петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  298 прочитания

  ЕП прие научноизследователската програма „Хоризонт Европа“

  Тя има общ бюджет от €95,5 млрд., включително €5,4 млрд. от плана за възстановяване Next Generation EU и е за периода 2021-2027 г.
  28 април 2021, 09:50 a+ a- a

  Програмата за научни изследвания и иновации за 2021—2027 г. ще помогне здравните системи на ЕС да се подготвят за бъдещи пандемии. Тя ще насърчи и декарбонизацията, цифровизацията и иновациите в промишлеността. Програмата за научни изследвания осигурява краткосрочно и дългосрочно финансиране за научни изследвания и иновации, свързани с глобални предизвикателства, включително борбата с изменението на климата, пандемията от Covid-19, както и за цифровизация.

  Средствата по „Хоризонт Европа“ представляват най-сериозната сума, заделяна досега от бюджета на ЕС за цифровизация и научни изследвания в областта на цифровите технологии. Програмата също така ще осигури подкрепа за иновативни малки и средни предприятия (МСП) и за европейската научноизследователска инфраструктура. Тя ще предостави и допълнителни €1 млрд., осигурени от Парламента, за фундаментални научни изследвания, които ще бъдат разпределени чрез Европейския научноизследователски съвет.

  Европейската комисия вече реши програмата да започне да се прилага временно от 1 януари 2021 г. Членовете на Европейския парламент (ЕП) одобриха окончателно споразумението със Съвета на ЕС относно Програмата с 677, гласа „за“, 5 гласа „против“ и 17 гласа „въздържал се“ (Регламент за „Хоризонт Европа“) и 661 гласа „за“, 5 гласа „против“ и 33 гласа „въздържал се“ (специфична програма „Хоризонт Европа“).

  Контекст
  „Хоризонт Европа“ ще разполага с общ бюджет от €95,5 млрд., включително €5,4 млрд. от плана за възстановяване на ЕС (Next Generation EU) и допълнителни инвестиции в размер на €4 млрд. от многогодишната финансова рамка на ЕС (МФР).

  „Хоризонт Европа“ се състои от три стълба:
  Стълбът „Високи постижения в научната област“ ще подкрепя проекти за авангардни изследвания, които ще се определят и ръководят от самите изследователи чрез Европейския научноизследователски съвет (ЕНС). Ще бъдат отпускани средства за стипендии и обмен на изследователи чрез действията „Мария Склодовска-Кюри“, както и за инвестиции в научноизследователска инфраструктура.

  Стълбът „Глобални предизвикателства и конкурентоспособност на европейската промишленост“ ще подкрепи пряко научните изследвания, свързани с предизвикателствата пред обществото, технологичния и промишления капацитет, и ще определи фокуса на научноизследователските мисии в целия ЕС. Той обхваща и частни и публично-частни европейски партньорства, както и дейности на Съвместния изследователски център (JRC), който подпомага вземането на решения от европейските и националните ръководители с независими научни доказателства и техническа подкрепа.

  Стълбът „Иновативна Европа“ цели да направи Европа водеща при създаващите пазари иновации чрез Европейския съвет по иновациите. Той също така има за цел чрез по-нататъшно укрепване на Европейския институт за иновации и технологии (EIT) да насърчи взаимодействието между бизнеса, научните изследвания, висшето образование и предприемачеството.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 7 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 7 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 8 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 10 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 11 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година