петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3312 прочитания

    ИТ проектите в България: Как лицето ви може да замени ключовете и картите за достъп

    Безконтактният контрол на достъп чрез лицево разпознаване ще взeма превес пред стандартния - Димитър Тодоров, QA Manager в Alcatraz AI, пред Economy.bg
    15 март 2022, 09:29 a+ a- a

    Отварянето на врата с лицево разпознаване вече не е само ефект в киното, а достъпна иновация, която се използва от все повече бизнеси по света. Българската компания е една от първите, които предлагат подобно решение. Alcatraz AI е разработила продукт, който цели да замени класическите системи за контрол на достъп като четци на карти, разпознаване на пръстов отпечатък или ирис с безконтактно разпознаване на лица. Иновацията й се използва от компании, листвани във Fortune 2000 и правителствени институции в САЩ, при които са инсталирани вече повече от 600 устройства.

    Повече за това как работи устройството, къде и как се използва, какъв е потенциалът и бъдещето на индустрията – вижте какво сподели Димитър Тодоров, QA Manager в Alcatraz AI.

    Димитър, разкажете за Вашия основен продукт Alcatraz Rock. Каква е функцията му?
    The Rock е устройство, което управлява контрол на достъпа чрез биометрични данни – лицево разпознаване. Чрез използването на ML и AI алгоритми надграждаме по сигурен и надежден начин текущите системи като четци за карти, пин кодове или пръстови отпечатъци. Ключовите функционалности на устройството са бързината на действие и алармирането при неоторизиран достъп (tailgating), както и видео връзка от всяка врата на сградата.

    Кои са основните Ви клиенти? От кои индустрии?
    Клиентите ни са от различни индустрии като финансови и технологични компании, центрове за данни, търговски недвижими имоти, здравни и болнични заведения, футболни стадиони и др. Текущи големи имена са компании, листвани във Fortune 2000 и правителствени институции в САЩ, при които са инсталирани вече повече от 600 устройства.

    Познати ли са в България подобни иновации? Има ли пазар у нас за системи за биометрична сигурност?
    В Европа, и по-конкретно в България, са познати подобни решения като достъп чрез пръстов отпечатък, двуфакторна автентикация с пин код и карта, сканиране на ретина и др. Разликата между познатите решения и The Rock е в това, че нашето устройство се интегрира с всяка една съществуваща система за контрол на достъп, има изключителна бързина за разпознаване на потребители и позволява дори трифакторна автентикация. В допълнение, както вече споменахме, има и функционалност за следене и засичане на неоторизиран достъп и интеграция с VMS системи чрез видео заснемане на живо от всяка една врата в сградата.
    В България офис пространствата са едни от най-иновативните и конкуриращи се на световно ниво. Много големи и развиващи се компании имат главни офиси тук, което, от своя страна, налага строги политики за контрол на достъп, водейки със себе си и нуждата за иновативни решения като това на „Алкатраз“.

    Кога ще изхвърлим ключовете и пластиките, а паролите ще останат в миналото?
    Със сигурност в бъдеще безконтактният контрол на достъп ще взема превес пред стандартния, който включва карти за достъп, пин кодове и пръстов отпечатък. Голяма част от служителите в офиси, в които са инсталирани наши устройства вече не използват своите карти, а се движат свободно в сградите, като използват единствено лицето си за разпознаване.
    Това няма как напълно да бъде приложено в различните работни сфери предвид това, че има определени изисквания за имплементирането на устройства, но едно е сигурно – многофакторната автентикация е вече нещо основно и необходимо. В много държави и институции в строго охраняеми обекти като атомни електроцентрали, централи за управление на водоизточници и други ценни ресурси, болници, банки за биоматериали биометричният фактор при контрола на достъп е установен със закон. В такива места имаме няколко фактора на разпознаване и достъп, а именно карта, пин код и биометрични данни. Преднината на нашия продукт отново в е бързината и лекотата на използване, с което се случва.

    Имате ли конкуренти?
    Да, както във всяка бързоразвиваща се сфера компаниите, които се опитват да правят продажби и да печелят клиенти, са много и предлагат различни продукти. Това, което ни отличава от останалите, е колко гъвкава е компанията във връзката си с клиентите и предоставяне на важни критични функционалности.

    Какъв е потенциалът за развитие във Вашата индустрия?
    Текущият пазарен потенциал на сферата е прогнозиран на над 40 милиарда долара. Компаниите все повече обръщат внимание на сигурността и многофакторната автентикация, като именно ключовото тук са биометричните данни и сигурността, която ML и AI решенията предлагат. Потенциалът в индустрията е наистина огромен, като доказателство за това е бързината, с която се развива.

    Какво е бъдещето на системите за биометрична сигурност?
    С една дума – сигурно! Днес повече от всякога се интересуваме от сигурността и контролирания достъп до стриктно ограничени помещения и офиси в различни институции. Като във всяка една сфера, ако дадена компания иска да се наложи на пазара, трябва да има способността да се приспособява и предлага иновативни решения на актуален проблем.

    Повече информация за продукта, технологиите и екипа на Alcatraz AI, вижте тук

    Информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Alcatraz Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 19 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк