неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7355 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"?

  За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Иван Димитров, управител на компанията
  25 януари 2022, 15:05 a+ a- a

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

  По какви проекти работи "Бианор Сървисиз" в България, пред Economy.bg разказва Иван Димитров, управител на компанията.

  Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на Бианор Сървисиз?
  "Бианор" е сред най-старите софтуерни фирми в България, създадена през 1998. Като такава, фирмата е изпълнила и изпълнява множество проекти. В списъка с постиженията на компанията са създаването на ядрото, около което се изградиха ключовите екипи в България на Comptel Communications, понастоящем част от Nokia, и на TechniData Labs Bulgaria, вече част от SAP. Една от най-популярните в момента световна премиум платформа за излъчване на живо на спортни, музикални и шоу програми - FITE - също води началото си от "Бианор".
  В "Бианор" работим за клиенти от различни бизнес сфери. Въпреки това основният ни фокус е насочен към проектирането, разработката и внедряването на индивидуални решения в областта на видео обработка, видео стрийминг, излъчване в реално време (real-time broadcasting), криптиране/декриптиране на видео сигнал, анализ, препоръки (recommendation) и пренос на данни.
  Компанията е сред малкото фирми в България, които разработват и изпълняват софтуерни решения и продукти за отбранителната индустрия. "Бианор" има експертиза и реален опит в разработката на видео решения за разузнавателни цели, за нуждите на НАТО и ЕС в сътрудничество с най-големите световни контрактори в тази сфера.

  Бихте ли разказали накратко за всеки от проектите?
  Бианор беше част от най-широкообхватния проект на НАТО през последните десетилетия, включващ комплексна софтуерна система – NATO Alliance Ground Surveillance (AGS) (Съюзно земно наблюдение). Въпреки че проектът приключи преди около две години, той тепърва става особено актуален, тъй като в края на миналата година бяха проведени едни от последните тестове преди достигане на пълна оперативна способност. В рамките на проекта "Бианор" разработи модул, отговорен за едновременното трансфериране и обработка на значителни по обем потоци от видео и изображения от въздушни и наземни станции до Главната оперативна база. Основен източник на информация е разработеният от Northrop Grumman безпилотен дрон Block 40 Global Hawk с размах на крилете почти 40 метра и способен да патрулира в продължение на 30 часа на височина до 18 000 метра.


  Успешното представяне в този проект отвори вратите на "Бианор" за последователното включване в още няколко проекта в отбранителната индустрия, като в момента компанията работи по два от тях - финансирани от Европейска програма за развитие на отбранителната промишленост (European Defence Industrial Development Programme). Единият е в консорциум, воден от световния технологичен лидер "Индра" (Испания), и касае изграждане на комуникациите на бъдещата Европейска стратегическа система за командване и контрол (European Strategic Command and Control (ESC2) System). Вторият проект в консорциум, воден от Българския институт по отбрана, е свързан с повишаване на сигурността при военните водолази.
  Натрупаните знания в проекти, свързани с отбранителната индустрия, имат своята реализация и в цивилния живот. Пример за това е предстоящ проект, свързан с изграждането на комуникацията между безпилотен самолет и наземна станция. Любопитното в случая е, че самолетът е на слънчеви батерии и е способен с едно излитане да облети огромни пространства и да остане във въздуха в продължение на месеци.


  За да се върнем на Земята, ще споделя накратко и за един проект, свързан с цялостното изграждане на многофункционална видео стрийминг платформа. Тя включва изключително гъвкав административен панел и лесен за използване потребителски интерфейс. Системата поддържа няколко телевизионни канала, предлага стрийминг услуги на живо и на запис, възможност за абонамент за ексклузивно съдържание, продължаващо гледане от едно устройство на друго и много допълнителни функционалности. Клиент на "Бианор" за този проект е една от най-големите мулти-платформни медийни и технологични компании в България - Нова Броудкастинг Груп, а широката публика познава работата ни от платформите NOVA TV, Diema Sport HD, и Diema Sport 2 HD.
  Разбира се, няма как да покрием цялото актуално портфолио на компанията, но това, което не бива да подминаваме, е дългогодишното ни партньорство с един от най-големите производители на решения за управление на дейта центрове - "Сънбърд". За тях вече повече от 10 години "Бианор" предоставя услуги по софтуерно тестване и проверка на качеството (Software Testing and QA services). Друг дългогодишен проект на компанията е свързан с цялостното разработване на софтуерни решения за един от водещите доставчици на сателитни услуги в САЩ - AT&T.

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  Натовареността по различните проекти варира в зависимост от етапа, на който се намира проектът. Като цяло в отделните проекти работят между 5 и 15 души. Те са предимно софтуерни инженери, проектанти на софтуер, инженери по осигуряване на качеството, системни инженери и ръководители на проекти.

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  В "Бианор" се опитваме да използваме разумен микс от технологии. Често залагаме на добре изпитани и доказали ефективността си технологии, но не обръщаме гръб и на по-нови и модерни езици за програмиране, софтуерни решения и услуги. Основните фактори при подбора на технологиите е продуктивност, стабилност, сигурност и възможност за надграждане.
  Най-често използваните технологии и услуги в компанията са: Python, Java, C++, Objective S (Swift), Java за Android и Kotlin, Amazon Web Services, IBM Doors, Enterprise Architect.

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
  При проектите, свързани с отбранителната индустрия, стандартно работният процес е Waterfall. Причината е, че по своята същност клиентът (НАТО или ЕС) е бюджетна организация. По сключените договори всъщност не се преговаря. Това са договори от типа Firm Fixed Price (FFP) и се извършва контрол по фазите на линеен график. Това означава, че поредната фаза трябва да е приключена, преди да започне следващата. Практически, разбира се, това не е точно така и често се случват промени във вече фиксираните артефакти от предходни фази, но в рамките на определената цена и срок.
  Мениджмънтът е йерархичен, което е неизбежно при сложността на проектите и броят на участниците в него - често един подобен консорциум се състои от десетина подизпълнители. Поради тази причина стриктното следване на установен и напълно документиран работен процес, познат на всички, е изключително важно. Това изисква познаването и следването на множество стандарти, инструкции, форми и т.н., което изобщо не е тривиална задача.
  В цивилните проекти по-скоро използваме така наречения Agile (гъвкав) подход и по-точно неговата разновидност Scrum. Scrum е адаптивна, бърза, гъвкава и ефективна Agile рамка, която е проектирана да предоставя допълнителна стойност на клиента по време на развитието на проекта. Този подход ни гарантира прозрачна работна среда и отворена комуникация през цялото време на проекта.

  Как се промениха проектите през годините?
  През годините основната динамика идваше от нуждата на нашите клиенти и партньори да бъдат в крак със съвременните IT тенденции. Технологичното пътешествие на "Бианор" премина през няколко естествени етапа. Преди около 20 години фокусът на проектите беше свързан с мобилните и безжични технологии - от 2002 насам постепенно преминахме през разработката на i-mode, Brew, Symbian, Blackberry, впоследствие на iOS и Android. Последва етап, в който проектите ни бяха предимно свързани с проучването и разработката на технологиите за споделяне, анализ, разпознаване на изображения (image recognition, OCR) и видео стрийминг. Този етап е с приблизително начало 2012. От 2014 насам се разви и третият основен етап - в който "Бианор" доби експертиза в проектите за отбранителната индустрия.

  Кои са най-големите предизвикателства при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  Всеки проект носи своята специфика и предизвикателства, било технологични или чисто човешки. Не бива да забравяме, че софтуерните инженери, както и клиентите са хора, и първото и основно предизвикателство е изграждането на доверие и създаването на ефективна комуникация в екипа.
  При проектите от отбранителната индустрия често организацията на работата и документалната подготовка е повече, отколкото самата техническа имплементация. При тези проекти основното предизвикателство е спазването и прилагането на специфичните за военните стандарти. При проектите на НАТО такъв тип стандарт е така нареченият - STANAG, или Споразумение за стандартизация (Standardization Agreement). Именно тези стандарти налагат някои ограничения в работата и понякога усложняват разработката на софтуерните решения.
  Други проекти, като този за Нова Броудкастинг Груп, ни изправят пред някои технически предизвикателства, свързани с динамиката на живото излъчване и стриймване на съдържание. Подобни комплексни системи често се състоят от множество различни решения, идващи от различни доставчици. Правилната интеграция на тези услуги и решения прави възможно да се съберат всички части на пъзела.

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  Трудно е да отсеем най-големите постижения за тези вече 24 години, а и ще звучи доста нескромно сами да се изтъкваме. Все пак смятам, че най-голямо удовлетворение носи оценката на нашите партньори. Факт е, че има компании, с които сме работили в миналото и пак се връщат при нас, други, които ни препоръчват на техни контакти и не на последно място такива, с които работим повече от десет години и продължаваме. Забележете, че казвам “партньори”, а не клиенти. Причината е, че според нашето разбиране ние сме равнопоставени и заедно работим и заедно постигаме резултатите по проектите.

  Какво предстои при отделните проекти?
  Към момента сме в начална фаза на двата нови проекта в сферата на отбраната, които споменах в началото. Предстои стартът на проекта за безпилотния самолет на слънчеви батерии.
  Същевременно разширяваме екипите по някои текущи дългосрочни проекти, като този за разработване на цялостни софтуерни решения за AT&T и този за услуги по софтуерно тестване на качеството за "Сънбърд". Наскоро приключихме една от фазите по проекта за Нова Броудкастинг Груп и готвим разработването на нови, допълнителни функционалности, които подобряват потребителския опит и дават нови възможности за интеракция със съдържанието.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Бианор Сървисиз в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство