сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    877 прочитания

    35 европейски компании ще получат финансиране от 190 млн. евро от ЕИС

    Европейският иновационен съвет (ЕИС) е нашата „фабрика за еднорози“, коментира еврокомисарят Мария Габриел
    18 ноември 2022, 10:13 a+ a- a

    "Днес обявихме първите решения за дялови инвестиции по Фонда на ЕИС. 35 европейски компании ще получат финансиране на стойност от 190 милиона евро. Целта – да превърнем идеите на европейските иноватори в реалност". Това обяви еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел по време на провежданото в Хелзинки водещо събитие за стартиращи предприятия Slush.

    Две от решенията вече доведоха до сключването на инвестиционни споразумения:

    - Apix Analytics: предприятие с първия миниатюризиран универсален газоанализатор за всички видове възобновяеми газове;

    - Lattice Medical: предприятие, работещо по въпроса за самовъзстановяването на гърдата със собствена тъкан на пациента.

    Първата инвестиция преди това бе извършена през юни 2022 г. в предприятието SiPearl.

    Освен това за одобряване на съответната инвестиция по процедурата на Фонда на ЕСИ вече са представени 24 сделки, като през следващите седмици се очакват още решения. Това представлява значителна стъпка напред в изпълнението на инвестиционния компонент на инструмента „Ускорител“ на ЕСИ след необходимото преструктуриране на фонда на ЕСИ и назначаването на външен управител на фонда и допълва бързия напредък при осигуряването на компонента „безвъзмездни средства“.

    Фондът на ЕСИ вече функционира пълноценно и с необходимия капаците за подпомагане на високорисковите дълбокотехнологични иновативни стартиращи предприятия, за да пускат своите иновативни технологии на пазара и да се разрастват. От юни 2021 г. насам по линия на инструмента „Ускорител“ на ЕСИ, предлагащ безвъзмездни средства и капиталови инвестиции, са избрани 313 предприятия.

    Общият размер на безвъзмездните средства за тези предприятия възлиза на 680 милиона евро, като вече са подписани 185 споразумения за отпускане на безвъзмездни средства. За повече от половината от 313-те предприятия (184) е предложено да получат чрез Фонда на ЕСИ и капиталови инвестиции в размер от 0,5 до 15 милиона евро за всяко от тях.

    Обявените днес 35 предприятия са първите от тази група, за които са взети инвестиционни решения след строгия процес на надлежна проверка, извършван от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Фондът на ЕСИ е изцяло концентриран върху справянето с изоставането по отношение на капиталовите инвестиции.

    В Хелзинки българският еврокомисар Мария Габриел и министър-председателят на Финландия Санна Марин откриха тазгодишното издание на най-мащабното събитие за иновации в света “Slush” в Хелзинки. С над 12 000 участници от сферата на бизнеса и иновациите, над 4 600 представители на стартъпи и 2 600 инвеститори, целта на Slush е да превърне европейските стартъпи в технологични шампиони, които ще бъдат начело на следващата вълна от иновации.

    „Свидетели сме на нова вълна от иновации, в която ЕС има шанс да бъде лидер, защото обединява наука, индустрия и таланти. Идеята ни е чрез новата иновационна програма да отключим потенциала на иновациите в Европа и създадем възможности за инвестиции“, заяви българският еврокомисар.

    Новата европейска иновационна програма показва ангажимента на ЕС за намиране на решения на най-належащите социални и икономически предизвикателства чрез дълбоки технологични иновации. „Вече представихме идеите на иновационната програма. Следващата стъпка е изпълнението на 25-те инициативи. Ако обединим сили, изградим партньорства и имаме ясна цел, можем да постигнем амбициите, които си поставяме“, коментира още Мария Габриел.

    Българският еврокомисар призова участниците в Slush да се присъединят към новата „Коалиция за поемане на ангажименти“ за изпълнение на новата иновационната програма. „Европейските таланти ни показаха, че Европа може да бъде лидер в четвъртата вълна от иновации. Те са и ще продължат да бъдат двигател на новата иновационна програма. Коалицията за поемане на ангажименти е призив за действие към всички – иноватори, предприемачи, региони, млади хора – да превърнем възможностите на новата вълна от иновации в ползи за хората във всеки регион“, сподели комисар Габриел. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 11 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 12 часа
    преди 12 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 15 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 15 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд