Става дума за пилешко месо, което има нужда от още няколко разрешителни, преди да бъде пуснато в търговската мрежа
Снимка: Economy.bg
Стартъп, който разработи лабораторно отгледано пиле, направено чрез култивиране на животински клетки, получи ключово разрешение за безопасност от американската Администрацията по храните и лекарствата (FDA).
FDA одобри базираната в Калифорния компания Upside Foods относно безопасността на нейната технология за култивиране на животински клетки, която може да произвежда месни продукти, без да се убиват живи животни. Решението на FDA - първото за така наречените култивирани меса - означава, че отглежданото в лаборатория пилешко се счита за безопасно за консумация, въпреки че са необходими допълнителни одобрения, преди продуктите да могат да се продават в САЩ.
FDA съобщи, че е оценила производствения процес на Upside Foods и култивирания клетъчен материал и че няма „повече въпроси“ относно тяхната безопасност. Решението има значителни последици за устойчивото производство на храни и процъфтяващата индустрия за култивирано месо, отбелязва NBC News.
За да продава продуктите си на обществеността обаче, Upside Foods все още трябва да получи одобрение както от FDA, така и от Службата за безопасност и инспекция на храните към Министерството на земеделието. Компанията уточни, че работи за осигуряване на оставащите одобрения, преди да стартира.
Индустрията за култивирани меса и месни алтернативи нарасна експлозивно през последните години, особено когато новите компании се стремят да създадат по-устойчиви и щадящи климата начини за производство на храна.
Култивираните меса се „отглеждат“ от извлечени клетки от животно, обикновено чрез биопсия, от клетъчна банка или от прясно парче месо, което вече е част от хранителната система. Клетките се захранват със смес от хранителни вещества, като аминокиселини, захари, микроелементи и витамини, което ги кара да се размножават и да се превръщат в готови месни продукти.
Upside Foods каза, че тяхната технология за клетъчни култури е проектирана да бъде „безкрайно самообновяваща се“, което означава, че производственият процес няма да разчита на клане на живи животни.
FDA съобщи, че оценява други видове храни, направени от култивирани животински клетки. „Нашата цел е да подкрепяме иновациите в хранителните технологии, като винаги поддържаме като наш приоритет производството на безопасни храни“, се казва в изявление на агенцията. „Човешката храна, направена с култивирани животински клетки, трябва да отговаря на същите строги изисквания, включително изисквания за безопасност, както всички други храни.“