петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4724 прочитания

    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва DevOcean Solutions

    За продуктите, екипите и технологиите, които използват, разказва Стефан Георгиев – Manager & Tech Lead в DevOcean Solutions
    10 ноември 2022, 15:40 a+ a- a

    Снимка: Стефан Георгиев – Manager & Tech Lead в DevOcean Solutions

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    За продуктите, екипите и технологиите, които използват, разказва Стефан Георгиев – Manager & Tech Lead в DevOcean Solutions.

    Стефан, разкажете ни кои са ключовите продукти, по които работят екипите в България.
    Компанията ни съществува на българския пазар от 2014 г. като дъщерно дружество на Risk First Limited – английска компания за пенсионен софтуер. През 2019 г. Risk First беше закупена от Moody’s. Административно вече не сме част от групата, но не се е променило много на практика. От 2019 г. ние в България се преименувахме на DevOcean Solutions и сме изцяло българско дружество с единствен клиент нашите бивши колеги от групата. Работим по различни компоненти, основно микросървиси, които изграждат продуктовата група PFaroe. Тя представлява комплект от различни финансови продукти, таргетиращи пенсионни фондове, асет мениджъри, уелт мениджъри, застрахователни компании и други.

    Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    Продуктовата група PFaroe се състои от четири основни продукта, които позволяват на клиентите да вземат по-добри финансови решения. Продуктите показват различни исторически и текущи финансови метрики, финансов риск и др. Делят се спрямо тяхната таргет група и са както следва:

    - Pfaroe DB – това е най-старият продукт. Накратко той дава възможност на клиентите –пенсионни фондове и техните консултанти, да видят на един екран оценката и анализа на риска, включително и нива на финансиране, активи, пасиви, както и финансов риск анализ (VaR и ALM).
    - PFaroe Portfolio Management – e фронт офис инструмент за портфолио мениджъри, консултанти и инвеститори.
    - PFaroe E&F – продуктът е предназначен за организации с нестопанска дейност.
    - PFaroe Insurance – увеличава възвръщаемостта, коригирана спрямо риска и задълбочава ангажираността на клиентите от застрахователния сектор, като им предоставя 360-градусов изглед на инвестиционния риск.

    Колко души работят по всеки от продуктите и какви специалисти са те?
    Имаме 6 екипа, като във всеки има между 3 и 7 разработчици и Automation QA, имаме 7 Front-end програмисти и екип от 3-ма Dev Ops специалисти. Общо сме 45 души днес. Всеки екип работи по своите си микросървиси, UI приложения и библиотеки. Даден екип работи и по нови такива, свързани с домейна, който е в компетенцията им, но важен фактор е, че се стремим екипите да запазват „собственост“ върху продуктите, върху които са работили.

    Какви технологии използвате за отделните продукти?
    Back-end: .NET Framework стек – C#, SQL server, Kubernets/Dokker Frond-end: React и съответните свързани UI и тестови библиотеки/frameworks Build and release pipeline – Azure DevOps Tests – различни инструменти, спрямо вида на тестовете

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
    Доколко екипите в България имат самостоятелност да вземат решения? Всичките 6 екипа работят сравнително независимо. Те колаборират при нужда с други екипи, включително и такива, базирани в Англия. Всеки екип има Product owner, който в нашия случай е базиран в Обединеното кралство. Пробвахме и вариант да имаме някой тук, но без физическата близост с другите бизнес насочени колеги е трудно и се отказахме. Екипите тук имат пълна самостоятелност на вземане на решения по микросървисите, по които работят, като все пак спазват стандартите и практиките, които сме изградили през годините. Стараем се да поддържаме сравнителна плоска структура, за да не се притесняват новите ни колеги да дават предложения и да комуникират спокойно.
    При Front-end екипа структурата и работата е малко по-различна и с течение на времето сме минали през всякакви варианти. Някои все още са просто част от екипите, които работят по определени сървиси и UI приложения, но повечето предпочитат да са част от голямото ни „племе“ (tribe) на FE devs. Това е подходът, който им позволява да работят заедно с хора със сходни интереси и до голяма степен да игнорират имплементационните детайли, които екипът често обсъжда. Тъй като в последната година Front-end екипът в България се разрасна доста, в момента търсим и много опитен човек, който да го ръководи локално, защото в момента повечето от по-опитните ни колеги (10 – 20 години опит) са в Англия.
    Като цяло екипите следват скръм методологията, като организация следва SAFe (Scaled Agile Framework). На всеки три месеца се събираме в Лондон , за да планираме и обсъдим работата, която предстои.

    Как се промениха продуктите през годините?
    От монолитен продукт, който таргетира пенсионни фондове и завладява почти целия пазар в Англия, стъпва в САЩ, а отскоро и в Канада, PFaroe DB еволюира и технически. Днес се състои от малки, независими компоненти (микросървиси), притежаващи добър комплект от независими автоматизирани тестове. Освен първия продукт PFaroe DB вече има и други продуктови групи, които се целят в друг тип клиенти – асет мениджъри, продуктови мениджъри, застрахователни компании и други, показвайки растеж както в широчина, така и в дълбочина.

    Кои са най-големите предизвикателства при всеки от ключовите продукти, по които работите?
    Това, което правим тук, в България, е да решаваме технически проблеми и основните ни предизвикателства са свързани с тях. Разбира се, няма как да не посоча и намирането на нови хора, когато сме разширявали нашия екип – такива, които да ни пасват, както от техническа, така и от личностна гледна точка. За щастие, екипът ни е сравнително стабилен и пред нас рядко стои проблемът с търсенето на нови хора, който е често срещан в ИТ сектора. Когато се случи да се сблъскаме с този проблем, решихме да бъдем проактивни и създадохме своя академия за обучение, което в дългосрочен план ни улесни много.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за всеки от продуктите, по които работите?
    Много от големите промени са екипен принос, но може би като най-важен принос бих посочил подобрението на Build and test инфраструктурата, както и множество големи и малки технически проблеми, решавани през годините. Някои от нещата, с които сме горди, са архитектурата на ALM сървисите, множество перформънс оптимизации в различни микросървиси и системи и не на последно място – автоматизираните тестове и процеси, по които работим.

    Какво предстои при отделните продукти?
    Като техническа компания ние сме насочени на първо място към технически подобрения, винаги имаме желанието да използваме най-новите технологии – това е една от основните ни цели. Освен това продуктите постоянно еволюират както от бизнес гледна точка с нови възможности и фийчъри, така и от техническа гледна точка, оптимизирайки бързо действие и възможност за работа с все по-големи сетове от данни.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на DevOcean Solutions в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ПРОЕКТИТЕ Е БЪЛГАРИЯ:   

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Digital Workplace екипът на Commerzbank DTC Sofia
    По какви проекти работи Антхил?

    По какви проекти работи Абалта Технолоджис?
    Какви продукти разработва iCard?

    По какви проекти работи SAP екипът на KPMG IT Service?
    По какви проекти работи Коника Минолта България?

    По какви проекти работи SoftServe в България?
    По какви проекти работи GlobalFoundries България?

    Какви продукти разработва Software AG България?
    По какви проекти работи myPOS?    
    Какви продукти разработва Uber Engineering София?
    По какви проекти работи Sciant?

    По какви проекти работи Обджект Системс Интернешънъл?
       
    По какви проекти работи Дигиталният Технологичен център на Commerzbank?
    По какви проекти работи Modern Workplace сервизната линия на DXC Technology?
    По какви проекти работи INDUSTRIA?
    По какви проекти работи Software Engineering екипът на KPMG IT Service?
    Какви продукти разработва SMSBump?
    Какви продукти разработва Treasury Intelligence Solutions?
    По какви проекти работи Деспарк?
    Какви продукти разработва Cobuilder?
    По какви проекти работи Zariba Games?
    По какви проекти работи СТАНГА?
    По какви проекти работи отделът по киберсигурност на DXC Technology България?
    По какви проекти работи SEPA Cyber Technologies?
    По какви проекти работи Accedia?
    По какви проекти работи Festo в България?
    По какви проекти работи SoftGroup?
    По какви проекти работи LimeChain?
    Какъв продукт разработва AMPECO? 
    Какви продукти разработва WPX?
    Какви продукти разработва Gtmhub?
    По какви проекти работи Региоком България?
    Какви продукти разработва „Уча.се“?
    По какви проекти работи DROXIC?
    Какви продукти разработва Delasport?
    По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София?
    По какви проекти работи ТехноЛогика?
    По какви проекти работи Godel Technologies?
    Какви продукти разработва ICDSoft?
    Какви продукти разработва „Алтерко“?
    Какви продукти разработва OfficeRnD?
    По какви проекти работи Motion Software?
    По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
    По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
    По какви проекти работи TINQIN?
    По какви проекти работи Tek Experts?
    Какви продукти разработва TIMIFY?
    По какви проекти работи Eos Matrix?
    По какви проекти работи GemSeek?

    По какви проекти работи Milestone?
    По какви проекти работи ITGix?
    По какви проекти работи Devision?
    Какви продукти разработва Acronis?
    По какви проекти работи EPAM Systems
    По какви проекти работи KPMG ITS?
    По какви проекти работи Scalefocus?
    Какъв продукт разработва OpenTag?
    По какви проекти работи Anakatech?
    По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    Какви продукти разработва Balkan Services?
    По какви проекти работи Нетера?
    По какви проекти работи Fourth?
    По какви продукти работи Dynamo Software?
    По какви проекти работи Мнемоника?
    По какви проекти работи Paysafe?
    Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    Какви продукти разработва PROS?

    По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    По какви проекти работи Tick42?
    По какви проекти работи Grafixoft?
    По какви проекти работи Gameloft?
    Какви продукти разработва VMware?
    По какви проекти работи HeleCloud?
    Какви продукти разработва AtScale?
    По какви проекти работи Smart IT?
    Какви продукти разработва Infragistics?
    По какви проекти работи Appolica?
    По какви проекти работи Astea Solutions?
    По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    По какви проекти работи HPE?
    По какви проекти работи Mansion?
    По какви проекти работи А1 България?

    По какви проекти работи Dreamix?
    По какви проекти работи Immedis?
    По какви проекти работи SEEBURGER?
    По какви продукти работи DIGITALL
    По какви проекти работи Енетпулс?
    Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    По какви проекти работи Блубито?
    По какви проекти работи Модис?
    Какви продукти разработва Playtech?
    По какви проекти работи Coherent Solutions?
    Какви продукти разработва Experian?
    По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    По какви проекти работи МенторМейт?
    По какви проекти работи Proxiad?
    По какви проекти работи DataArt?
    По какви проекти работи Resolute Software?
    Какви продукти разработва Progres

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк