сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6065 прочитания

    Гимназията на СофтУни стартира обучение по киберсигурност, анимация, видео и дигитални изкуства и електронна търговия

    Учениците могат да посещават и новата сграда на СофтУни в „Младост“, обяви пред Economy.bg съоснователят на СофтУни Светлин Наков
    21 октомври 2021, 11:12 a+ a- a

    Обучение по три нови специалности стартира от есента на 2022 в Частната професионална гимназия по дигитални науки „СофтУни Светлина“. Към списъка на трите основни специалности, които се изучават в момента – „Приложен програмист“, „Графичен дизайн и мултимедия“ и „Дигитален бизнес, маркетинг и предприемачество“, се добавят и „Киберсигурност“, „Анимация, видео и дигитални изкуства “ и „Електронна търговия“. Освен в сградата на ЧПГДН „СофтУни Светлина” от есента на следващата година гимназистите ще могат да се обучават и в новата сграда на СофтУни в квартал „Младост“. 

    СофтУни Светлина е първата частна гимназия за ИТ и дигитални умения в България. Тя отваря врати през 2018 като партньорство между СофтУни и ЧОУ Светлина. Преподаватели в гимназията са хора от ИТ индустрията, повечето от които са бивши студенти на СофтУни.  

    Как се развива гимназията до момента, как протича обучението и какви са плановете за новата учебна година? Вижте какво коментира пред Economy.bg съоснователят на СофтУни Светлин Наков.

    Колко деца се обучават в СофтУни Светлина към момента?

    Колко ученици се обучават в момента в СофтУни Светлина?
    Първата година приехме 62 деца, втората – 83, третата - 85, а четвъртата - 101. Това означава, че към днешна дата обучаваме над 300 деца. И много от тях вече имат успехи, печелят състезания, въпреки че все още са много малки – в 8., 9. и 10. клас.

    Вярвам, че учим тези деца на това, което бизнесът иска и им даваме професия. Чувайки какво казват компаниите за наши ученици, които са били на стаж при тях, мога да кажа, че те вече имат работа.

    Как протича обучението?

    Как протича обучението в гимназията?
    Обучението в гимназията е много практическо и пректно насочено. Учениците изучават професионални предмети още от 8. клас, изграждат добра база и теоретични знания, които в по-горните класове могат да приложат на практика. В периода 8., 9., 10. клас програмата е съобразена с учебния план на МОН, и вклчва около 30% часове по професия, докато в 11. и 12. клас те стават значително повече (около 70%). 

    В 11. и 12. клас учениците имат по 20 учебни часа програмиране, дизайн, дигитален бизнес (според професията). Благодаряние на знанията и уменията, които са натрупали в първите години от обучението си, голям част от тези часове преминават в работа по реални проекти и стажове. Освен по професионални направления, обучението в гимназията набляга на меките умения, ефективната комуникация и работата в екип – качества, които са високо ценени и търсени във всяка модерна организация. 

    Къда се намира СофтУни Светлина и какви са плановете занапред?

    Къде се намира гимназията?
    Гимназията се намира на в квартал Дружба, в модерна база, предлагаща много възможности. Плановете занапред са да отворим и базата на СофтУни в „Младост“ като отделна локация за учениците. Все още обмисляме детайлите и различните аспекти, но идеята е някои от етажите да се ползват от гимназистите, а другите – от студентите.

    От есента на 2022 предвиждаме и още три нови специалности – „Киберсигурност“, „Анимация, видео и дигитални изкуства“ и „Електронна търговия“. И съм много вдъхновен, че в новата сграда на СофтУни ще има учебен процес и ще я напълним с живот, защото покрай пандемията дълго време беше празна.

    Как ще се промени приемът с въвеждането на новите специалности?

    Ще увелечите ли приема?
    Да, смятаме в бъдеще да увеличим приема. Досега имахме 4 паралелки – 3 по трите специалности и една допълнителна паралелка за специалностите, към които има най-голям интерес. За момента това са програмирането и дизайнът. Паралелките са по 20 души и предходните години приемахме по средно 80 ученици. През следващата година, с новите 3 специалности, паралелките стават 6 и планираме да приемем общо 120 деца. Предвид новата ни локация в Младост и атрактивните ни нови специалности смятаме, че ще успеем. Така например в момента има огромно търсене на специалисти по киберсигурност и се очаква то да нараства. С новата ни специалност „Киберсигурност“ вярваме, че можем да предоставим обучение с много високо качество, защото работим с експерти от индустрията и вече преподаваме киберсигурност на изключително добро ниво в СофтУни. Натрупахме и опит в работата с различни възрасти, положихме много усилия, за да развием гимназията и вярвам, че предлагаме продукт с много високо качество в професионалното обучение, защото, завършвайки гимназия, излизаш с професия и работа.

    Как изготвяте учебното съдържание?

    Обучавате децата на знания и умения за работа в изключително динамична и бързопроменяща се сфера, каквато е ИТ. Как изготвяте учебното съдържание и какви са учителите?
     Ръководя екип от 6 души на пълен работен ден, които създават учебно съдържание специално за гимназията. Грубо казано, те пишат учебниците, защото такива липсват. Някой да е виждал учебник по киберсигурност? И то добър, с истинските неща от практиката към 2021, които са валидни? Ние създаваме учебното съдържание и подготвяме учителите. Есента предстои курс за подготовка на учители и не спираме да търсим нови преподаватели. Привличаме и хора от индустрията, но практиката показва, че е по-добре те да са я напуснали. Ние тръгнахме с мисията бизнесът да преподава и видяхме, че е по-добре човек, който е напуснал бизнеса, да преподава. Някой, който е бил в бизнеса, станал е учител и е посветен само на преподаването. Специално за ученическата възраст това работи по-добре. За големите е по-добре преподавател, който работи в бизнеса, защото е необходимо да отделя само 4 часа седмично и да има много актуален практически опит. Но при учителите става въпрос за много по-голяма ангажираност - около 20 часа седмично и много повече усилия, за да се натрупат и затвърдят знанията и уменията у учениците.

    Как подбирате учителите?

    Как привличате учители?
     Липсата на добре подготвени и мотивирани учители е голям проблем и той е повсеместен. Ако доскоро обясняваха, че заплащането е проблем, вече не е. Така например началната заплата на един учител в държавно училище в Монтана е 1260 лв. и достига 1500 лв., когато учителят поеме допълнителни извънкласни занимания. В София са по-високи, особено в частния сектор. Проблемът е, че хората не искат да се занимават с тази професия. Свързват я с неуредици, с държавна работа, с втори клас труд... Как ние подбираме учители? Първо, аз им казвам, че ми трябват помощници, не учители. Помощник – учителите са изключително важни за гимназията и са едно от нещата, които я отличават. От тях се изисква да помагат на децата със задачите в час и да следят работата да върви гладко. С течение на времето започват и да преподават определени теми, заместват основния учител и постепенно стават преподаватели. Правя това, защото хората или нямат смелост, или нямат желание, или не гледат на тази професия сериозно. И това е най-големият проблем в този бранш в България, не заплащането. Но с този подход и бидейки голям бранд, ние успяваме да намираме учители, „отглеждаме си ги“, обучаваме ги и вярвам, че предлагаме един образователен продукт с много високо качество, дори по-високо от самото СофтУни. Защото, ако ти се учи, за 5 години ти можеш да станеш факир в ИТ индустрията.

    Как протича практиката в гимназията?

    Какви възможности за практика имат гимназистите?
    Учениците ходят на много стажове. Ние сме назначили човек, който отговаря само за това. Работи с фирмите и урежда всичко, свързано със стажовете. Те могат да с продължителност от 2-3 седмици, да продължат цяло лято или до обяд ученикът да посещава училище, а следобед – да ходи на работа. Така например най-лесно протича стажът в специалност „Графичен дизайн“. Още в 8. клас те научават Фотошоп, а в 9. – Илюстратор, и вече могат да правят реклами, брошури, опаковки, Фейсбук банери и т.н. Имат голям избор от малки и по-големи фирми, в които могат да практикуват. Това, което не могат да правят все още на тази възраст, е да измислят цялостната дизайнерска концепция, бранд, лого... Това е работа, за която се изисква опит. Децата, които учат програмиране, правят сайтове, изучават езици за програмиране и участват в обучения за млади специалисти. В специалност „Дигитален бизнес“ стажовете са най-широкообхватни, на практика всичко, свързано с бизнеса. Може да е стаж в продажби, маркетинг или дигитални услуги. Ние вярваме в концепцията за учене чрез правене и че това трябва да става с участието на бизнеса. Защото ние целим да подготвяме кадри за бизнеса, а не просто да преподаваме. Това е голямата разлика. И вярвам, че го правим добре и ще продължаваме да го правим, преодолявайки всяка спънка, изпречила се на пътя ни. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 17 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 18 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 19 часа
    преди 19 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 22 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.