четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5457 прочитания

    Bosch.IO вижда голям потенциал в стартъп средата в България

    Как Bosch ще подкрепя българските стартъпи – пред Economy.bg разказва Атанас Атанасов, ръководител на акселераторската програма Bosch Startup Harbour
    10 август 2022, 15:10 a+ a- a

    Сн: Bosch.IO

    Преди дни Bosch.IO, българското подразделение на Група Бош за проекти в областта IoT и AIoT, стартира своята първа стартъп акселераторска програма в България - Bosch Startup Harbour. Програмата е създадена в Германия и вече четири години се развива успешно в страната, като отскоро тя търси прохождащи технологични стартъпи и у нас. Bosch Startup Harbour е с продължителност от четири месеца, а стартъпите, които бъдат одобрени, ще получат менторска подкрепа от експертите на Група Бош, достъп до иновации, технологии и бизнес ноу-хау. Кандидатурите се приемат до края на август.

    За да разберем повече за програмата, кой може да участва и каква подкрепа ще получат българските стартъпи, разговаряхме с Атанас Атанасов, ръководител на акселераторската програма Bosch Startup Harbour за България и Agile Master в Bosch.IO.

    Атанас Атанасов започва работа в Bosch.IO преди 6 години като младши софтуерен инженер в smart home (умен дом) домейна. В момента ръководи екип от разработчици, които развиват IoT платформата на Bosch.IO. Той е отговорен и за старта на акселераторската програма Bosch Startup Harbour в България. Bosch.IО е глобално подразделение на Група Бош за проекти от най-ново поколение в областта на Интернет на нещата (IoT) и изкуствения интелект (AIoT). Със своето глобално присъствие в 5 страни и над 900 служители, над 200 от които работят в българския офис, Bosch.IO е една от движещите сили за AIoT решения, покриващи целия спектър от AIoT технологии. Екипът в България си сътрудничи с близо 30 000 софтуерни разработчици и експерти по изкуствен интелект в цялата Група Бош. Служителите на Bosch.IO имат богат опит в различни сектори като търговия, енергетика, строителни технологии, селско стопанство, производство, потребителски стоки и мобилност.

    Атанас, как се стигна до решението Bosch.IO да стартира стартъп акселераторска програма в България?
    Мисията на Bosch.IO е да осъществява дигиталната трансформация на Бош групата. Виждаме акселераторската програма в България като допълнителен начин, с който можем да я подпомогнем. Истината е, че е почти невъзможно една компания независимо от мащаба ѝ да покрие всичките си технологични нужди сама, особено ако решава сериозни съвременни проблеми. Затова и ние в Бош сме отворени за партньорства с млади и иновативни компании.
    От друга страна, програмата може да умножи допирните точки между българската икономика и Бош. Дългосрочният потенциал за отваряне на нови международни пазари е огромен.
    Решението за отварянето на програмата за българския пазар беше взето сравнително бързо и получихме моментална подкрепа от ръководството на Bosch.IO и от централата на групата. Това говори само по себе си за големия потенциал, който виждат колегите ни от Германия в стартъп средата в България, експертите ни и начинът ни на работа.

    Програмата съществува от 4 години в Германия. Как решихте, че сега е точният момент за пускането ѝ у нас?
    Програмата съществува от четири години в Берлин. Вече има необходимите зрялост и стабилност, за да може да скалира. Затова и вече търси стартъпи извън Германия. Освен в България отскоро Bosch Startup Harbour има успешно работещи сателитни програми в Испания и Португалия. Тук стартираме с т.нар. Co-Innovation Track, чрез който стартъпите ще могат да получат достъп до нашия бизнес и организационен опит, технологии и знания. Търсим прохождащи компании в 9 направления, които са релевантни за нашия бизнес.
    В България Бош разполага с достатъчно експерти, които да помогнат на програмата да стартира и да се развие на местно ниво. Само в Bosch.IO имаме над 200 служители. По този начин можем да извлечем максимално много истинска стойност от акселератора както за компанията, така и за средата тук.

    Какво показва опитът от Германия – как програмата помага на стартъпите?
    Ще се опитам да я опиша с факти – 35 подкрепени стартъпа, 130 отворени нови работни места, над 10 милиона евро привлечени като допълнителни външни инвестиции от фондове, над 70 ментори доброволци в различни области. И всичко това са резултати само за 4 години.
    И може би най-важният резултат – над 80% от стартъпите са все още активни 2 години след като са преминали през програмата, а знаем, че ранният период на развитие на компаниите е особено труден. Това всъщност е и моментът на преминаването от концепция и първоначални инвестиции до валидиран и стабилен продукт или услуга на пазара. 8 от стартъпите продължават да правят реален бизнес с Бош и след това.

    Колко стартъпа ще могат да се включват в първото издание на програмата?
    Поне 9 – по един за всяка фокус тема, в която търсим стартъпи, но нямаме строго ограничение. Възможно е да имаме повече от един стартъп в една и съща област, ако бизнес идеята наистина си заслужава. Казусите са достатъчно обширни именно за да ни позволят нужната свобода и да достигнем до възможно най-широк кръг от хора, решения и организации. Крайният срок за подаване на заявки е до 31 август.

    Какъв тип стартъпи търсите у нас?
    Нямаме почти никакви ограничения, но се фокусираме върху относително млади компании, които все още имат нужда поне частично от валидация на бизнес решението си, където ние можем да допринесем много. Както казах, имаме 9 области, които са доста разнообразни, каквато е и дейността на Бош. Част от темите са свързани с AI, IoT, metaverse, смарт термотехнологии, зелени технологии с фокус върху енергийната ефективност, кръгова и водородна икономика и други.
    Броят хора, съществуващите клиенти, получените инвестиции и капиталът нямат значение за избора ни. Искаме да работим с мотивирани и широкоскроени хора.

    На какъв принцип ще ги подбирате?
    Всички кандидатури се разглеждат съвместно от стартъп екипа тук и в Германия, както и от отделните Бош дивизии, които участват в определянето на фокус темите.
    Разглеждаме в детайли продуктa, услугaта или концепцията, които стартъпът предлага и намираме съответствие между тях и фокус темите. Последната и най-важна стъпка е заедно със стартъпа да договорим очакванията си за съвместна работа и формата, под която ще се случва.

    Как конкретно ще ги подпомагате?
    Различните казуси имат различни нужди – от осигуряване на техническа експертиза в определен домейн, обучения, достъп до специфичен хардуер или софтуер до бизнес менторство и подпомагане за намиране на инвестиции. Група Бош и българският ни екип сме готови да подпомагаме всички аспекти. В тази си мисия привличаме и други съмишленици, като Innovation Capital, за да можем да осигурим най-добрите условия за успеха на участниците.

    Те ще работят по Ваши проекти ли?
    Програмата предполага работа по съвместни проекти, което може да включва обмяна на знания и опит, общи технологични проучвания или експерименти. Напълно възможно е да имаме интеграция и тестване на стартъп продукт или услуга в реален бизнес проект на Бош и обратното – интеграция на Бош продукт в решението на стартъпа.

    Какво очаквате от тях в края на програмата?
    Идеята на програмата е стартъпите и Бош да работят заедно като взаимно се подпомагат с ноу-хау, умения, знания и т.н. Така че за този период от време очакванията са ни заедно да постигнем резултати, които поотделно не бихме могли или ще ни отнеме много време и ресурси.

    Как оценявате стартъп средата в България? Кои са силните и слабите ни страни?
    Започваме програмата в България, защото смятаме, че средата тук има изключителен потенциал и можем да постигнем много заедно. Смятаме, че освен от достъп до капитал българските стартъпи имат нужда и от опитни и надеждни международни технологични и индустриални партньори. Съвместните проекти, обмяната на опит, идеи и достъп до нови пазари би ускорило развитието им значително, а ние сме на линия да помогнем с това.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Bosch.IO EOOD в Jobs.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 26 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 60 минути
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.
    преди 1 час
    Електронната търговия ще достигне дял от 2% от БВП на България
    48% от потребителите пазаруват регулярно онлайн