четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7022 прочитания

    Women in IT: Димитрина Чонкова, Executive Director в Up2, част от Strypes Group

    Убедена съм, че зад „звездите“ на ИТ индустрията стоят много хора с въображение, желание за работа, целеустременост и методичност, които преследват обща мечта, казва Димитрина
    04 август 2022, 11:21 a+ a- a

    Димитрина Чонкова - Executive Director at Up2, Strypes Group. Снимка: Strypes

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Димитрина Чонкова, Executive Director в Up2, част от Strypes Group.

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Завършила съм aнглийска eзикова гимназия, след това Варненския икономически университет. Докато бях студентка, имах голямо желание да се занимавам с маркетинг и реклама и изкарах специализация по маркетинг, реклама и бизнес комуникация в УНСС. Тъй като се озовах в съвсем различна сфера, през годините съм минавала различни курсове и обучения, свързани с управлението и разработване на софтуер, тъй като вярвам, че образоването не е еднократен акт и особено в нашата индустрия е абсолютно задължително да се прави непрекъснато.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и с какви аргументи Ви спечели?
    Ако трябва да бъда честна, влизането ми в ИТ сферата стана случайно, тъй като нямам такова образование. След като завърших, започнах работа в една прохождаща тогава фирма, която имаше амбицията да представя онлайн българската туристическа индустрия, нещо като booking.com, в много по-скромен вариант, разбира се. Много ме вдъхнови мениджърът ми, който силно вярваше, че има бъдеще в тази идея, както и програмистите, с които работех – бях буквално очарована, че може ей така, с няколко кликвания, да потърсиш и разгледаш хотели, да видиш снимки на стаите, да сравниш цени и да си резервираш стая. Сега звучи смешно, но тогава повечето фирми не знаеха почти нищо за интернет и онлайн присъствие и цялото това начинание си беше голяма екзотика през 1997. Колегите ми бяха страхотни и много търпеливи да ми обясняват, да ме насочват какво да чета и да ми помагат в работата, и реших, че искам да продължа в тази сфера, колкото и голямо да е предизвикателството за човек без техническо образование.

    Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
    Първата ми „истинска работа“ (изключвам продаването на сладолед и правенето на палачинки през лятото на Златни пясъци, тъй като съм от Варна и си беше масова практика да се хващаме на работа през ваканциите) е в РВД (Ръководство Въздушно Движение) като Ръководител Полети – асистент. Имаше обявен конкурс за РВД – Варна, като изискванията бяха изпит по английски, компютърна грамотност и трябваше да минем сериозни медицински прегледи. Явих се просто ей така да пробвам, тъй като работата беше на смени и можех да продължа редовно обучение в университета. 

    Работата беше много вълнуваща за мен тогава – влизаш в една тъмна зала с много радари и компютри, откъдето се ръководят стотици прелитащи, кацащи и излитащи самолети (е, понякога са по-малко, но наистина имаше моменти, в които цялата карта е покрита с точки). 

    РП-асистент не ръководи пряко самолетите, а приема и предава информация за полетни планове, въвежда данни за съответния полет, координира с другите служби. Имаше случаи на отвлечен самолет, на американски военен самолет, приет да премине през грешен въздушен коридор, беше си много интересна работа. Минахме 6-седмично обучение, в което трябваше да се научат доста неща за въздухоплаването. 

    Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Вече споменах за първата си работа в ИТ сферата – фирмата се казваше Интерринет и работеше върху иновативно (за тогава) решение за онлайн платформа за български туристически фирми – хотели, ресторанти, туроператори, които да представят и продават своите услуги. Голямата идея беше да се популяризира българският туризъм и в чужбина. Не си спомням точно каква ми беше позицията, но аз трябваше да се занимавам с потенциални клиенти, да координирам работата на дизайнерите и програмистите, да пиша съдържание, да правя презентации и маркетингови материали за продукта – бяхме малък екип, така че имаше голямо разнообразие от задачи. Това, което си спомням много ясно от този период, е колко трудно беше да обясниш на хората какво точно им предлагаш, защо да се абонират за тази услуга и най-вече защо някой ще търси в интернет, като може да им се обади по телефона за резервация или да прочете в някой каталог или брошура за предлаганите услуги. И колко ентусиазирани пък бяхме ние, като успявахме да направим някой екран да изглежда горе-долу както го е направил дизайнерът, защото тогава възможностите за красив уеб интерфейс бяха много ограничени.

    Наистина е впечатляващо как само за някакви 20-тина години развитието на технологиите тотално промени ежедневието ни и какво влияние имат хардуерът и софтуерът върху живота ни. 

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    В момента съм Executive Director в Up2 Technology. Компанията е част от холандския холдинг ICT Group, а в България Up2 е част от Strypes Group – софтуерна компания, която предлага цялостни решения за ИТ инфраструктура и разработване и модернизиране на приложения. 

    Up2 е фокусирана в разработване на интелигентни транспортни и Mobility-as-a-Service решения за достъпни, ефективни, и устойчиви услуги за движение на хора, стоки и услуги, както и решения за мониторинг и контрол на сензори и машини в различни индустрии.

    Моята работа е да създавам креативна и вдъхновяваща атмосфера, така че всеки да може да реализира пълния си потенциал и винаги да се опитва да излезе и малко извън зоната си на комфорт. Може би това звучи доста абстрактно и не става съвсем ясно какво точно правя по цял ден, но смятам, че това е най-важното в работата на всеки мениджър, защото ние не просто работим в ИТ сектора, а ежедневно търсим и измисляме нови начини, по които софтуерът оказва влияние върху живота на хората.

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Едно от най-мотивиращите неща в работата ми е промяната, която носим на хората в техния личен и професионален живот. Например сега разработваме платформа за мониторинг и контрол на радиация и радиокативност в лаборатории и болници и сме изключително горди от малкия ни, но все пак важен принос за предпазване на хора в опасна среда на работа, производство на специализирани лекарства и лечение на рак.  

    За мен е изключително ценна средата, в която работя – мотивирани хора, които истински харесват това, което правят, и ежедневно се борят да го правят по-добре. А едно от най-предизвикателните и съответно интересни неща, с които се сблъсквам аз лично, както и целият ни екип е решаването на тотално различни проблеми, тъй като работим за клиенти от различни индустрии. Това развива критичен и гъвкав начин на мислене.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
    Уча се от колегите си всеки ден – най-много съм научила от тях през годините. Вдъхновение са ми хора, които са мотивирани и имат желание да са двигатели, за да направим нещо ново или да подобрим друго. Много зависи от отделния човек, но също така е вярно, че за да се постигне цел, дори и малка, трябва огромна поддръжка от различни по компетенции и профил хора. Аз съм убедена, че зад „звездите“ на ИТ индустрията стоят много хора с въображение, желание за работа, целеустременост и методичност, които се организират за даден период и преследват обща мечта. Постигането на организация за тази синергия е това, което ме интересува в професионален план. Съдейки по резултатите от работата, свързана с информационните технологии, които са променили живота на много хора само за малко повече от половин век, такива лидери, които вдъхновяват, организират и постигат цели не са малко. 

    За мен лично това, което ме вдъхновява в нашата индустрия, са фирмите и техните лидери, които са проправили пътя на компютъра от mainframe до всеки дом, до визионерите, които направиха така, че да имаме „умно“ устройство в ръцете си, да можем да разполагаме с цялото човешко знание досега без усилия, да не е нужно да караме колата си, да знаем точно къде сме на земната повърхност, да можем да разчитаме на медицинска диагностика от интелигентни системи.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Предизвикателства в нашата работа има всеки ден, но не мисля, че фактът, че си жена ги прави различни или по-трудни. Мъжете на същата позиция се сблъскват с абсолютно същите проблеми. В момента колегите ми в мениджмънт екипа са основно мъже и те се борят със същите предизвикателства, с които и аз – изграждане на доверие, да се опитваме да помогнем на колегите да бъдат най-добрата своя версия в професионално отношение, мотивиране на екипа, вдъхване на чувство за стабилност и сигурност...

    През всичките години в индустрията не мисля, че ми се е случвало да се боря повече или да полагам повече усилия само защото съм жена, или пък да съм се чувствала подценена от колегите или мениджърите си. 

    В интерес на истината, имало е периоди, в които съм била единствената жена в компанията, но това е било, защото много рядко кандидатстваха жени. Днес съотношението е съвсем различно и имаме жени в екипа  и като програмисти, и като Ръководител проекти, които се справят прекрасно и се борят със същите предизвикателства като мъжете. 

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Прекрасно! Работя и с мъже, и с жени и освен че всеки един е уникален като човек, не бих могла да определя професионалните умения въз основа на пола. Не мисля, че някой от колегите мисли, че ИТ индустрията е за мъже – това, на което държат всички в нашия екип, са техническите знания, личните качества и отношението към работата. 

    Въпреки това, което казах, колегите мъже са много мили към дамите – например на 8 март винаги ни подаряват цветя, така погледнато всъщност има специално отношение към жените.:)

    Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Не мога да се сетя за такива, поне не казвани от мои колеги или познати в индустрията. Има много анекдоти за програмисти и системни администратори, но не съм чувала нещо специално за жени програмисти например. Но дори и да има, не мисля, че те биха попречили за професионално развитие на жените в индустрията.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Обичам да се занимавам с градината ни – живеем в къща и заниманията в двора много ми помагат да релаксирам. Като всяко нещо, за да се получи както трябва, и отглеждането на цветя изисква четене, занимание и сериозно отношение, така че съм уморила вече доста цветя, тъй като съм начинаеща, но се надявам да стана по-добра с времето. Обичам да чета книги, макар че напоследък не ми остава много време, опитвам се да спортувам по-редовно, да прекарвам повече време с децата. 

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Бих им казала да изберат ИТ сферата само ако наистина мислят, че това е тяхното нещо, а не защото в момента е модерно и има голямо търсене на кадри. Най-важно в избора на професия е това, което ще правиш години наред, всеки ден да ти носи удовлетворение, да те кара да се чувстваш значим и допринасящ, та дори и с нещо малко. Възможностите за развитие в нашата индустрия са много големи, това, което правим, е много интересно и значимо, така че, ако и вие мислите така, действайте или поне пробвайте!

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на UP2 TECHNOLOGY EOOD в JOBS.bg

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на СТРАЙПС ЕООД в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

    Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
    Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
    Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
    Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
    Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
    Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
    Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
    Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
    Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
    Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

    Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
    Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

    Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
    Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
    Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
    Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
    Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
    Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 3 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 6 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 8 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк