четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2332 прочитания

  Какво е да си Change Angel в една компания?

  За какъв тип бизнеси е подходяща ролята и какви умения са нужни за нея – Явор Мраморенски, Change Angel във Fadata, пред Economy.bg
  07 юли 2021, 13:07 a+ a- a

   

  Явор Мраморенски e ръководител „Софтуерна разработка“ във Fadata. Той е дългогодишен експерт в областта на мениджмънта, ИТ услугите и продуктовите разработки.
  Fadata e софтуерна компания в продуктовия сегмент. Компанията специализира в областта на застрахователния бизнес. Разработваната от нея застрахователна платформа INSIS се нарежда сред водещите в световен мащаб според анализаторите от Gartner.
  Fadata имат в екипа си Change Angels, чиято функция е да търсят и въвеждат иновации в компанията.

  За да разберем повече какво представлява ролята, за кои компании е подходяща и какви умения са нужни за нея, разговаряхме с Явор Мраморенски, Change Angel във Fadata.

  Какво се крие зад позицията Change Angel?
  Change Angel не е позиция, на която човек е назначен в организацията, а роля. Change Angel означава да инициираш и да бъдеш посланик на промяната, каквато и да е тя в този момент за компанията. Никак не е лесно обаче да се превърнеш в такъв. За да бъдеш “номиниран” за тази роля, на първо време ти самият трябва да разбираш и прегърнеш новостите. Трудно е да подкрепиш или насърчиш курса към трансформация, ако ти самият не вярваш в нея. Зад думата “Angel” се крие ангелско поведение и чистота на намеренията. Затова и ролята на Change Аngel е изключително важна и трябва да бъде възприемана с високо ниво на отговорност. Например, не бива да се допуска ситуация, в която Change Аngel не вярва в нещо, но въпреки това бива заставян да проповядва кауза. Фалшивостта веднага се забелязва и тогава човек се превръща в котва на статуквото, а не във вятър на промяната. В резултат – губи ролята си на Change Angel.

  Какво провокира необходимостта от такъв тип роля?
  Вярвам, че оставихме солидните, непоклатими и консервативни институции в миналото. Днес в бизнеса оцеляват само тези, които имат способността да се променят бързо. В този смисъл промяната е начин на живот и мислене, а не събитие с начало и край. За да подпомогне промяната по естествен път, при нас в организациите се роди ролята Change Аngel. Това не са платени длъжности, а естествените лидери на промяната. На практика всеки един от всяко ниво в организацията може да бъде Angel, който да подкрепи прогреса. Това най-често се случва, като подпомага по-неуверени колеги да погледнат по-далеч в бъдещето и припознаят своята собствена роля.
  Обикновено в Change angels се превръщат хора, които са свободомислещи, предизвикват статуквото и предлагат идеи, които понякога могат да имат и твърде радикален характер. Нека не забравяме, че всяка радикална идея е „налудничава”, докато не заживее свой живот и даде своите резултати. Модерният живот, който водим днес, в много случаи е базиран на идеи, които някога са звучали изключително налудничаво и са били качвани на кладите.

  За какъв тип компании е подходяща ролята Change Angel?
  Най-вече за компаниите в процес на промяна, на трансформация – организационна или друга. На практика това са всички бизнеси, които искат да имат успешно бъдеще и улавят навреме външните сигнали на пазара. Компаниите, които имат критична маса Change Angels, обикновено видоизменят включително и своята култура и се превръщат в играчите, които променят цели отрасли и движат света напред. Примерите са пред нас - Apple, Tesla, Virgin group и т.н.

  Какви умения са нужни за работа като Change Angel?
  Комуникационните умения определено са на едно от първите места. Освен това той трябва да е обаятелен, харизматичен, да е лидер. Нужно е да проявява емпатия и да успява да убеди хората в ползите от промяната. Да успява да нарисува бъдещето и да събуди неподозирана мотивация и творческа енергия в околните.

  Какви хора стават Change Аngels във вашата организация?
  През последните 8 месеца Fadata преминава през огромна Scaled agile трансформация, която коренно видоизменя средата в компанията. Scaled agile променя не само процесите в една организация, но и начина на мислене, дори културата. Това не е лесен залък за преглъщане, но е неизбежен, ако искаш да бъдеш сред лидерите в бизнеса.
  В самото начало на това приключение Change Аngels бяхме малкия трансформационен комитет, както и част от C level мениджмънта компанията. Започнахме да ставаме все повече с течение на времето, като приобщихме колеги от всички звена на организацията: Development, QA, Consultancy etc. В личната си роля на Change Angel съм възприел мисията да създам възможно най-много ангели, които на свой ред също да създават ангели. Така трудностите, които изпитваме днес в процеса на трансформация и дори понякога шеговито определяме като „ада на земята“, ще бъдат преодолени по-лесно и с достатъчно критична маса ангели ще се настаним трайно и задълго в „рая на успеха“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 13 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 14 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително