петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2401 прочитания

    Ричард Брансън летя до ръба на космоса в собствения си самолет

    Той стана пионер в пътуванията до космоса с туристическа цел
    12 юли 2021, 14:14 a+ a- a

    Ричард Брансън извърши кратък космически полет в неделя (11 юли) на борда на собствения си ракетен самолет. Излитането се проведе в 16:30 ч. CET, след като беше забавено с час и половина поради метеорологичните условия на място и беше излъчено на живо на уебсайта Virgin Galactic.

    Британският милиардер и петима членове на екипажа от неговата компания за космически туризъм Virgin Galactic достигнаха надморска височина от около 88 километра над пустинята Ню Мексико, достатъчно, за да изпитат три до четири минути безтегловност и да видят извивките на Земята, а след това безопасно се понесоха обратно и кацнаха на писта.

    „Седемнадесет години упорита работа, за да стигнем дотук“, каза ликуващият Брансън, поздравявайки екипа си по време на пътуването обратно на лъскавия бял космически самолет, наречен Unity. Преди космическия полет той заяви в Twitter, че „неговата мисия е да превърне мечтата за космически пътувания в реалност - за моите внуци, за вашите внуци, за всички“.

    Роденият в Лондон основател на Virgin Group, който навършва 71 години след седмица, трябваше да лети по-късно това лято. Но той планира по-ранен полет, след като Джеф Безос от Blue Origin обяви плановете си да изведе собствената си ракета в космоса от Западен Тексас на 20 юли.

    Virgin Galactic не очаква да започне да лети с клиенти преди следващата година. Blue Origin все още не е стартирал продажби на билети и дори не е обявил цени, но в края на миналата седмица се похвали чрез Twitter, че ще вдигне клиентите по-високо и ще предложи по-големи прозорци.

    За разлика от Blue Origin и SpaceX на Илон Мъск, които изстрелват капсули върху многократни ракети-носители, Virgin Galactic използва двуфюзелажен самолет. Космическият самолет се освобождава от кораба-майка на около 13 400 метра височина, след което изстрелва ракетния си двигател, за да се насочи към космоса.

    След края на пътуването Брансън заяви, че това е било „изживяване за цял живот“. Той се завърна безопасно на Земята малко повече от час след излитането.

    „Мечтаех за този момент от дете, но честно казано нищо не може да ви подготви за гледката на Земята от космоса“, каза той на пресконференция след полета. „Цялото нещо беше просто вълшебно.“

    Пътуването го прави и първият от новите пионери в космическия туризъм, който изпробва собствените си превозни средства, побеждавайки Джеф Безос от Amazon и Илон Мъск от SpaceX.

    По време на полета Брансън се обърна към „следващото поколение мечтетли: ако ние можем да направим това, само си представете какво можете да направите вие“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 18 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 22 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 23 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 24 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам