четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4046 прочитания

    ИТ проектите в България: WorkBox на Нетера с над 400 000 реда код

    Програмистите на компанията създадоха собствена ERP система, която прецизно отразява цялата сложна B2B логика на процесите в Нетера
    16 февруари 2022, 15:52 a+ a- a

    В рубриката „ИТ проектите в България“ разказваме за конкретните продукти и проекти, зад които стоят екипите тук, за да покажем, че в България може да имаш успешна кариера, да работиш по интересни и иновативни проекти. По какви проекти работи Нетера в България, пред Economy.bg разказва Невен Дилков, собственик и управител на технологичната компания ТУК.

    Лора Кирилова -  мениджър „Софтуерни решения“, Васил Петрелийски - тиймлидер в направление „Софтуерни решения“, и Боряна Неделчева - специалист по тестване на софтуер в Нетера разказват повече за един от продуктите, разработени от програмистите на компанията - WorkBox.

    Какво представлява WorkBox?

    Нетера разработи и внедри собствена система за планиране на ресурсите (ERP). В нея са включени и функционалности за управление на взаимоотношенията с клиентите (CRM). Системата се нарича WorkBox и с нея вече работят всички служители на компанията. 

    Проектът съдържа над 400 000 реда код. Разработени са 5 013 теста и 13 176 сценария към тях – случаи, за които системата проверява дали се връща правилната и необходима информация. Те включват всевъзможни варианти за използване от страна на потребителя – да натисне, генерира, направи, изпрати нещо. Голяма част от системата вече е покрита и с автоматични тестове, които могат директно да се пуснат и да се провери дали всичко работи правилно.  

    Развитие

    WorkBox започва да се разработва през август 2015 година от двама програмисти. Целта е да се замени старата система, която също е вътрешна разработка, и да се усъвършенства управлението на процесите. Постепенно екипът се увеличава до 10 души, като в момента по WorkBox работят и петима специалисти по тестване на софтуер.

    Преди да стартира този мащабен IT проект, Нетера прави проучване дали има нещо готово на пазара, което да използва за нуждите си, но се оказва, че няма. Всичко, което се предлага по това време, е ориентирано към стоките, а Нетера предоставя предимно услуги, при това на други бизнеси (B2B). 

    Към днешна дата вече има софтуери, които са ориентирани към услугите, но те също не отговарят напълно на процесите на глобалния телеком. 

    Лора Кирилова - мениджър „Софтуерни решения“ в Нетера

    Екипът

    Ръководител на екипа е Лора Кирилова, която работи в Нетера от 14 години. Тя започва като младши програмист, минава през позициите „програмист“, „старши програмист“, „тиймлидер“, „ръководител „Софтуерни проекти“, а сега е мениджър на цялото направление „Софтуерни решения“.

    За нея най-голямото предизвикателство в работата по WorkBox е екипът от програмисти да разбере точно от какво имат нужда служителите на Нетера. 

    „Много често се случва колегата, който предлага нова функционалност, да си мисли едно, да казва друго, ние да програмираме това, което сме разбрали, а да се окаже, че е трябвало да се случи нещо трето. Когато накрая направим третото, да излезе, че всъщност и нещо четвърто е било добре да се включи. Когато са навързани няколко отдела, всеки иска нещо и има различно виждане за целия процес. Най-забавно е да се съгласуват и напаснат нещата между всички“, казва Лора. 

    Васил Петрелийски, който е тиймлидер в направление „Софтуерни решения“, си спомня и други забавни моменти:

    Васил Петрелийски - тиймлидер в направление „Софтуерни решения“ в Нетера

    „За мен най-забавно беше, когато помолихме един колега да направи копие на работещата база към тестовата, но той се беше объркал, мигрира тестовата база на продъкшън и всички данни бяха затрити. За щастие, пазехме записи на различни места и успяхме да възстановим информацията за няколко часа“. 

    При мигрирането на информация от старата към новата система е имало случаи екипът да работи и до 4 сутринта. 

    Въпреки това програмистите се радват, че колегите им от Нетера оценяват труда им и след всяко обновление и подобрение по всички вътрешни канали за комуникация в компанията към тях валят похвали и благодарности. 

    „Винаги е приятно, когато оценят труда ни и го кажат“, коментира Лора. 

    Боряна Неделчева е във фирмата от няколко месеца. Като специалист по тестване на софтуер тя споделя:  

    „Мен ме впечатли как тази огромна и сложна бизнес логика е поместена в WorkBox. Всеобхватният процес и зависимости между отделите, между финансовата част, счетоводната част, данни, параметри – всичко  се преизчислява, всеки по веригата може да види своята задача, да знае тя на какъв етап е и какво се иска от него. Има проследяемост и това е много важно в процеса на работа на Нетера, тъй като няма как нещо да бъде изгубено.

    Боряна Неделчева - специалист по тестване на софтуер в Нетера

    За всичко могат да се извадят справки и няма забавяне. Не е необходимо да се предава информация от отдел на отдел. Всеки знае етапа, до който е достигнала дадена оферта, поръчка, какви са неговите задължения и е много хубаво, че нещата се случват последователно и може да се разчита 100% на крайния резултат. 

    Ако се знае, че е дадено одобрение, то наистина е направено от хората, които имат право да дадат това одобрение. След това поръчката се придвижва. Стига се до етапа на задачите. Тук също е много важен моментът, че след като имаме поръчка, имаме и генерирани задачи. Там вече техническите отдели, които трябва да финализират тези процеси и да активират услугите, си знаят по нива – кой трябва да го направи, има ли одобрение, коя ще е датата. 

    След това се преминава на финансовата част – изготвят се фактури, ако има някакво разминаване, се появяват известия. Всичко е с голяма точност. Както Нетера, така и нейните клиенти могат да са сигурни в изчисляването, а това е изключително сложно и в това се крият всички тези редове код. Има много комплексна бизнес и счетоводна логика, която е направена толкова прецизно, че всеки потребител може да е 100% спокоен за крайния резултат“, казва Боряна. 

    В момента в WorkBox известия и фактури се издават автоматизирано. Системата непрекъснато подава информация за генериране на финансови отчети и Power BI репорти. Те служат за бизнес анализи и помагат на мениджърите да вземат важни решения.

    Предимства

    Документооборотът на Нетера е пренесен изцяло в системата и е наличен в цифров вариант. 

    При въвеждане на информацията в WorkBox е задължително стриктно да се следва работният процес. Системата е направена така, че е невъзможно нещата да се случат по друг начин. 

    Информацията се валидира предварително и постъпва в стандартизиран вид. Като глобална компания, която предлага услуги в над 180 държави по света, Нетера е направила своята ERP система двуезична – на български и на английски език. 

    В групата на Нетера има няколко компании. Информацията между тях за служители и контрагенти се синхронизира. Ако например определен доставчик вече съществува в записите на една от фирмите в групата, не е нужно да се въвежда отново при сделка с друга. 

    Всички документи могат да се подписват електронно в WorkBox. Системата съдържа и редица CRM функционалности. 

    Има графика и резултати на проектите спрямо минала тяхна версия. Може да се проследи представянето на даден договор с клиент – приходи, разходи, печалба. 

    Приказка без край

    След всички тестове, миграции, нови функционалности и щастливи служители на Нетера в качеството им на потребители на WorkBox, работата по проекта продължава.

    WorkBox непрекъснато се развива заедно с Нетера и нейната дейност. Има да се програмират още много сценарии. Винаги се планират нови функционалности, които са продиктувани от някоя нова нужда на пазара“, допълва Лора. 

    Вижте по какви проекти работи Нетера в България ТУК

    Видео за компанията като работодател и свободните позиции вижте в профила на Нетера в Jobs.bg ТУК

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 минута
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа