четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4911 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Абалта Технолоджис?

    За проектите, екипите и технологиите, които използват, разказва Йоана Йорданова – Senior Technical Project Manager в Abalta
    08 септември 2022, 18:07 a+ a- a

    Снимка: Йоана Йорданова – Senior Technical Project Manager в Abalta

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    По какви проекти работи Абалта Технолоджис в България, пред Economy.bg разказва Йоана Йорданова – Senior Technical Project Manager в компанията.

    Йоана, разкажете ни кой е основният продукт, по който работят екипите в България.
    В България екипът ни е основно фокусиран върху развитието на продукта на Абалта Технолоджис - WebLink, като не пропускаме възможност да излизаме и извън зоната си на комфорт.

    Също така работим и по проекти с американски и европейски фирми в областта на свързаните автомобили и цифровите карти.

     

    Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    Най-големият проект у нас е продуктът на компанията – WebLink. Това е платформа, която осъществява връзка с мултимедийното устройство (хедюнита) в автомобила и по този начин позволява на потребителите да използват на хедюнита приложенията, намиращи се на телефоните им (навигационни, мултимедийни и т.н.), което допринася за по-комфортно пътуване. По този начин автомобили с мултимедийни системи от по-нисък клас се възползват от същите функционалности както и тези от по-висок клас.

    Друг интригуващ проект, в който вложихме енергията си, беше свързан с разработката на софтуер за домашни електроуреди. Най-голямото предизвикателство за нас беше, че се включваме в разработката от най-ниско ниво.

    Още един проект, по който се работи в България, е система за плащане на пътни такси (toll-roads) и такси за паркинг директно от мултимедийното устройство на колата. Това е проект за един от нашите клиенти и голям автомобилен производител в САЩ.

    Не на последно място са и продуктите ни в сферата на навигацията и дигиталните карти. Последната ни разработка в тази сфера беше направата на „умен“ алгоритъм за миграция на цифрови картоданни.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    В България сме 28 служители. Вярваме, че съвсем скоро ще се похвалим с по-голям екип заради скоростните ни темпове на развитие. Колегите ни са експерти в различни направления (QA, програмисти, мениджъри на проекти, мениджъри клиенти, както и стандартните и необходими административни роли). В културата на „Абалта“ на челно място стоят мотивацията и иновацията, като по този начин – ако проектът го изисква, можем бързо да навлезем в нова технология, за да използваме най-оптималното решение, от което партньорите, клиентите и потребителите ни се нуждаят.

    Снимка: Екипът на Абалта Технолоджис

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    Използваме модерни технологии и инструменти, които ще спомогнат за оптималното разрешаване на проблема, с който сме се сблъскали. Технологичната сфера е доста динамична и знанията, както и възможността за бързо адаптиране и използване на правилните за целта технологии и инструменти са част от нашето ежедневие.

    Най-често използваните технологии и платформи са C++ за Linux, Java/Kotlin за Android, Swift/Objective-C за iOS, React / JavaScript и наскоро започнахме да използваме Flutter за някои проекти.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
    Процесите ни са гъвкави. В Абалта Технолоджис изповядваме до голяма степен Agile Scrum методологията, като всеки проект се структурира спрямо нуждите си. Използваме различни вариации, позовавайки се на добри практики от основните методологии, адаптирайки работния процес според нашите нужди.

    Наложихме добрата практика да правим тренировъчни сесии или така наречени – workshops, в които екипът ни има възможност да се докосне и запознае с нови технологии.

    Също поне веднъж годишно организираме вътрешен Hackathon, където български и американски екипи се състезават да направят интересни нови продукти и концепции. 

    Как се промениха проектите през годините?
    WebLink започна като платформа за прожектиране на Web приложения на екрана на мултимедийната система в колата. След това добавихме поддръжка на видео и пакет библиотеки за софтуерни разработчици, позволяваща добавяне на приложения за която и да е от мобилните платформи, както и за Web приложения към WebLink. Наред с разработката на новите функционалности с всяка нова итерация повишавахме и качеството на продукта, прилагайки корекции, разрешаващи съществуващи проблеми.

    Създадохме WebLink Cast, функционалност, която ни отличава от конкурентите и позволява огледална прожекция на съдържанието от екрана на телефона в автомобила. Постепенно разширихме броя облачни услуги, използвани от WebLink и продължаваме да работим и по допълнителни нови функционалности, които да разширят възможностите на WebLink и да задоволят нуждите на потребителите ни.

    Снимка: Офисът на Абалта Технолоджис в България

    Кои са най-големите предизвикателства при този проект или при всеки от ключовите проекти, по които работите?
    Предизвикателствата са немалко в WebLink. През това да намериш правилните професионалисти до успеха на всяка нова функционалност се крият доста рискове. Имайки доста широка палитра от крайни клиенти, предизвикателство за нас е и не само да отговорим на очакванията на потребителите, но също и да им предоставим новости, за които те не са си и представяли още че им трябват.

    Също добавянето на нова функционалност води до увеличаването на обема на кода, който трябва да се поддържа. Това изисква да правим „умно“ преструктуриране на кода и да измисляме нови начини за автоматично тестване на приложенията.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за WebLink?
    WebLink започна своя път като единствената на пазара тогава платформа за прожектиране на web приложения от мобилни телефони на автомобилни системи. Предизвикателство беше за нас да убедим производители на системи като Sony, Panasonic, Pioneer и JVC & KENWOOD да работят с нас. Смятам това за едно от огромните постижения на продукта. Одобрението от компании от този ранг, които днес можем да наречем партньори, означава много за нас. Довериха ни се и по време на Ковид, когато всичко беше толкова несигурно, което за нас е чест! От друга страна, пандемията беше огромно предизвикателство и за нас. Постижение беше, че успяхме не просто да запазим голямата част от екипа си, но и да продължим да го разрастваме. С налагането на модел за работа от вкъщи се наложи доста креативно да сплотяваме екипи виртуално, които са свикнали да работят рамо до рамо.

    Какво предстои?
    Наред с новите функционалности и разрешаването на известни вече проблеми, по които работим и ще бъдат интересни за потребителите ни, също ни предстои и разрешаването на редица технологични проблеми, което създава предизвикателства и за екипа ни. С удоволствие ще разкажем повече за новите функционалности и подобрения с излизането на бъдещите версии на пазара.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Абалта Технолоджис ЕООД в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ПРОЕКТИТЕ Е БЪЛГАРИЯ:  

    Какви продукти разработва iCard?
    По какви проекти работи SAP екипът на KPMG IT Service?
    По какви проекти работи Коника Минолта България?

    По какви проекти работи SoftServe в България?
    По какви проекти работи GlobalFoundries България?

    Какви продукти разработва Software AG България?
    По какви проекти работи myPOS?    
    Какви продукти разработва Uber Engineering София?
    По какви проекти работи Sciant?

    По какви проекти работи Обджект Системс Интернешънъл?
       
    По какви проекти работи Дигиталният Технологичен център на Commerzbank?
    По какви проекти работи Modern Workplace сервизната линия на DXC Technology?
    По какви проекти работи INDUSTRIA?
    По какви проекти работи Software Engineering екипът на KPMG IT Service?
    Какви продукти разработва SMSBump?
    Какви продукти разработва Treasury Intelligence Solutions?
    По какви проекти работи Деспарк?
    Какви продукти разработва Cobuilder?
    По какви проекти работи Zariba Games?
    По какви проекти работи СТАНГА?
    По какви проекти работи отделът по киберсигурност на DXC Technology България?
    По какви проекти работи SEPA Cyber Technologies?
    По какви проекти работи Accedia?
    По какви проекти работи Festo в България?
    По какви проекти работи SoftGroup?
    По какви проекти работи LimeChain?
    Какъв продукт разработва AMPECO? 
    Какви продукти разработва WPX?
    Какви продукти разработва Gtmhub?
    По какви проекти работи Региоком България?
    Какви продукти разработва „Уча.се“?
    По какви проекти работи DROXIC?
    Какви продукти разработва Delasport?
    По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София?
    По какви проекти работи ТехноЛогика?
    По какви проекти работи Godel Technologies?
    Какви продукти разработва ICDSoft?
    Какви продукти разработва „Алтерко“?
    Какви продукти разработва OfficeRnD?
    По какви проекти работи Motion Software?
    По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
    По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
    По какви проекти работи TINQIN?
    По какви проекти работи Tek Experts?
    Какви продукти разработва TIMIFY?
    По какви проекти работи Eos Matrix?
    По какви проекти работи GemSeek?

    По какви проекти работи Milestone?
    По какви проекти работи ITGix?
    По какви проекти работи Devision?
    Какви продукти разработва Acronis?
    По какви проекти работи EPAM Systems
    По какви проекти работи KPMG ITS?
    По какви проекти работи Scalefocus?
    Какъв продукт разработва OpenTag?
    По какви проекти работи Anakatech?
    По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    Какви продукти разработва Balkan Services?
    По какви проекти работи Нетера?
    По какви проекти работи Fourth?
    По какви продукти работи Dynamo Software?
    По какви проекти работи Мнемоника?
    По какви проекти работи Paysafe?
    Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    Какви продукти разработва PROS?

    По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    По какви проекти работи Tick42?
    По какви проекти работи Grafixoft?
    По какви проекти работи Gameloft?
    Какви продукти разработва VMware?
    По какви проекти работи HeleCloud?
    Какви продукти разработва AtScale?
    По какви проекти работи Smart IT?
    Какви продукти разработва Infragistics?
    По какви проекти работи Appolica?
    По какви проекти работи Astea Solutions?
    По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    По какви проекти работи HPE?
    По какви проекти работи Mansion?
    По какви проекти работи А1 България?

    По какви проекти работи Dreamix?
    По какви проекти работи Immedis?
    По какви проекти работи SEEBURGER?
    По какви продукти работи DIGITALL
    По какви проекти работи Енетпулс?
    Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    По какви проекти работи Блубито?
    По какви проекти работи Модис?
    Какви продукти разработва Playtech?
    По какви проекти работи Coherent Solutions?
    Какви продукти разработва Experian?
    По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    По какви проекти работи МенторМейт?
    По какви проекти работи Proxiad?
    По какви проекти работи DataArt?
    По какви проекти работи Resolute Software?
    Какви продукти разработва Progres

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 26 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 1 час
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк