събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3583 прочитания

  Ваксината на Valneva „поне толкова добра, ако не и по-добра“ от тази на AstraZeneca

  Това показват резултати от клинично изпитание на късен етап
  19 октомври 2021, 13:40 a+ a- a

  Valneva SE заяви, че експерименталната ѝ ваксина срещу Covid-19 демонстрира ефикасност „поне толкова добра, ако не и по-добра“ от тази на AstraZeneca. Резултатите са от късен етап клинично изследване, което сравнява двете ваксини, като тази на Valneva има значително по-малко неблагоприятни странични ефекти, съобщи „Ройтерс“.

  Valneva, която е е сред шепа производители на лекарства, които тестват ваксините си спрямо вече одобрени за ползване, се надява нейният кандидат, който използва по-традиционни технологии от ваксините с иРНК, да бъде по-приемлив вариант за европейците, които все още не са склонни да бъдат имунизирани.

  „Наистина важните дози ваксини, които трябва да дадем, както на национално, така и на международно ниво, са за тези, които все още не са имунизирани“, каза водещият изследовател на изпитанието Адам Фин пред репортери . „Това е нашият приоритет.“

  Ваксината на френската компания разчита на инактивиран вирус, подобно на противогрипните ваксини.

  Според Фин ваксината на Valneva VLA2001 предизвика значително по-силен имунен отговор, като предполага, че защитата срещу Covid-19 по отношение на отговора на антителата ще бъде „поне толкова добра, ако не и по-добра от ваксината AstraZeneca“. Фин отбеляза, че и двете ваксини са високоефективни, особено срещу тежко заболяване. Няма участници, които да са хоспитализирани по време на изпитването.

  Изпитанието е проведено, когато силно заразният вариант делта, отговорен за последните глобални скокове в хоспитализации и смъртни случаи, вече се разпространява широко. Това добавя допълнителна сигурност в добрите резултати на ваксината, отбелязва още „Ройтерс“.

  Проучването също така показва, че ваксината на Valneva, поставена на две дози с интервал от 28 дни, предизвиква значително по-малко нежелани реакции.

  Valneva заяви, че има за цел да предостави данните на британския регулаторен орган през ноември за евентуално одобрение до края на 2021 г. и се надява да получи одобрение от ЕС до края на март догодина.

  Компанията планира да продължи да произвежда ваксините си в обект в Шотландия.

  Френската компания разширява изпитанията си, за да обхване както юноши, така и възрастни хора, и се надява да разшири одобрението на тези групи, след като получи одобрение за хора на възраст 18-55 години.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.