петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7560 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи ITGix?

    За ключовите проекти, екипите и технологиите, които използват, научете от Камен Тарлов и Михаил Вукадинов - основатели на българската DevOps компания
    08 март 2022, 10:52 a+ a- a

    Камен Тарлов и Михаил Вукадинов - основатели на ITGix

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    По какви проекти работи ITGix в България, пред Economy.bg разказват Камен Тарлов и Михаил Вукадинов - основателите на ITGix.

    Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на ITGix в България?
    Камен: ITGix e българска DevOps компания, която предоставя консултантски услуги и цялостни решения, свързани с изграждането и мигрирането на инфраструктури, автоматизации, управлявани услуги, мониторинг, анализ и други.

    В момента изпълняваме над 40 проекта за клиенти от разнообразни индустрии и с различни очаквания по отношение на техническите решения. Всичките са еднакво важни за нас не само защото подхождаме с отговорност към поетите ангажименти, но и така виждаме във всеки клиент възможност да докажем експертността си и да се предизвикаме да решаваме все по-сложни и комплексни проблеми. Работим предимно по чуждестранни международни проекти, но имаме и немалко български клиенти, с които запазихме партньорски отношения с течение на времето.

    Важно е да отбележим, че работата с много различни индустрии (финансови технологии, здравеопазване, образование, медии, авиация, игри и забавления, дори и с модната индустрия), ни стимулира постоянно да обогатяваме набора от технологии, с които работим. Проектите ни са предизвикателни и изискват от нас да поддържаме актуални знания и високо ниво на експертност.

    Бихте ли разказали малко повече за всеки от проектите?
    Мишо: Пример за дългогодишен проект, по който работим, е за една от най-големите авиационни компании за чартърни полети, където с множество автоматизации и подобрения на софтуера, успяхме да спестим огромни разходи на клиента. 

    В друг проект за една от най-големите медийни компании в Германия усилията ни са концентрирани върху приложение подобно на Netflix и Youtube. Там помагаме за създаването на machine learning алгоритъм, с който да се разчита поведението на потребителите в приложението и да подобрява цялостното изживяване в продуктовата среда.

    Друг значим наш проект е свързан с английска fintech компания, където успяхме да  автоматизираме и да подобрим цялостната инфраструктура, така че да могат да се приемат милиони заявки в секунда.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Камен: Техническите екипи в Айти Гикс се състоят изцяло от devops инженери. Броят на хората, които работят по даден проект зависи от неговата големина, комплексност и сроковете, в които следва да се достави решението. Стараем се да създадем работни структури, които да провокират споделянето на опит и информация. Постигаме го, като обособяваме екипи от колеги с различен опит, които отговарят паралелно за 3-4 клиента. По този начин благодарение на личната експертност и в условията на  споделяне на знания и умения, от една страна се, постига добро разпределение на техническите задачи, а от друга се изгражда екипна динамика на доверие и взаимопомощ. В най-големите ни проекти изграждаме екипи, които поради сложността им работят само по тях. 

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    Мишо: Всеки, избрал да стане част от екипа ни, е съмишленик и фен на Linux, open source технологиите и автоматизацията.

    Неизбежно използваме много разнообразни съвременни технологии и се стремим винаги да се придържаме към тенденциите в индустрията, но почти религиозно вярваме, че единственият път към устойчивите и работещи решения е чрез познаването в дълбочина и умелото използване на Linux и мрежовите възможности.

    Сред технологиите, с които работим ежедневно, са такива за управление на конфигурациите, непрекъсната интеграция и непрекъсната доставка (Jenkins, Ansible, Chef, Puppet, GitLab), оркестрация на контейнери (Docker, Kubernetes, OpenShift), инфраструктура като код (Terraform, CloudFormation), скриптинг (Python, Bash, PowerShell), мониторинг (Icinga, Prometheus, Grafana, ELK stack, Nagios, Zabbix, Cloud Watch), редица облачни решения (AWS (EC2,EKS,VPC,S3, etc.), Google Cloud, Azure, OpenStack, Cross Clouds решения), както и някои по-специфични като Kafka, Mondo DB, Redis и много други.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти? Доколко екипите имат самостоятелност да вземат решения?
    Камен: Във всеки един от екипите се опитваме да събираме хора с разнородна експертиза, но еднаква визия за развитието на своя кариерен път в съответните технологии. Според индивидуалния професионален опит даваме максимална възможност за вземане на решения и поемане на повече отговорности.

    Екипите ни са инициативни, проактивни и действащи не само по своя работен процес, но и в полза на обществото. Имаме предишен опит с преподаването в различни университети, подпомагаме социални проекти като „Гражданите“ и за нас е важно да допринасяме за подобряване на средата в нашата страна.

    Как се промениха проектите през годините?
    Мишо: В началото беше трудно, борихме се за намирането на всеки един клиент, за това да спечелим доверието му и да изградим дългосрочни взаимоотношения. Гордеем се, че 6 години след началото все още поддържаме трайни партньорства с компании от общността, като благодарение на изграденото доверие заедно предоставяме решения на нашите клиенти.

    Към момента, усилената работа и отдаденост през годините започнаха да  ни се отплащат, като клиентите ни сами препоръчват АйТи Гикс на техни партньори и близки до тях.

    В процеса на растеж на компанията решихме че е по-важно да запазим качеството на услугите, които предлагаме, отколкото рязко да разширим състава и да загубим своята идентичност . Горди сме, че в момента работим в едни от най-бързоразвиващите се сектори с някои от водещите световни компании.

    Кои са най-големите предизвикателства при всеки от ключовите проекти, по които работите?
    Камен:
    Техническите проблеми, които решаваме ежедневно, са изключително сложни. Наясно сме с трудния път до изграждането на най-оптималното технически решение, знаем, че допускаме грешки, от които се учим, влизаме в сложна комуникация с клиента и другите доставчици, готови да защитим позицията си. Но най-големите ни предизвикателства не са технологични, а са свързани с намирането и задържането на правилните хора за проектите, така че да успеем да запазим качеството на услугите си и добрата култура в компанията. 

    В процеса на работа осъзнахме, че имаме талант и подход в обучението на хора, които нямат необходимата експертиза в момента. Когато видим потенциал в някого, му помагаме да се развива и се чувстваме изключително удовлетворени, докато наблюдаваме неговия прогрес и трансформацията му в добър широкопрофилен специалист, способен да анализира и решава сложни проблеми.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при всеки от ключовите проекти, по които работите?
    Мишо: Щастливи сме, че заедно успяхме да изградим компания с ясна визия и акцент върху качествената и професионална услуга и то без компромис с вътрешната култура на взаимопомощ и екипност.

    За нас хората са на първо място и желанието ни е, когато настъпи време за равносметка, всеки един от нас да е станал по-добър професионалист и по-богата и многопластова личност, а компанията да предлага все по-качествени услуги.

    Всички ние постоянно се учим и надграждаме уменията си. Сферата, в която работим, е изключително динамична и затова сме проактивни - споделяме, действаме и се интересуваме. Основахме Ansible meetup групата в България. Преподаваме в университети и се стремим да развиваме младите хора в прекрасната ни страна.

    Какво предстои при отделните проекти?
    Камен: Основното, към което се придържаме, е да запазим добронамерената обстановка и свобода в компанията, където всички да се радваме, че работим заедно. Ще продължаваме да помагаме на нашите партньори да развиват едни по-успешни и ефективни среди за своите продукти и услуги и да гледаме още по-смело към международните пазари и нашето място там.  

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на IT Gix Ltd. в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
    ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
    ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 24 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март