неделя, 19 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  942 прочитания

  Водещи швейцарски технологични институти ще си сътрудничат със Софийския университет

  Партньорството ще е в рамките на новосъздадения Институт за научни изследвания в областта на компютърните науки към СУ
  28 юли 2021, 15:15 a+ a- a

  Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумение между Швейцарския федерален технологически институт в Цюрих, Швейцарския федерален политехнически институт в Лозана, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и правителството на България.

  С подписаното през май 2021 споразумение е утвърдено партньорството между тези организации в рамките на създадения Институт за научни изследвания в областта на компютърните науки към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (СУ). Той е резултат от съвместна инициатива на Софийския университет, Министерството на образованието и науката и швейцарските технологични институти в Цюрих (ETHZ) и Лозана (EPFL) – два от водещите университети в света.

  Институтът към СУ е първият такъв институт в Източна Европа. Целта е той да се превърне в световен научен и образователен лидер в областта на компютърните науки и изкуствения интелект. Инициативата се разглежда като стратегически проект за България и региона.

  Интерес за сътрудничество с Института проявяват както международни и местни технологични компании, така и международно признати учени.

  Предвидено е новото звено да получава наставничество от представители на двата швейцарски института, които работят по утвърдени в световен мащаб иновативни практики и модели, в т.ч. по отношение на обучението на докторанти, кариерното развитие и хабилитацията и др.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  В тези изнесени пунктове в страната ще има ваксинации през уикенда
  Вижте къде ще се правят ваксинации и в София
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Чуждите инвестиции у нас със спад от 64% до юли
  Най-големите нетни потоци от преки инвестиции в страната за първите 7 месеца на 2021 са от Люксембург, Нидерландия и Германия
  преди 2 дни
  Румъния отново включи България в „жълтата зона“
  Вижте какво се променя за българите
  17 септември 2021, 14:01
  Карантинирани са по-малко от 1% от учителите и учениците
  До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на випуски или училища
  17 септември 2021, 13:11
  Преброителите започват обхода утре
  Те ще минават между 8.00 и 20.00 часа всеки ден