неделя, 24 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2944 прочитания

  ИТ проектите в България: Първата изцяло дигитална банка в Близкия Изток

  Научете повече за един от ключовите проекти, по които Scalefocus работи
  22 март 2022, 14:38 a+ a- a

  Снимка: Scalefocus

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота. 

  По какви проекти работи Scalefocus в България, научете от Красимир Костадинов - Chief Technology Officer, и Катерина Георгиева – Head of Technology ТУК. 

  От компанията разказват повече за един от амбициозните проекти, по които екипите на Scalefocus работят - създаването на първата изцяло дигитална банка в Близкия Изток.

  Проектът е подкрепен от една от водещите правителствени програми за иновации в региона, като част от дългосрочна стратегия за поставяне на страната на картата на технологичните гиганти в Персийския залив и извън него. За разлика от Европа, където традиционно се използват различни финансови продукти и финтех приложения за различни дейности, тук идеята е да се вкарат максимално много функционалности, които да не налагат използването на други услуги. 

  Представете си приложение, в което не само извършвате традиционните финансови операции – отваряте сметки, прехвърляте пари и плащате задължения. Но и апликация, зад която човешката намеса е сведена до минимум и с помощта на изкуствен интелект (AI) и машинно самообучение (ML) софтуерът ви предлага например лизингови автомобили, но съобразени с месечните ви доходи. Потребителят вижда само тези коли, които може да си позволи като месечна вноска. Може да го закупи онлайн и на другия ден да получи ключовете по пощата и точните координати къде е паркиран автомобилът. По същия начин алгоритмите ще ви одобряват за кредит до няколко минути и ще извършват много други услуги, без помощта на оператор.

  Всички тези функционалности звучат страхотно, но логиката и разработката на този софтуер е много сериозна, защото няма решения, които могат да бъдат взети наготово. Scalefocus е водещият консултант по проекта, а екипите им разработват всички функционалности от нулата, като клиентът държи да се използват най-новите и модерни инструменти, и технологични стакове. Използва се първата “second generation cloud” облачна технология на пазара Oracle Cloud Infrastructure (OCI), а в проекта участват 25 разработчици от българска страна – Scrum мастъри, UX/UI дизайнери, Front-end и Back-end разработчици, iOS и Android архитекти, които работят с технологии като Spring, React, Swift, Kotlin, Python, Ansible, Terraform, Oracle, Docker, K8s, HashiCorp. 

  Проектът се управлява по една от най-модерните гъвкави (agile) методологии – Spotify agile. Това е моделът на Spotify, в чиято основа стоят хората, автономният подход към задачите и гъвкавото изпълнение.

  От Scalefocus споделят, че сред най-големите предизвикателства пред проекта са изискванията на местния финансов регулатор, които са може би най-строгите в света, както и фактът, че всичко се разработва от нулата, защото готови решения не съществуват. Като едно от най-големите си постижения компанията посочва това, че е на път да завърши такъв мащабен проект само за 1 година, а специалистите на Scalefocus в областта на мобилната архитектура и Back-end са придобили толкова много знания, че са водещи консултанти на клиента.  

  Вижте по какви проекти работи Scalefocus в България ТУК

  Видео за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Scalefocus в JOBS.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 септември 2023, 16:19
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  21 септември 2023, 15:37
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  21 септември 2023, 15:30
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  21 септември 2023, 14:51
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  21 септември 2023, 13:54
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица