вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9385 прочитания

    Women in IT: Милена Митова, директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service

    В ИТ индустрията работят повече мъже, но това не я прави неподходяща за жени, отбелязва Милена
    19 май 2022, 15:40 a+ a- a

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Милена Митова, директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service.

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Завършила съм Математическа гимназия и за мен винаги е било удоволствие да се занимавам с математика и физика. Вероятно и по тази причина съвсем естествено продължих образованието си в Техническия университет – София, специалност „Телекомуникационна техника и технологии“. Имам магистратура от Софийския университет – „Защита на информацията в компютърните мрежи“. Образованието никога не свърша, затова описаните стъпки бяха едно отлично начало за мен, но се налага постоянно да надграждам знанията си и отделям време за регулярни курсове и сертификации в различни области и съм благодарна, че KPMG IT Service ми дава възможност и време за това. Уча се и от колегите си и надявам се, и от грешките си.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този избор? С какви аргументи Ви спечели?
    При мен това се случи съвсем естествено и беше един вид предопределено. Не мога да разкажа забавна история, която да е обърнала живота ми на 180 градуса, нито е имало човек или събитие, които да са ме насочили натам. За мен това беше личен избор и следване на само един път от последователни и закономерни стъпки. Може би чак след около 10 години работа в IT сферата осъзнах, че има и други професии, които са може би не по-малко интересни (в кръга на шегата, естествено).

    Каква беше първата Ви работа?
    Ако изключим няколкото месеца стаж в голяма ИТ компания, първата ми постоянна работа беше като системен инженер в един от най-големите телекомуникационни доставчици. Бях щастлива и удовлетворена, че се занимавам с това, което завърших, имах възможността да работя с топ технологиите за времето си и да срещна приятели и професионалисти. Искам да благодаря на колегите, с които работих тогава, и на клиентите ни, защото високите изисквания, които имаха към мен, поставиха основите на всички мои работни навици, желанието за непрестанно учение и професионално развитие и не на последно място – работата в екип. Заедно ежедневно решавахме различни инженерни задачи и проблеми и това ми носеше удовлетворение. Бяхме млад екип със заразяващ ентусиазъм както в работата, така и извън нея.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    Текущата ми позиция е директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service. Компанията е бързоразвиваща се, в момента работят над 400 души. Занимаваме се с разработка на бизнес приложения, изграждане на облачни платформи, автоматизация, дигитална трансформация и т.н., като решенията ни са базирани основно на Microsoft, SAP, ServiceNow. Наши клиенти са KPMG компании по целия свят, както и крайни клиенти във финансовия, индустриалния сектор и т.н.
    Моята роля е да помагам на клиентите ни да са по-успешни, да ги консултираме като им предлагаме решения за техните проблеми чрез богатото портфолио от услуги, които предлагаме. Да подпомагам екипите, които доставят всяка от услугите, да изграждам стратегия за развитие, да поддържам и развивам екип, който да има добавена стойност за клиентите и компанията. Накратко казано, съм свързващото звено между клиентите и нашите екипи за доставка на услуги. Благодаря на всички колеги и клиенти, че имам възможността да работя с тях. За мен е удоволствие и чест да съм част от този прекрасен екип!

    Какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Това, което ме зарежда в работата и поддържа ентусиазма ми жив, е динамиката. Динамиката в технологиите, проектите по които работим, различните култури, с които се срещам, хората, с които общувам. Мотивира ме успехът под всякакви форми – успешно доставен проект, успешно затворена сделка, успех за наш клиент, успех в някоя от многото благотворителни кампании, които KPMG IT Service организира. Мотивират ме страхотните хора, с които работя в KPMG IT Service и невероятната атмосфера, която намерих, когато се присъединих към компанията и се надявам в момента да допринасям за нея. Мотивира ме и това, че дори в най-напрегнатото ежедневие моите колеги не забравят да казват „Благодаря“.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
    С времето и опита установих, че трудно бих могла да намеря един единствен събирателен образ на ролеви модел. Мисля, че човек трябва да изучи първо себе си в професионален план, в какво е силен и къде не е, и да има смелостта да си го признае. ИТ индустрията (дори и само в България) предлага достатъчно успели хора, за да имаме ролеви модели в различни посоки, които да търсим и да се учим от тях. Полезно е да имаме и ролеви модели в отрицателен аспект, те ще ни държат будни и нащрек, за да не преминаваме нашата собствена недопустима граница.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Вероятно да не възприемаш себе си като „жена в ИТ компания“ и да не позволяваш другите да те възприемат така. Начинът, по който гледаш на себе си, е този, по който и другите ще гледат на теб, колкото и банално да звучи. Това естествено не означава да забравим, че сме жени и се радвам, че моите колеги също не го забравят не само по женските празници, но и когато има нужда от „силни“ ИТ-та, които могат да преместят някой монитор и т.н.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Статистически погледнато, в ИТ индустрията работят повече мъже, но това не я прави неподходяща за жени. В България може би скоро тази тенденция ще се промени и съотношенията ще са равни. На база на изследвания е доказано, че жените (не само в ИТ) са по-склонни да се подценяват, да омаловажават постиженията си, по-рядко водят преговори, имат по-малки амбиции за лидерство, определят успеха си като резултат на много работа или външни фактори (по-рядко на личностни качества). Има много причини за това, които няма да изброявам сега, но една от тях според мен са стереотипите. Например социологически проучвания по тази тема показват, че ако преди тест по математика се напомни полът на учениците, момичетата се представят по-слабо, докато момчетата имат същия резултат. Без страх от стереотипи жените трябва да преследват реализацията, за която мечтаят и в момента ИТ сферата дава най-много такива възможности. И тя е сферата, която може да обърне тенденциите и да счупи стереотипите. Нуждаем се от повече примери на щастливи работещи жени и ИТ сферата е най-добрият инкубатор на тях в момента. Жени, които комбинират успешно професионално, личностно и семейно развитие. И ако трябва да се върна на конкретния въпрос, аз се чувствам така – щастлива с работата си и с надежда, че успявам да комбинирам успешно.

    Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    В момента не се сещам за нито едно, защото не им обръщам внимание. Обичам да мисля и работя с факти. В ИТ индустрията има място за всички.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Малкото свободно време, което имам, посвещавам на семейството си. Обичам да играя настолни игри, да пътувам и почивам активно. В момента откривам тайните на ароматерапията, емпирично изследвам дълбините на интериорния дизайн (със скъпо струващи грешки). Обожавам българските народни танци и шевици. Голямо удоволствие за мен е изработването на Handmade аксесоари за базарите на дъщеря ми. Естествено, четенето е неизменна част и от свободното време, било то на професионална, детска или развлекателна литература.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    На всеки бих казала да избере професионален път, който му носи удовлетворение и го кара да се чувства полезен. Ако правиш нещо с желание и отдаденост, това неминуемо ще ти се отплати под една или друга форма. Ще завърша с един цитат от постер в офиса на Facebook: „Какво би направила, ако не се боиш?“... И ще добавя от мен: И след това го направи!

    По какви проекти работи KPMG ITS в България вижте тук

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на KPMG IT Service в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:
    Women in IT: Искра Маринова, Full-stack Javascript инженер в Delta Source
    Women in IT: Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Women in IT: Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Women in IT: Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Woman in IT: Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Women in IT: Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Women in IT: Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Women in IT: Александрина Яворова, ръководител екип, HPE Networking Aruba
    Women in IT: Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Women in IT: Елена Диамандиева, ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Women in IT: Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 32 минути
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 18 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 18 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 19 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 20 часа
    преди 21 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates