неделя, 23 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7105 прочитания

  ИТ лидерите в България: Иван Гойчев, Cobuilder

  CTO-то на компанията разказва пред Economy.bg за пътя си досега
  01 юни 2022, 14:56 a+ a- a

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад? Вижте какво сподели Иван Гойчев, CTO на Cobuilder:

  Разкажете ни за Вашето образование и какво считате за най-ценно.
  Завършил съм магистратура по компютърни технологии и управление в ТУ – София. В програмата ни освен инженерни предмети бяха включени и предмети по бизнес управление на предприятие и патентно право. Това според мен беше много ценно за по-широк общ поглед, но и също ми беше практически полезно, когато преминах към мениджмънт позиции.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Бих избрал отново компютърни технологии с осъвременена програма, наблягаща на Data Science, Machine Learning, DevOps, Autonomous Automation, но и предмети, включващи предприемачество и управление на екипи. Силно препоръчвам на всеки учещ инженерна специалност, задължително да допълни най-малко с курсове за комуникативни и презентационни умения, защото помагат за представяне и реализиране на техническите идеи.

  Каква беше първата Ви работа?
  Най-първата беше още като ученик – помагах в книжарницата на баща ми и ми харесваше много. Вече като студент започнах стаж като програмист и бях много щастлив, че имам възможност да се боря с реални проблеми по проекти с истински клиенти, вместо да решаваме задачи към университета.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Ще разкажа за три ключови момента. Първият е, когато станах старши програмист – случи се след много четене, писане, оптимизиране, оправяне на бъгове, но мисля, че това, което най-много помогна, беше, че исках проектите да успяват, като поемах и „непрограмистки“ организационни задачи. Вторият е, когато ме поканиха да премина към мениджмънт позиция – технически директор на стартъп. Това беше голямо признание за уменията ми, чувствах се горд, но и осъзнавах отговорността, че вече всичко зависи от мен и няма с кого да се оправдавам. Третият момент е, когато се доказахме на международно ниво като спечелихме „Луфтханза“ за клиент на нашия български стартъп Vayant. С това направихме прехода от startup към enterprise мислене, което доведе и до бъдещото ни придобиване от американска компания.

  Как започнахте в настоящата компания?
  Започнах в Cobuilder точно в началото на пандемията и вече минаха 2 години и 2 месеца.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Сега съм на позицията „главен технически директор“ (CTO) и ръководя целия инженерен екип за софтуерна разработка. Компанията е основана в Норвегия, като преди 7 години открива българския офис и сега почти целият инженерен екип е в България.

  Какво Ви мотивира?
  Мотивира ме, че в Cobuilder имаме смелата мисия да предоставим технологични решения за оптимизиране на процесите в строителната индустрия. Секторът е един от последните в класациите по дигитализация и нуждата от нашите технологии е огромна. Продуктите ни са насочени към по-лесното взаимодействие и движение на данни между всички участници в един строителен проект. Основната трудност е систематизирането на данните за строителните материали и компоненти, техните свойства и съответствия към проекта, както и към задължителните стандарти и регулации.

  С какво не бихте направили компромис?
  Има едно понятие, наречено етичен бизнес. Не мога да правя компромиси с това и винаги съм се стремял да избягвам компании, чиито продукти носят повече вреди, отколкото ползи на обществото, независимо дали са по-печеливши.

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  В Cobuilder търсим хора не само със силни инженерни умения, но и такива, демонстриращи грижа за клиента, за екипа, за колегите. Също търсим хора с уникални умения и интереси, опитваме се да ги открием още на интервютата и да видим какво ново умение ще добави този човек към екипа.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Да може да създава организационна архитектура в компанията, такава, че процесите за работа да не са в тежест, а всъщност да са почти невидими. Това изисква дълбоко и широко познаване както на инженерните зависимости в развойния процес, така и комуникативни умения за работата със служители и клиенти. Като лични качества трябва да проявява откритост, отговорност и себекритичност.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Предизвикателства е имало много, като може би последното беше преминаването през Ковид периода, когато трябваше да реорганизираме начина си на работа. Интересното е, че се оказа по-плавно и с по-малко проблеми, отколкото всички очакваха. Мисля, че всички научихме, че доверието се отплаща и много фирми видяха, че ефективността на екипите им всъщност се увеличи.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  С опита през годините съм научил и по трудния начин, че почти всички проблеми произлизат от неефективна комуникация. Затова постоянно се старая да откривам по-добри начини да комуникирам самият аз, а също и как да направим така, че знанията да се споделят по-лесно и по-ефективно както вътрешно в Cobuilder, така и навън с клиентите.

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  Пред българската ИТ индустрия има само растеж. Вече виждаме успешно израстване на чисто български ИТ компании от стартъп до установени бизнеси и според мен броят им ще продължи да расте с натрупването на опит и увереност на международните пазари. Друг интересен тренд е, че ще се появяват все повече фирми, прилагащи най-новите ИТ технологии като MachineLearning, AI, Data Science, InfoSec в традиционните сектори. ФинТех са най-яркият пример за това, но имаме примери и за АгроТех, КаргоТех, БиоТех, както и технологии за образование. Тези фирми ще имат нужда от екипи, съчетаващи знания както в собствената си предметна област, така и IT експерти и тях все по-трудно ще можем да ги определим като ИТ фирма или всъщност като бързоразвиващ се иновативен бизнес.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на COBUILDER INTERNATIONAL EOOD в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

  Александър Димов, Head of Software and Managed Services в „Адастра“

  Благовеста Пугьова, Childish
  Огнян Траянов, ТехноЛогика
  Ивайло Връбчев, Helecloud
  Вихрен Славчев, Мнемоника
  Стефан Стефанов, Progress
  Николай Николов, Mansion Bulgaria
  Калоян Петров, Smart IT
  Иван Дудин, Acronis
  Светослав Спасов, KPMG ITS
  Илия Николов, Devision
  Динко Манолов, Модис България
  Владимир Димитров, ITGix
  Недялко Миленков, Scalefocus
  Александър Кондов, News UK екип в Questers
  Мартин Антонов, AtScale
  Екатерина Недялкова, Experian България
  Костадин Йорданов, FITE
  Боян Шейтанов, Astea Solutions
  Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
  Светлин Николаев, Progress
  Мохамед Соула, SEEBURGER
  Дарин Маджаров, „Уча.се“
  Стоян Дамов, Tick42
  Елеонора Георгиева, МенторМейт
  Драгомир Николов, VMware - CPBU
  Атанас Райков, Rakuten Viber
  Иван Александров, eBag
  Иван Петров, Paysafe
  Михаил Панайотов, TechPods
  Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 2 дни
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева