четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2942 прочитания

  ИТ проектите в България: Как лицето ви може да замени ключовете и картите за достъп

  Безконтактният контрол на достъп чрез лицево разпознаване ще взeма превес пред стандартния - Димитър Тодоров, QA Manager в Alcatraz AI, пред Economy.bg
  15 март 2022, 09:29 a+ a- a

  Отварянето на врата с лицево разпознаване вече не е само ефект в киното, а достъпна иновация, която се използва от все повече бизнеси по света. Българската компания е една от първите, които предлагат подобно решение. Alcatraz AI е разработила продукт, който цели да замени класическите системи за контрол на достъп като четци на карти, разпознаване на пръстов отпечатък или ирис с безконтактно разпознаване на лица. Иновацията й се използва от компании, листвани във Fortune 2000 и правителствени институции в САЩ, при които са инсталирани вече повече от 600 устройства.

  Повече за това как работи устройството, къде и как се използва, какъв е потенциалът и бъдещето на индустрията – вижте какво сподели Димитър Тодоров, QA Manager в Alcatraz AI.

  Димитър, разкажете за Вашия основен продукт Alcatraz Rock. Каква е функцията му?
  The Rock е устройство, което управлява контрол на достъпа чрез биометрични данни – лицево разпознаване. Чрез използването на ML и AI алгоритми надграждаме по сигурен и надежден начин текущите системи като четци за карти, пин кодове или пръстови отпечатъци. Ключовите функционалности на устройството са бързината на действие и алармирането при неоторизиран достъп (tailgating), както и видео връзка от всяка врата на сградата.

  Кои са основните Ви клиенти? От кои индустрии?
  Клиентите ни са от различни индустрии като финансови и технологични компании, центрове за данни, търговски недвижими имоти, здравни и болнични заведения, футболни стадиони и др. Текущи големи имена са компании, листвани във Fortune 2000 и правителствени институции в САЩ, при които са инсталирани вече повече от 600 устройства.

  Познати ли са в България подобни иновации? Има ли пазар у нас за системи за биометрична сигурност?
  В Европа, и по-конкретно в България, са познати подобни решения като достъп чрез пръстов отпечатък, двуфакторна автентикация с пин код и карта, сканиране на ретина и др. Разликата между познатите решения и The Rock е в това, че нашето устройство се интегрира с всяка една съществуваща система за контрол на достъп, има изключителна бързина за разпознаване на потребители и позволява дори трифакторна автентикация. В допълнение, както вече споменахме, има и функционалност за следене и засичане на неоторизиран достъп и интеграция с VMS системи чрез видео заснемане на живо от всяка една врата в сградата.
  В България офис пространствата са едни от най-иновативните и конкуриращи се на световно ниво. Много големи и развиващи се компании имат главни офиси тук, което, от своя страна, налага строги политики за контрол на достъп, водейки със себе си и нуждата за иновативни решения като това на „Алкатраз“.

  Кога ще изхвърлим ключовете и пластиките, а паролите ще останат в миналото?
  Със сигурност в бъдеще безконтактният контрол на достъп ще взема превес пред стандартния, който включва карти за достъп, пин кодове и пръстов отпечатък. Голяма част от служителите в офиси, в които са инсталирани наши устройства вече не използват своите карти, а се движат свободно в сградите, като използват единствено лицето си за разпознаване.
  Това няма как напълно да бъде приложено в различните работни сфери предвид това, че има определени изисквания за имплементирането на устройства, но едно е сигурно – многофакторната автентикация е вече нещо основно и необходимо. В много държави и институции в строго охраняеми обекти като атомни електроцентрали, централи за управление на водоизточници и други ценни ресурси, болници, банки за биоматериали биометричният фактор при контрола на достъп е установен със закон. В такива места имаме няколко фактора на разпознаване и достъп, а именно карта, пин код и биометрични данни. Преднината на нашия продукт отново в е бързината и лекотата на използване, с което се случва.

  Имате ли конкуренти?
  Да, както във всяка бързоразвиваща се сфера компаниите, които се опитват да правят продажби и да печелят клиенти, са много и предлагат различни продукти. Това, което ни отличава от останалите, е колко гъвкава е компанията във връзката си с клиентите и предоставяне на важни критични функционалности.

  Какъв е потенциалът за развитие във Вашата индустрия?
  Текущият пазарен потенциал на сферата е прогнозиран на над 40 милиарда долара. Компаниите все повече обръщат внимание на сигурността и многофакторната автентикация, като именно ключовото тук са биометричните данни и сигурността, която ML и AI решенията предлагат. Потенциалът в индустрията е наистина огромен, като доказателство за това е бързината, с която се развива.

  Какво е бъдещето на системите за биометрична сигурност?
  С една дума – сигурно! Днес повече от всякога се интересуваме от сигурността и контролирания достъп до стриктно ограничени помещения и офиси в различни институции. Като във всяка една сфера, ако дадена компания иска да се наложи на пазара, трябва да има способността да се приспособява и предлага иновативни решения на актуален проблем.

  Повече информация за продукта, технологиите и екипа на Alcatraz AI, вижте тук

  Информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Alcatraz Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 8 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 8 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 9 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 10 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска