четвъртък, 01 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4212 прочитания

  За кои технологии конкуренцията за ИТ специалисти е най-голяма?

  Пред Economy.bg коментират HR мениджъри от водещи високотехнологични компании в България
  10 януари 2022, 12:12 a+ a- a

  Недостигът на квалифицирани специалисти винаги е бил предизвикателство за ИТ компаниите в България, а с ускорената в резултат на пандемията дигигализация и бързото развитие на софтуерната разработка нарасна и търсенето на определени технологии. За какви технолгии ИТ компаниите в България най-трудно намират хора и за кои - по-лесно? Отговор потърсихме от HR мениджъри във водещи високотехнологични компании в Брългария.

  В допълнение обобщени данни за тенденциите на базата на обявените позиции за работа в Jobs.bg можетe да видите тук: https://www.jobs.bg/techstacktrends.php

  Галина Тритакова, Talent Acquisition Lead в МенторМейт

  Срещаме най-сериозни трудности при намирането на инженери, които разработват нейтив приложения с iOS, Android, React Native

  Всеки един технологичен стак крие различни предизвикателства, свързани с намирането на специалисти на експертно ниво. За запълването на позиции, отворени за кандидати с малък или без опит в сферата имаме изградени програми като MentorMate DevCamp и QA Academy.

  В МенторМейт срещаме най-сериозни трудности при намирането на инженери, които разработват нейтив приложения с iOS, Android, React Native.

  Друго предизвикателство е откриването на Cloud и DevOps експерти, които биват определяни като нишови за ИТ сектора в България и по света. В такива случаи наемаме специалисти с по-малко опит, които преминават през редица вътрешни и външни обучения с цел надграждане на умения и сертифициране. 
  Вижте актуалните позиции на МенторМейт в Jobs.bg


  Яна Папардова, HR мениджър на Schwarz IT

  Предизвикателство е да се намерят специалисти за т.нар. все още „екзотични“ технолоии за българския ИТ пазар – Go Developers, PostgreSQL Engineers, ABAP, но и за популярния Java поради огромното търсене
   
  Предизвикателство  е да се намерят специалисти за т.нар. все още „екзотични“ технолоии за българския ИТ пазар – Go Developers, PostgreSQL Engineers, за съжаление и ABAP  е една от технологиите, с която изпитваме затруднения. От друга страна, Java е популярен език, но периодично също е предизвикателство да намерим подходящите хора поради огромното търсене на такъв вид специалисти в България.
   
  По-лесно се справяме с намирането на хора за Central Application Support Department-a ни, имаме доста голям интерес от страна на подходящи кандидати. Ние сме един от най-големите клиенти на SAP в световен мащаб, използваме един от най-богатите SAP Landscapes  и колегите ни в тези екипи осъществяват 2nd и 3rd level support на над 1000 SAP базирани системи и модули.

  Ивайло Къцарков, директор „Човешки ресурси“, Мусала Софт

  В ИТ сектора няма лесен профил за намиране

  Средата и проектите, по които работим в „Мусала Софт“, са от ключово значение за наемането на служители при един силно прегрят пазар, където нуждата от кадри надвишава многократно наличните професионалисти. Откриването на правилния талант е предизвикателство, но и нова възможност – да бъдем иновативни на всяка крачка в процеса на подбор.

  Започналата преди пандемията, но допълнително ускорената дигитализация на бизнесите, увеличи още повече търсенето на IT специалисти. Портфолиото ни от клиенти, световни лидери в своите индустрии, фокусира силно търсене на експерти в сферата на Cloud (AWS, Azure, GCP) и DevOps (CI/CD, IaC, Containerization), Java програмисти с опит, които са ядрото на бизнеса ни.  Абсолютно всяка IT компания увеличава екипите си в момента. Съревнованието буквално е за всеки един човек и коя организация предлага по-добри проектни условия. С две думи – в ИТ сектора няма лесен профил за намиране. Наблюдава се и тенденция все повече компании да подготвят свои кадри в опит да запълнят отворените позиции. 
  Вижте актуалните позиции на Мусала Софт в Jobs.bg

   
  Светослав Богатинов, HR директор на Effortel
   
  Най-трудно се намират специалисти с Java, Javascript, Cisco products, Checkpoint firewall, SAN/NAS storage experts
   
  Oбщ работник не може да се намери лесно, камо ли технологичен специалист. Все пак най-трудно се намират специалисти с Java, Javascript, Cisco products, Checkpoint firewall, SAN/NAS storage experts. Още по-трудно се намират специалисти, които да имат съответните технологични умения, но и нагласа и култура, съвпадащи с тези на компанията. Конкуренцията на IT пазара често води до приоритизация на технологията пред личните качества и от това страдат много компании.   
   
  Да,  хората имат знания и умения, но трудната част е да откриеш спойката, да откриеш правилния човек, който ще пасне на вече изградената екосистема. Тук идва и нашата роля, разбира се. За нас са важни и комплексните качества на всеки един служител, но също така и конкретната експертиза. Всичко е въпрос на баланс. 


  Ашли Тейлър,  Director of Global Talent Acquisition в Acronis

  Всеки, който знае езика Go, е много търсен

  Трудно е да се намерят опитни Golang специалисти, защото езикът е твърде млад и има малък набор от таланти, така че всеки, който знае езика Go, е много търсен. Като се има предвид това, той може лесно да бъде научен и от професионален разработчик, който вече е усвоил други по-разпространени езици за програмиране като Python, C/C++, Java и т.н. Поради това, ние продължаваме да търсим таланти, които са малко по-лесни за намиране, като разработчици с C и C++ опит, които след това можем да обучим на Golang.

  Конкурентният пазар накара мен и нашите лидери в научноизследователската и развойна дейност да разширим мисленето си и да започнем да наемаме хора, които вече са придобили специфичен набор от умения и могат да бъдат обучени. Този гъвкав подход към таланта е наложителен, за да продължат растежът и успехът на Acronis. 
  Вижте актуалните позиции на Acronis в Jobs.bg


  Зора Стоева, Talent Acquisition Manager на Proxiad Bulgaria

  Най-предизвикателно е търсенето на старши специалисти с опит в повече от една технология

  Ако става дума за технологии, най-предизвикателно е търсенето на старши специалисти с опит в повече от една технология:  Java с  React/Angular, C# с Angular, PHP с Angular, Android с Kotlin, DevOps с Python, DevOps с GPC. За щастие, през годината започнахме да получаваме все повече успешни препоръки през програмата ни за препоръчване на служители, включително такива от хора, които не са част от Proxiad.

  Няма лесни технологии, тъй като предизвикателството всъщност е в това, че добрите технически умения трябва да бъдат в баланс с това как човекът ще се впише в екипа си. Новият ни колега трябва да се припознава в проекта, в който ще се включи – независимо дали ще работи в сферата на финтех, CRM/ERP, през дигитализацията на публични услуги чак до медицината. Всяка една роля може да се окаже предизвикателна, но ние се стремим да предоставим максимално много информация за нас като компания и за конкретния екип и клиент. Най-ценно е, когато настоящите колеги разкажат на кандидата за своя път в компанията и това каква е атмосферата в екипа им, така че кандидатът сам да усети дали Proxiad е правилното място за него. 
  Вижте актуалните позиции на Proxiad Bulgaria в Jobs.bg


  Даниела Грозева, ИТ рикрутмънт мениджър в Модис България

  Най-трудно е достигането до специалисти с дългогодишен опит в разработването на дадена технология, постигнали сравнително високо ниво в кариерата си 

  Наблюдаваме изключително динамични промени на пазара на труда, наложени от развитието на новите технологии. Пред компаниите в ИТ сектора се създават известни предизвикателства в намирането на определени специалисти, които да се отличават със специфични познания и умения.

  Бих определила като предизвикателство в процеса на подбор достигането до специалистите с дългогодишен опит в разработването на дадена технология, постигнали сравнително високо ниво в кариерата си на софтуерни инженери. Друго предизвикателство е привличането на кандидати с комплексни умения в даден програмен език и облачни технологии, т.нар. DevOps инженери. 

  Можем да кажем, че иновациите през последните години създават нови правила на пазара на труда и се превръщат в незаобиколим фактор по пътя към бъдещото развитие на умните технологии. 
  Вижте актуалните позиции на Модис в Jobs.bg


  Теодора Борисова, специалист „Наемане и задържане на таланти“ в Немечек България

  Добър пример са работещите с ReactJS – макар че фреймуъркът се използва активно през последните години, невинаги имаме достатъчно кандидати за тези позиции

  Без съмнение най-трудно намираме достатъчно опитни специалисти за технологии, които са по-нови или все още са по-малко разпространени. Добър пример са работещите с ReactJS – макар че фреймуъркът се използва активно през последните години, невинаги имаме достатъчно кандидати за тези позиции.
   
  Голям успех за нас е привличането на DevOps специалисти, което се оформи като тенденция в края на 2020 г. Задачата не е лесна, но с помощта на тийм лидерите успешно идентифицирахме точните профили за екипите и новите ни колеги бързо намериха своето място в компанията.
   
  Истината е, че трудността в намиране на нови колеги най-често не е породена от недостиг на компетентност в самите технологии. Винаги сме вярвали, че при наличието на добра среда и мотивация технологиите могат да бъдат усвоени. 
   
  Често от по-голямо значение са добрите практики, които един специалист използва, отношението му към екипната работа и ролята му в екипа. Това е и една от причините през последните 15 години да инвестираме в развитието и изграждането на ИТ таланти. Правим това като обучаваме стажанти, правим работилници за ученици и студенти, изнасяме лекции. Гордеем се, че над 90% от стажантите ни преминават на постоянен трудов договор при нас.
   
   

  Даниела Назим, People Experience Manager в Endava

  Никога не сме изпитвали особена трудност при наемането на хора

  В Endava никога не сме изпитвали особена трудност при наемането на хора, тъй като сме разработили вътрешни програми за обучение и помагаме както на млади хора, решили да работят в IT сферата, така и на опитни професионалисти да научат нещо ново или напълно да сменят дисциплината, в която работят. Имаме стажантска програма, насочена към наскоро завършили обучение с основни теоретични познания; програмата Schools of за хора със знания и практически опит, на които даваме възможност да учат конкретна технология (.Net, Java, Automation и др.) и академичната ни програма за хора с IT опит, които искат да научат нова за тях технология или да променят изцяло дисциплината (Data, Dev Ops и др.).

   
  Светлин Леков, мениджър „Подбор на кадри“ в Appolica
   
  Не бих разделил технологиите на лесни и трудни, за нас е важно човекът, който стане част от компанията, дa бъде адаптивен
   
  В IT сектора винаги има интересни и предизвикателни позиции. Има роли, които са доста по нишови, поради ограничения talent pool от кандидати с по-редки технологии. Успяваме да  изградим микс между опитни професионалисти, както и хора без толкова опит, които  обучаваме и превръщаме в качествени специалисти.
   
  Към този момент съумяваме да растем  органично, като се надяваме това да се запази и в бъдеще. Всяка роля има своите особености и специфики. Ние използваме нови технологии, което прави намирането на хора по предизвикателно. Но не бих разделил технологиите на лесни и трудни, поради множество  фактори, като например постоянно променящите се технологични изисквания и цялостната динамика на пазара. За нас е важно човекът, който стане част от компанията, дa бъде  адаптивен, да успее да се внедри в екипа бързо, да имаме общи виждания и цели, както и да  бъде така наречения cultural fit за нас като организация.
   
   
  Лиляна Халембакова, HR мениджър в DataArt България
   
  Повече усилия изискват нишови технологии, но и Senior разработчици с по-масови технологии като Java и Python не се намират лесно поради голямата конкуренция 
   
  По-нишовите технологии изискват повече усилия за намиране на подходящите кадри. Практиката показва, че Senior разработчици с по-масови технологии като Java и Python също не се намират лесно поради голямата конкуренция на пазара на труда. Намирането на React native разработчици също е предизвикателство. 
   
  От друга страна по-бързото наемане се случва при позиции, свързани с QA – Manual и Automation, както и за бизнес анализатори и мениджъри на проекти.
   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 37 минути
  221 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 287 256
  преди 17 часа
  AmonRa Energy набра над 3 млн. лв. от борсата
  Това е 3-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 17 часа
  Бизнесът инвестира повече от държавата в научни изследвания
  Държавното финансиране е едва около 0,25% от БВП
  преди 17 часа
  преди 19 часа
  Български екип напът да набере 2,9 млн. за смесена реалност
  QuarkXR с одобрение от румънската инвестиционна платформа SeedBlink
  преди 20 часа
  Строителството на метрото през "Слатина" ще започне в началото на 2023
  Със завършване и на 6-те километра през „Слатина“ метрото ще има дял от 50% от градския транспорт в столицата, подчерта Фандъкова