четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1201 прочитания

  Нов тест засича наличието на рак и неговото местоположение в тялото

  Изследователи от MIT са разработили нова диагностична система, основана на специално проектирана наночастица
  20 юли 2021, 16:17 a+ a- a

  Илюстрация: MIT

  Изследователи от MIT са разработили нова диагностична система, която може да се извърши като обикновен тест с урина, за да се открие наличието на рак и ако резултатът е положителен, последващ тест може да установи къде се намира в тялото.

  Системата на MIT е изградена около специално проектирана наночастица, която може да произвежда „синтетични биомаркери“ в урината, ако човек има рак, и в предишни тестове се е оказала обещаваща. Но проблемът е, че не може да се каже къде в тялото се намират туморите. Сега екипът е добавил тази функция.

  За да се разпространят в тялото, много видове рак използват ензими, наречени протеази, които разрязват протеините в извънклетъчната матрица. Диагностичните наночастици са покрити с пептиди, които също могат да бъдат нарязани от тези протеази, така че ако някъде има тумори, наночастиците ще носят белезите от срещите си с тях, докато стигнат до урината.

  Да знаеш, че имаш рак и да знаеш къде в тялото се намира, са два много различни въпроса. За да даде отговор на втория, екипът променя рецептата за наночастиците. Те добавят пептид, който се привлича от кисела среда като тази, която туморите произвеждат около себе си, което означава, че наночастиците са склонни да се групират около рака. Учените също така добавят мед-64, радиоактивен индикатор, който свети на изображения от PET скенер.

  Това означава, че наночастиците ще се съберат на мястото на туморите и ще бъдат ясно видими при PET сканиране. Екипът казва, че този метод кара туморите да се открояват по-добре от често използваните PET индикатори, които също могат да накарат органи като сърцето да светят силно и потенциално да скрият всички близки ракови сигнали.

  Екипът тества частиците върху мишки с метастатичен рак на дебелото черво и успява да проследи как реагират на химиотерапията. В дългосрочен план, ако методът бъде одобрен за ползване при хора, изследователите предвиждат той да стане част от годишен здравен преглед.

  „Всяка година можете да си направите тест с урина като част от общ преглед“, казва Сангета Бхатия, водещ автор на изследването. „Бихте направили образно изследване само ако тестът на урината се окаже положителен, за да разберете откъде идва сигналът. Имаме още много работа, за да стигнем до там, но това е крайната цел в дългосрочен план“, казва тя.

  Проучването на MIT е публикувано в Nature Materials.

  Компанията Glympse Bio, на която Бхатиа е съосновател, е извършила клинични изпитвания фаза 1 на по-ранна версия на уринарните диагностични частици и е установила, че са безопасни за пациентите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 15 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 16 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 16 часа
  преди 16 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително