петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    977 прочитания

    Българско езиково приложение привлече нови инвестиции и създаде дружество в САЩ

    Worddio е удвоило своите потребители през първите месеци на годината, като те вече са над 150 000 от цял свят
    15 април 2021, 17:00 a+ a- a

    Българското мобилно приложение за обучение по чужди езици Worddio привлече нови български и чуждестранни инвеститори и създаде дружество в САЩ. Това е поредната положителна стъпка в развитието на стартиращата фирма, която през последните месеци увеличава своите потребители с бързи темпове и вече е сред най-популярните приложения от своя тип в глобален мащаб.

    „Поради спецификата на проекта – той е мобилно приложение в сферата на образованието, насочено към крайни потребители, първоначално се оказа доста трудно да намерим инвеститори в Източна Европа и още повече – в България. Това ни насочи към САЩ, където финансирането на стартъп проекти е много по-добре развито. Започнахме проучване на възможностите да привлечем инвеститори там и се оказа, че за целта трябва да регистрираме компания на място“ - споделя Иван Манев, основател на Worddio.

    Новосъздаденото американско дружество от своя страна придобива на 100% българската стартираща фирма и на практика започва да играе ролята на компания – майка. По този начин стартъпът се възползва от подходящите за набиране на рисков капитал американски закони и условия. Той привлича финансирането през американската компания, която от своя страна инвестира този капитал в дъщерната си българска фирма. От нея пък екипът продължава да извършва целия бизнес, възползвайки се от достъпа до квалифицирани специалисти у нас и добрите макроикономически условия.

    Междувременно двама български инвеститори (т.нар. бизнес ангели), с които Манев води разговори отдавна, също са решили да подкрепят проекта и инвестират директно в новата американска компания.

    Worddio е стартирала и кампания за набиране на нови 450 000 долара рисков капитал.

    Новопривлеченото финансиране идва на фона на непрекъснато подобряващи се показатели на мобилното приложение за учене на чужди езици. През последното тримесечие на 2020 то е удвоило своите потребители, а през първото тримесечие на 2021 ги удвоява още веднъж. Към момента то е изтеглено от над 150 000 потребители на практика от всички държави по света.

    Устойчиво нарастват и потребителите, които се абонират за платената версия на приложението. Средно месечно активните потребители за първото тримесечие на 2021 са над 20 000. В добавка приложението вече има над 1000 положителни отзива в онлайн магазините за мобилни апликации.

    Друга добра новина е, че от февруари компанията започва активно да навлиза и на пазарите в Русия и Украйна. Междувременно тя завършва и популярния международен стартъп акселератор Founders Institute. Като един от напредналите стартъпи в кохортата с нейния екип се свързват от фонда Loyal.vc и директно им предлагат инвестиция, след получена верификация за проекта от местното представителство на Founders Institute. Така фондът също се включва в новопривлечените инвеститори в проекта.

    Екипът на Worddio вече е от 12 души и неговото разширяване ще продължи и в бъдеще.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 3 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 19 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 19 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 20 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство