безплатно, и те в много случаи са по-добри от платените. Вече има готов модул или библиотека за всичко. Така работата, за която преди трябваше цял екип, сега често може да се свърши от един-двама души.

  Друга тенденция, която забелязвам, е, че все повече млади (и неопитни) хора се насочват към IT сектора. Или пък хора, които сменят попрището, и от друга професия се пренасочват към IT. Заради недостига на кадри университетите и софтуерните академии не могат да подготвят достатъчно хора и фирмите като Еndava организират собствени програми за обучения, след които дават шанс на представилите се добре да започнат работа.

  Какво трябва да знае и умее един софтуерен инженер в post-covid ерата?
  По време на ковид епидемията индустрията не се промени особено, само търсенето се повиши значително. Уменията, необходими на софтуерните инженери остават същите, но комуникационните умения имат още по-голямо значение, тъй като ще работим повече онлайн (отдалечено) и по-рядко ще се виждаме в офиса. Вече сме свидетели на проекти, които започват (и дори завършват) изцяло онлайн без никога да сме се срещали на живо с клиентите и дори с някои от колегите. А знаем колко по-трудно е да се разберем с човек, който не е на живо пред нас.

  Какви са тенденциите при програмните езици и какво е бъдещето на програмирането?
  Все повече готови библиотеки, все повече отворен код и все по-голяма насока към облака. Бих казал че езиците, на които най-бързо и лесно се разработват cloud приложения, ще станат най-разпространени в бъдеще.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 6 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 6 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 7 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 10 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 11 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година