неделя, 19 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3406 прочитания

  ИТ проектите в България: Как лицето ви може да замени ключовете и картите за достъп

  Безконтактният контрол на достъп чрез лицево разпознаване ще взeма превес пред стандартния - Димитър Тодоров, QA Manager в Alcatraz AI, пред Economy.bg
  15 март 2022, 09:29 a+ a- a

  Отварянето на врата с лицево разпознаване вече не е само ефект в киното, а достъпна иновация, която се използва от все повече бизнеси по света. Българската компания е една от първите, които предлагат подобно решение. Alcatraz AI е разработила продукт, който цели да замени класическите системи за контрол на достъп като четци на карти, разпознаване на пръстов отпечатък или ирис с безконтактно разпознаване на лица. Иновацията й се използва от компании, листвани във Fortune 2000 и правителствени институции в САЩ, при които са инсталирани вече повече от 600 устройства.

  Повече за това как работи устройството, къде и как се използва, какъв е потенциалът и бъдещето на индустрията – вижте какво сподели Димитър Тодоров, QA Manager в Alcatraz AI.

  Димитър, разкажете за Вашия основен продукт Alcatraz Rock. Каква е функцията му?
  The Rock е устройство, което управлява контрол на достъпа чрез биометрични данни – лицево разпознаване. Чрез използването на ML и AI алгоритми надграждаме по сигурен и надежден начин текущите системи като четци за карти, пин кодове или пръстови отпечатъци. Ключовите функционалности на устройството са бързината на действие и алармирането при неоторизиран достъп (tailgating), както и видео връзка от всяка врата на сградата.

  Кои са основните Ви клиенти? От кои индустрии?
  Клиентите ни са от различни индустрии като финансови и технологични компании, центрове за данни, търговски недвижими имоти, здравни и болнични заведения, футболни стадиони и др. Текущи големи имена са компании, листвани във Fortune 2000 и правителствени институции в САЩ, при които са инсталирани вече повече от 600 устройства.

  Познати ли са в България подобни иновации? Има ли пазар у нас за системи за биометрична сигурност?
  В Европа, и по-конкретно в България, са познати подобни решения като достъп чрез пръстов отпечатък, двуфакторна автентикация с пин код и карта, сканиране на ретина и др. Разликата между познатите решения и The Rock е в това, че нашето устройство се интегрира с всяка една съществуваща система за контрол на достъп, има изключителна бързина за разпознаване на потребители и позволява дори трифакторна автентикация. В допълнение, както вече споменахме, има и функционалност за следене и засичане на неоторизиран достъп и интеграция с VMS системи чрез видео заснемане на живо от всяка една врата в сградата.
  В България офис пространствата са едни от най-иновативните и конкуриращи се на световно ниво. Много големи и развиващи се компании имат главни офиси тук, което, от своя страна, налага строги политики за контрол на достъп, водейки със себе си и нуждата за иновативни решения като това на „Алкатраз“.

  Кога ще изхвърлим ключовете и пластиките, а паролите ще останат в миналото?
  Със сигурност в бъдеще безконтактният контрол на достъп ще взема превес пред стандартния, който включва карти за достъп, пин кодове и пръстов отпечатък. Голяма част от служителите в офиси, в които са инсталирани наши устройства вече не използват своите карти, а се движат свободно в сградите, като използват единствено лицето си за разпознаване.
  Това няма как напълно да бъде приложено в различните работни сфери предвид това, че има определени изисквания за имплементирането на устройства, но едно е сигурно – многофакторната автентикация е вече нещо основно и необходимо. В много държави и институции в строго охраняеми обекти като атомни електроцентрали, централи за управление на водоизточници и други ценни ресурси, болници, банки за биоматериали биометричният фактор при контрола на достъп е установен със закон. В такива места имаме няколко фактора на разпознаване и достъп, а именно карта, пин код и биометрични данни. Преднината на нашия продукт отново в е бързината и лекотата на използване, с което се случва.

  Имате ли конкуренти?
  Да, както във всяка бързоразвиваща се сфера компаниите, които се опитват да правят продажби и да печелят клиенти, са много и предлагат различни продукти. Това, което ни отличава от останалите, е колко гъвкава е компанията във връзката си с клиентите и предоставяне на важни критични функционалности.

  Какъв е потенциалът за развитие във Вашата индустрия?
  Текущият пазарен потенциал на сферата е прогнозиран на над 40 милиарда долара. Компаниите все повече обръщат внимание на сигурността и многофакторната автентикация, като именно ключовото тук са биометричните данни и сигурността, която ML и AI решенията предлагат. Потенциалът в индустрията е наистина огромен, като доказателство за това е бързината, с която се развива.

  Какво е бъдещето на системите за биометрична сигурност?
  С една дума – сигурно! Днес повече от всякога се интересуваме от сигурността и контролирания достъп до стриктно ограничени помещения и офиси в различни институции. Като във всяка една сфера, ако дадена компания иска да се наложи на пазара, трябва да има способността да се приспособява и предлага иновативни решения на актуален проблем.

  Повече информация за продукта, технологиите и екипа на Alcatraz AI, вижте тук

  Информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Alcatraz Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
  Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
  преди 2 дни
  „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
  Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
  преди 2 дни
  ЕК започна ново разследване срещу Meta
  Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
  преди 2 дни
  "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
  Искът е заради спрените руски газови доставки
  преди 2 дни
  Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
  Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари